Remaja 16 tahun diserang dalam penikaman sekolah kedua di Itali dalam 2 hari

(SeaPRwire) –   Seorang budak lelaki berusia 16 tahun ditikam oleh seorang remaja lain di sebuah sekolah menengah pada hari Selasa, merupakan hari kedua kejadian sekolah ditikam di wilayah Lombard utara setelah seorang guru ditikam oleh seorang pelajar.

Pihak berkuasa sedang menyoal suspek yang menyerang, seorang budak lelaki berusia 17 tahun, agensi berita LaPresse melaporkan. Motif penikaman di sekolah menengah vokasional selatan bandar raya itu tidak jelas. Mangsa dikejarkan ke hospital untuk rawatan luka tikaman di peha.

Polis pada hari Isnin menahan seorang pelajar berusia 17 tahun di bandar raya Varese, utara Milan, untuk disiasat atas percubaan membunuh setelah menikam seorang guru berusia 57 tahun beberapa kali di belakang ketika dia memasuki sekolah vokasional yang lain. Sekolah itu mengatakan bahawa pelajar itu mempunyai masalah tingkah laku dan diberi perhatian khusus “untuk meningkatkan kemampuan psikologi dan sikapnya.”

Kesatuan Guru dan Pekerja Sekolah Pisa (CISL) CISL menggarisbawahi meningkatnya tindakan agresi di sekolah setelah penikaman pada hari Isnin.

“Kita perlu menghadapi masalah menjamin keselamatan di sekolah,” kata penyelaras nasional kesatuan, Rino Di Meglio, dalam satu kenyataan.

Telah berlaku 27 kes di sekolah tahun ini, termasuk guru-guru ditikam, ibu bapa menampar pengetua dan murid melempar objek ke guru, menurut syarikat harian il Sole 24 Ore. Itu meningkat dari 36 kes sepanjang tahun lalu.

Jumlahnya termasuk penikaman seorang guru berusia 51 tahun pada bulan Mei lalu oleh seorang pelajar berusia 16 tahun di sebuah sekolah menengah sains awam di wilayah Milan, yang menyebabkan kecederaan di bahu, kepala dan pergelangan tangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.