Reeling Dari Serangan Hamas, Orang Israel di Seluruh Dunia Cuba Pulang untuk Sertai Pertempuran

Israel Diaspora Return to War at Home

LOS ANGELES – Pada masa yang paling mengerikan, beberapa warganegara Israel yang tinggal di luar negeri tidak melarikan diri dari perang di rumah, tetapi kepadanya. Dari Athens hingga New York, mereka bergegas ke lapangan terbang dan menyelam ke dalam kumpulan sembang dalam talian untuk mendapatkan bantuan, putus asa untuk mencari jalan ke negara itu setelah militan Hamas menyerang.

Beberapa orang Israel di luar negara ini merindukan untuk berkhidmat, sama ada bermakna berjuang dalam unit rizab tentera atau menjadi sukarelawan untuk menghantar bekalan kepada mereka yang memerlukan, walaupun perang telah meragut sekurang-kurangnya 1,800 nyawa dan tidak menunjukkan tanda-tanda mereda. Pada hari Selasa, tentera Israel memperluaskan mobilisasi para rizabnya kepada 360,000, menurut media negara itu, ketika ia meningkatkan pembalasannya terhadap serangan mengejutkan itu.

Yaakov Swisa, seorang bapa kepada lima orang anak berusia 42 tahun, berkata tiada siapa yang menelefon dan memintanya kembali ke Israel untuk berjuang, tetapi dia rasa dia tiada pilihan. Dia berkhidmat selama 15 tahun, dan dia berkata dia belajar rakan sebiliknya terbunuh dalam serangan itu.

Swisa mahu menyertai semula unit rizabnya, walaupun itu bermakna meninggalkan keluarganya dan pekerjaan perniagaan pembinaannya di Los Angeles.

“Saya menangis selama dua, tiga hari. Cukuplah. Itulah dia. Saya bersedia untuk berjuang,” katanya. “Apa lagi yang akan saya lakukan… sementara kawan-kawan saya dikebumikan di Israel?”

Sebahagian daripada orang Israel yang tinggal, bekerja atau hanya melancong di luar negara yang cuba kembali berkata unit rizab mereka termasuk dalam yang dipanggil. Yang lain berkata mereka belum dipanggil atau tidak dapat menghubungi komander mereka tetapi menjangkakan akan diminta segera.

Dalam kes lain, orang Israel yang terlalu muda untuk berkhidmat dalam tentera, serta bukan orang Israel yang mempunyai hubungan rapat dengan negara itu, telah cuba untuk membantu ahli keluarga atau menjadi sukarelawan.

Adam Jacobs, seorang pelajar kolej komuniti berusia 18 tahun di New Jersey, berkata dia dilahirkan dan dibesarkan di AS dan selama bertahun-tahun bepergian setiap musim panas untuk melawat keluarga di Israel. Dia berkata dia belajar sepupunya terbunuh, dan dia mahu mencari jalan ke Israel untuk mengambil kerja sukarela, mungkin menghantar bekalan.

“Saya tidak dapat hidup dengan diri saya sendiri jika saya tinggal di sini,” kata Jacobs. “Ia tidak pernah semuram ini.”

Eric Fingerhut, bekas ahli kongres AS yang kini memimpin Persekutuan Yahudi Amerika Utara, berkata dia tidak terkejut dengan berapa banyak orang yang mahu membantu.

“Sebaik sahaja kami boleh memungkinkan itu, kami pasti akan,” katanya dari Tel Aviv, di mana dia tiba sebelum serangan akhir minggu. “Terdapat banyak rizab Israel yang berada di luar negara. Dan jadi mendapatkan mereka pulang untuk bergabung dalam perjuangan, tahu, telah menjadi keutamaan. Dan ia sepatutnya menjadi keutamaan. Jadi orang hanya bergelut.”

Perang bermula selepas militan Hamas menceroboh Israel pada hari Sabtu semasa perayaan Yahudi yang besar, membunuh orang dan menculik orang lain. Sebagai tindak balas, pesawat perang Israel telah mengebom Jalur Gaza, memusnahkan bangunan dan menyebabkan penduduk Palestin bergegas mencari perlindungan di wilayah kecil yang terkurung itu.

Perjalanan telah mencabar, dengan syarikat penerbangan utama menggantung penerbangan keluar masuk Israel. Jabatan Negara AS mengeluarkan nasihat perjalanan untuk rantau ini. Beberapa rizab di Amerika Syarikat, rumah kepada lebih 140,000 orang yang lahir di Israel, cuba naik penerbangan sewaan.

Ofer Cohen, seorang ahli perniagaan di New York, berkata dia belajar terdapat lebih 200 rizab melancong di Amerika Selatan pada masa serangan itu. Mereka telah dipanggil pulang ke pangkalan tetapi tidak dapat ke sana, berikutan pembatalan penerbangan. Jadi Cohen cuba mengumpul ratusan ribu dolar untuk menyewa pesawat untuk menjemput mereka, ketika mesej WhatsApp yang menggambarkan kesulitan mereka terus berdatangan.

“Saya hanya nampak satu demi satu,” katanya, “dan saya memikirkan idea untuk mendapatkan pesawat sewaan dan membawa mereka pulang ke Israel.”

Di Greece, ratusan orang menunggu berjam-jam untuk menaiki penerbangan kecemasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Athens, kebanyakannya tanpa tiket dan kebanyakan bepergian dari destinasi cuti dan kerja lain selepas memendekkan perjalanan mereka. Ketika pegawai berkawal untuk menyediakan keselamatan, sukarelawan menghulurkan epal, pisang dan air botol kepada penumpang.

Nir Ekhouse, berusia 19 tahun dari berhampiran Nazareth, telah berada di Maldives bersama keluarganya. Mereka tiba di Athens melalui Istanbul ketika cuba pulang. Sekali di sana, Ekhouse berkata, dia merancang untuk menjadi sukarelawan untuk sebuah organisasi yang menyokong tentera.

“Ini adalah kali pertama dalam sejarah Israel yang sesuatu seperti itu berlaku. Ia sangat mengejutkan,” katanya, berbaris dengan ibu bapa dan adik-beradiknya.

Israel Lawrence, 27, dilahirkan di Israel dan dibesarkan di London. Dia berkata walaupun dia belum secara rasmi dipanggil, dia membuat perjalanan untuk menyertai rakan-rakan tentera lain, kebanyakannya sudah berada di garisan depan, dan membantu ahli keluarganya, yang hidup dalam ketakutan dan kekacauan.

“Saya mahu jujur dengan anda, saya takut,” kata Lawrence, seorang penembak curi latihan yang dalam perjalanan ke Israel melalui Cyprus. “Semua lelaki yang bersama saya ketakutan, tetapi kami dilatih, dan kami akan melakukan yang terbaik.”

—Hadjicostis melaporkan dari Nicosia, Cyprus. Taxin melaporkan dari Santa Ana, California. Turut menyumbang ialah: Wartawan AP Bobby Caina Calvan di New York, Lefteris Pitarakis dan Derek Gatopoulos di Athens, John Leicester di Paris, dan Nicole Winfield dan Patricia Thomas di Rome.