Ratusan pemberontak Islamis mati selepas cuba merampas bandar sempadan Burkina Faso

(SeaPRwire) –   Ratusan pemberontak Islamis terbunuh selepas cuba merampas bandar sempadan Burkina Faso pada Ahad, lapor stesen penyiaran negara, dalam salah satu pertempuran terbesar dalam beberapa tahun di negara Afrika Barat yang terancam daripada pejuang berkaitan dengan al-Qaida dan .

Lebih daripada 3,000 pejuang cuba mengambil kawalan bandar Djibo berhampiran , kata stesen itu Selasa. Belum jelas berapa ramai orang awam atau pasukan keselamatan terbunuh. Kawasan itu kerap memutuskan sambungan internet, dan kerajaan tentera diketahui menindas masyarakat sivil.

Kumpulan perubatan Perancis Tanpa Sempadan mengatakan mereka merawat orang tempatan cedera dalam serangan itu.

Kira-kira separuh Burkina Faso berada di luar kawalan kerajaan. Negara tanpa laut ini telah dilanda serangan jihadis. Pejuang telah membunuh beribu-ribu orang dan mengusir lebih daripada 2 juta orang, mengancam lagi kestabilan negara yang mengalami dua rampasan kuasa tahun lepas.

Terletak 130 batu dari ibu negara Ouagadougou, Djibo telah diblokade oleh pemberontak selama lebih setahun, sering kali berjuang untuk menyediakan perkhidmatan asas.

Agensi Berita Burkina melaporkan bahawa pemberontak “melancarkan serangan besar-besaran” ke atas bandar dari pelbagai arah ketika mereka cuba menawan bandar itu semasa serangan berjam-jam yang juga menyasarkan kem tentera. Sekurang-kurangnya 400 pejuang terbunuh oleh pasukan keselamatan, katanya.

Liputan yang diterbitkan oleh stesen TV negara RTB menunjukkan kumpulan besar orang menunggang motosikal ketika mereka kelihatan melarikan diri daripada pengeboman udara. tidak dapat mengesahkan kesahihan video itu.

“Pertarungan itu sangat ganas di kem tentera tempatan. Tindakan bersama pasukan darat dan vektor udara mengakibatkan kekalahan berat ke atas penjenayah,” lapor agensi berita itu.

Junta Burkina Faso telah berjuang untuk memulihkan keamanan. Junta menuduh kerajaan demokratik yang digulingkannya gagal berbuat demikian.

Sejak rampasan kuasa pertama pada Januari 2022, bilangan orang yang dibunuh oleh jihadis hampir bertiga ganda berbanding 18 bulan sebelumnya, menurut laporan oleh Pusat Strategi Afrika.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.