Ratusan Maut Dalam Serangan Udara Israel Terhadap Hospital Bandar Gaza, Kementerian Kesihatan Kata

Kementerian Kesihatan Gaza mengatakan serangan udara Israel Selasa mengenai sebuah hospital di bandar Gaza yang penuh dengan mangsa cedera dan orang Palestin lain yang mencari perlindungan, membunuh beratus-ratus orang. Jika disahkan, serangan itu akan menjadi serangan udara Israel yang paling membunuh dalam lima peperangan yang berlaku sejak 2008.

Gambar dari Hospital al-Ahli menunjukkan api melalap koridor hospital, kaca pecah dan anggota badan terserak di kawasan itu. Kementerian itu mengatakan sekurang-kurangnya 500 orang telah terbunuh.

Beberapa hospital di bandar Gaza menjadi tempat perlindungan bagi beratus-ratus orang, berharap mereka akan terselamat daripada serangan selepas Israel mengarahkan semua penduduk bandar dan kawasan sekitarnya untuk berpindah ke bahagian selatan Gaza.

Jurucakap tentera laut Israel Laksamana Muda Daniel Hagari berkata masih tiada butiran mengenai kematian hospital: “Kami akan mendapat butiran dan memberi maklumat awam. Saya tidak tahu hendak berkata sama ada ini serangan udara Israel.”

Di selatan, serangan berterusan membunuh puluhan orang awam dan sekurang-kurangnya satu tokoh senior Hamas Selasa dalam serangan yang dikatakannya ditujukan kepada militan. Pegawai Amerika Syarikat bekerja untuk meyakinkan Israel membenarkan penghantaran bekalan kepada awam yang putus asa, kumpulan bantuan dan hospital selepas beberapa hari usaha sia-sia untuk membuka laluan bantuan kemanusiaan.

Dengan Israel melarang masuk air, bahan api dan makanan ke Gaza sejak serangan ganas Hamas minggu lepas, Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken berjaya mendapat persetujuan daripada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu untuk membincangkan penubuhan mekanisme menghantar bantuan kepada 2.3 juta rakyat wilayah itu. Pegawai Amerika Syarikat berkata keuntungan itu mungkin kelihatan kecil, tetapi menekankan ia merupakan langkah maju yang penting.

Namun demikian, sehingga lewat Selasa, tiada persetujuan dibuat. Seorang pegawai kanan Israel berkata Selasa negaranya menuntut jaminan militan Hamas tidak akan merampas apa-apa penghantaran bantuan. Tzahi Hanegbi, ketua Majlis Keselamatan Negara Israel, mencadangkan penghantaran bantuan juga bergantung kepada pembebasan tebusan yang dipegang Hamas.

“Pembebasan tebusan, yang suci di mata kami, merupakan komponen utama dalam sebarang usaha kemanusiaan,” katanya kepada wartawan, tanpa menjelaskan sama ada Israel menuntut pembebasan kesemua 200 orang yang diculik Hamas sebelum membenarkan bekalan masuk.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden sedang mempersiapkan untuk ke kawasan itu ketika beliau dan pemimpin dunia lain cuba menghalang peperangan itu menyebabkan konflik serantau lebih besar. Kekerasan meletus Selasa di sempadan Israel dengan Lubnan, di mana militan Hezbollah yang disokong Iran beroperasi.

Dengan puluhan ribu tentera berkumpul di sempadan, Israel dijangka melancarkan serangan darat ke Gaza – tetapi rancangan masih tidak pasti.

“Kami sedang mempersiapkan langkah berikutnya peperangan,” kata jurucakap tentera Lt. Kol. Richard Hecht. “Kami belum berkata apa yang akan menjadi. Semua orang bercakap tentang serangan darat. Ia mungkin sesuatu yang berbeza.”

Di Gaza, puluhan mangsa cedera dibawa ke hospital selepas serangan berat di luar bandar selatan Rafah dan Khan Younis, penduduk melaporkan. Bassem Naim, pegawai kanan Hamas dan bekas menteri kesihatan, melaporkan 27 orang terbunuh di Rafah dan 30 di Khan Younis.

Seorang wartawan Associated Press melihat kira-kira 50 mayat dibawa ke Hospital Nasser di Khan Younis. Ahli keluarga datang untuk menuntut mayat, dibungkus dengan tilam putih, sesetengahnya basah dengan darah.

Serangan udara di Deir al Balah mengurangkan sebuah rumah ke runtuhan, membunuh seorang lelaki dan 11 wanita dan kanak-kanak di dalam dan di rumah bersebelahan, sesetengah daripada mereka telah berpindah dari bandar Gaza. Saksi berkata tiada amaran sebelum serangan itu.

Bedilan daripada kereta kebal Israel mengenai sebuah sekolah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di pusat Gaza di mana 4,000 orang Palestin mengambil perlindungan, membunuh enam orang dan mencederakan puluhan, kata agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk pelarian Palestin.

Tentera udara Israel berkata ia menyasarkan sarang Hamas, infrastruktur dan pusat pemerintahan.

Serangan meriam meletus ke kamp pelarian Bureij di pusat Gaza, menghapuskan sepenuhnya satu blok rumah dan menyebabkan puluhan kesan kecederaan di kalangan keluarga di dalam, penduduk melaporkan. Antara yang terbunuh ialah salah seorang pemerintah tentera utama Hamas, Ayman Nofal, sayap tentera kumpulan itu – pemerintah militan tertinggi diketahui terbunuh sehingga kini dalam peperangan.

Nofal, dahulu ketua perisikan sayap tentera bersenjata Hamas, bertanggungjawab terhadap aktiviti militan Hamas di bahagian pusat Gaza, termasuk menyelaraskan aktiviti dengan kumpulan militan lain.

Netanyahu berusaha meletakkan tanggungjawab ke atas Hamas terhadap serangan balasan Israel dan korban awam Gaza yang meningkat. “Ia tidak sahaja menyasarkan dan membunuh awam dengan kekejaman tanpa sebelumnya, tetapi bersembunyi di sebalik awam,” katanya.

Di bandar Gaza, serangan udara Israel juga mengenai rumah ketua politik Hamas yang tertinggi, Ismail Haniyeh, membunuh sekurang-kurangnya 14 orang. Haniyeh berpangkalan di Doha, Qatar, tetapi keluarganya tinggal di bandar Gaza. Pejabat media Hamas tidak segera mengenal pasti mereka yang terbunuh.

Israel menyegel Gaza selepas serangan roket Hamas 7 Oktober yang membunuh lebih 1,400 orang, kebanyakannya awam, dan menyebabkan beberapa ratus ditawan ke Gaza. Militan Hamas di Gaza melancarkan roket setiap hari sejak itu, menyasarkan bandar-bandar di seluruh Israel.

Serangan udara Israel di Gaza telah membunuh sekurang-kurangnya 2,778 orang dan mencederakan 9,700 orang, menurut Kementerian Kesihatan Gaza. Hampir dua pertiga yang terbunuh adalah kanak-kanak, kata seorang pegawai kementerian.

Satu lagi 1,200 orang di seluruh Gaza dipercayai dikubur di bawah runtuhan, hidup atau mati, pihak berkuasa kesihatan berkata.

Lebih satu juta orang Palestin telah melarikan diri dari rumah mereka – kira-kira separuh penduduk Gaza – dan 60% kini berada di kawasan selatan sepanjang kira-kira 14 kilometer (8 batu), kata PBB.

Pekerja bantuan memberi amaran bahawa wilayah itu hampir runtuh sepenuhnya. Hospital berada di ambang kehilangan bekalan elektrik, mengancam nyawa beribu-ribu pesakit, dan ratusan ribu orang mencari roti dan air.

Agensi PBB untuk orang Palestin berkata lebih 400,000 orang tergugat berkumpul di sekolah dan kemudahan lain di selatan. Agensi itu berkata hanya mempunyai 1 liter air sehari untuk setiap kakitangannya yang terperangkap di wilayah itu.

Israel membuka saluran air ke selatan selama tiga jam yang hanya memberi manfaat kepada 14 peratus penduduk Gaza, kata PBB.

Di persimpangan Rafah, satu-satunya sambungan Gaza ke Mesir, konvoi trak membawa bantuan menunggu untuk memasuki. Program Makanan Sedunia berkata ia mempunyai lebih 300 tan makanan menunggu untuk memasuki Gaza.

Warganegara asing – kebanyakannya orang Palestin berkewarganegaraan ganda – juga menunggu di Rafah, putus asa untuk keluar.

“Kami datang ke persimpangan sempadan berharap ia akan dibuka, tetapi sehingga kini tiada maklumat,” kata Jameel Abdullah, warganegara Sweden.

Laporan berulang bahawa pembukaan akan segera terbukti palsu.