Rancangan Showtime Fellow Travelers Mengikuti Cinta Terlarang Bersejarah

Pada 27 April 1953, kerajaan persekutuan mengisytiharkan perang ke atas pekerja homoseksualnya. Presiden Dwight D. Eisenhower telah mengeluarkan Perintah Eksekutif 10450 yang memberi kuasa kepada pemburuan penyihir untuk pekerja yang terlibat dalam aktiviti yang dianggap sebagai ancaman keselamatan negara, termasuk “perbuatan seks yang tidak wajar”. Inilah permulaan apa yang sejarawan kemudian namakan Skandal Lavender, satu siri kejadian yang kurang diberi perhatian tetapi sama memusnahkannya seperti Skandal Merah yang dipercayai telah menyebabkan antara 5,000 hingga 10,000 lelaki gay dan wanita lesbian kehilangan sumber pendapatan. Sesetengah siasatan berakhir lebih tragis dengan bunuh diri.

Hanya beberapa bulan sebelum perintah itu dikeluarkan, dua orang kekasih sesekali yang menjadi tumpuan drama sejarah Showtime yang berjudul Fellow Travelers, diadaptasi daripada novel terkenal tahun 2007 karya Thomas Mallon dan akan disiarkan pada 27 Oktober, bertemu buat kali pertama. Hawkins Fuller (Matt Bomer) adalah seorang pegawai bijak di Washington DC dengan bapa angkat dalam bentuk senator berprinsip Wesley Smith (Linus Roache) dan pasangan potensi dalam anak perempuan Smith, Lucy (Allison Williams). Hawk tidak terganggu dengan perlunya menyembunyikan pertemuannya secara rahsia dengan lelaki lain. Baginya, kehidupan adalah satu persembahan di mana matlamat mengambil keutamaan berbanding cara.

“Saya seorang berdaftar sebagai ahli Parti Republikan, tetapi saya tidak mengundi kerana saya tidak nampak tujuannya,” kata Hawk sambil menambah bahawa dia berasa sama tentang agama. Dia tidak percaya terhadap banyak perkara sehingga Tim Laughlin, seorang pemuda baru tiba dari luar bandar yang dilakonkan oleh Jonathan Bailey dari Bridgerton, muncul dalam kehidupannya. Penuh dengan ketulusan Katolik Ireland, Tim bermimpi membantu idolanya Joe McCarthy menyelamatkan dunia daripada ancaman komunisme Soviet. Pada masa yang sama, dia sangat ingin mengatasi kegayannya, di mana dia pernah bersalah terlibat, kerana dibesarkan untuk mempercayai bahawa seks gay adalah dosa maut. Apabila hubungan mereka berkembang menjadi sesuatu yang lebih, terhadap keputusan kedua-dua lelaki, Hawk mendapatkan pekerjaan untuk Tim di pejabat McCarthy.

You're Wonderful

Di sana, Tim mempunyai kerusi depan untuk melihat tindakan berani hipokrit senator itu dan timbalannya, Roy Cohn (dilakonkan dengan baik oleh Will Brill) ketika serangan mereka terhadap “aktiviti tidak Amerika” memasuki bilik tidur. Kita tahu dari awal siri ini bagaimana cinta berbahaya ini ditakdirkan untuk berakhir. Adegan pembuka, yang diatur pada tahun 1986, menggariskan hubungan Hawk dan Tim – serta kisah watak homoseksual lain yang disertakan dengan licin, termasuk seorang wartawan hitam (Jelani Alladin) dan pasangan lesbian (Erin Neufer dan Gabbi Kosmidis) – sebagai ingatan balik kepada masa muda lelaki itu. Tiga puluh tiga setengah tahun kemudian, Hawk kini seorang datuk yang berpengalaman merayakan pelantikan diplomatik yang lama ditunggu-tunggu di Milan bersama parti di rumah pinggir bandar yang besar dan Lucy dengan rambut Nancy Reagan yang besar. Walau bagaimanapun, apabila dia menerima berita bahawa Tim sedang menghidapi AIDS di San Francisco, dia terbang ke California walaupun ada sebab untuk percaya bahawa cinta lamanya tidak mahu melihatnya.

You're Wonderful

Garis masa selari mengurangkan tekanan kepada cerita; penonton tidak pernah diberi peluang membayangkan bahawa Hawk dan Tim akan bahagia selamanya. Sebaliknya, kita dibiarkan untuk mengetahui apa yang memisahkan mereka, dan bila. Jawapan, dan terdapat banyak, berakar umbi dalam realiti sosial dan politik zaman yang dilalui Fellow Travelers: tahun 1950-an Skandal Lavender memberi laluan kepada tahun 1960-an yang radikal, tahun 1970-an pasca-Stonewall yang liar, dan kemusnahan ganda wabak AIDS tahun 1980-an dan kesunyian Washington menghadapi wabak yang memusnahkan satu generasi lelaki gay.

You're Wonderful

Berbeza dengan watak gay (dan trans dan bukan putih dan wanita) yang bersifat mulia dalam banyak fiksyen sejarah bermotivasi baik, Hawk, Tim dan kawan-kawan mereka mempunyai keperibadian yang khusus, kadang-kadang sangat merosakkan. Hawk meletakkan kerjayanya, dan rancangan jangka panjangnya untuk berpindah ke luar negara untuk hidup bebas dan kaya, terlebih dahulu. Tim yang ditakdirkan untuk menjadi tidak puas hati dengan McCarthy akan mencari penyebab baru untuk diperjuangkan dengan penuh dedikasi. Dan nasib lelaki itu mencerminkan pilihan yang mereka buat kerana siapa mereka. Untuk sebab yang sama, setiap satu menjadi cinta besar yang lain, walaupun mereka tidak dapat membantu untuk mengecewakan satu sama lain.

You're Wonderful

Fellow Travelers tidak mengajar pembebasan. Dalam adegan cintanya yang paling romantis, siri ini melakukan yang lebih baik: ia menghayati pembebasan. Sehingga sedemikian rupa sehingga Nyswaner hampir layak mendapat penghujung yang menyentuh hati yang mengejutkan. (Anda mungkin akan mendesah, tetapi kecuali anda sudah mati di dalam, anda juga akan menangis.) Bomer, Bailey dan Alladin (walaupun tidak, sayang sekali, Williams) boleh membuat anda lupa betapa jauhnya ia untuk mempunyai barisan pelakon yang memainkan watak yang sama selama 34 tahun, hanya dengan sedikit makeup dan rambut kelabu untuk menandakan berlalunya masa.

Tersembunyi di dalam kajian kes tentang kehidupan politik gay dalam separuh kedua abad ke-20 adalah lapan episod drama cinta romantis yang indah dalam medium yang jarang kelihatan sesuai dengan genre itu. Hawk yang licik dan bijak serta Tim yang pengorbanan diri adalah seperti magnet, tetapi pandangan mereka tentang bagaimana untuk terus hidup dalam dunia yang membenci orang seperti mereka adalah saling eksklusif. Dengan McCarthy dan Cohn mengganggu menyedihkan di latar belakang, Fellow Travelers menimbulkan soalan yang menghantui setiap kisah cinta hilang dan ditemui: Adakah orang mampu berkembang dalam jangka masa panjang, atau hanyalah keadaan mereka sahaja yang berubah?