Rancangan kerajaan UK untuk menghantar pendatang ke Rwanda mungkin akan menelan belanja $630 juta, laporan pengawas mengatakan

(SeaPRwire) –   Rancangan kerajaan British untuk menghantar sesetengah pendatang ke Rwanda mungkin akan menelan belanja sebanyak £490 juta, atau kira-kira $630 juta, ditambah beratus-ratus ribu untuk setiap orang yang dideportasi, laporan itu menyatakan Jumaat.

Laporan Jawatankuasa Audit Kebangsaan – dikeluarkan atas permintaan jawatankuasa parlimen yang menuduh mereka dalam gelap mengenai kos rancangan itu – memberikan anggaran kos paling menyeluruh sehingga kini.

Kerajaan Konservatif sebelum ini hanya mendedahkan komitmen $366 juta, jadi angka-angka baru membuka rancangan itu kepada penelitian lebih luas daripada pengkritik.

“Angka-angka ini mendedahkan bil yang perlu dibayar pembayar cukai kepada kerajaan Rwanda untuk skim yang tidak mampu dan tidak manusiawi ini yang tidak akan menghalang orang yang mencari perlindungan di pantai kami,” kata Enver Solomon, ketua eksekutif Majlis Pelarian.

Tiada pemohon suaka telah dihantar ke Rwanda di bawah rancangan itu, yang telah dibatalkan oleh mahkamah, walaupun kerajaan UK sudah membayar $278 juta kepada kerajaan Kigali di bawah Tabung Transformasi dan Integrasi Ekonomi untuk menyokong pertumbuhan negara itu.

Rancangan itu bertujuan untuk menghalang pendatang tidak sah daripada membuat penyeberangan Terusan Inggeris yang merbahaya dalam bot tidak selamat. Di bawah rancangan itu, pemohon suaka akan dihantar ke Rwanda, di mana tuntutan mereka akan diproses dan di mana mereka akan kekal jika diluluskan.

Kumpulan hak asasi manusia telah mengutuk rancangan itu sebagai kejam dan tidak mampu.

Selepas mahkamah menghalang rancangan itu sebagai tidak sah, Britain dan Rwanda menandatangani perjanjian untuk mengeratkan perlindungan bagi pendatang dan ahli parlimen di Dewan Rakyat meluluskan rang undang-undang yang mengisytiharkan negara Afrika Timur itu sebagai negara selamat. Rang undang-undang masih perlu diluluskan di Dewan Pertuanan, di mana ia telah menemui rintangan.

Audit menunjukkan tambahan 100 juta paun akan dibelanjakan untuk perkongsian sehingga 2026 dan $151 juta akan dimasukkan ke dalam tabung selepas 300 pendatang dipindahkan ke Rwanda.

Selain itu, tiket pesawat setiap pendatang akan menelan belanja $13,900. Lagi $25,200 akan dibayar kepada Rwanda untuk setiap pemindahan pemohon suaka dan hampir $190,000 akan dibelanjakan selama lima tahun untuk kos pemprosesan dan penginapan setiap orang yang kekal di Rwanda.

“Laporan ini mendedahkan skandal kebangsaan yang diburukkan oleh Tories,” kata Yvette Cooper, Ahli Parlimen Buruh.

“Analisis mengejutkannya menunjukkan kos kegagalan Rancangan Rwanda jauh lebih tinggi daripada yang difikirkan sebelumnya,” tambahnya. “Untuk menghantar kurang daripada 1% pemohon suaka UK ke Rwanda dalam beberapa penerbangan simbolik, pembayar cukai akan dipaksa membelanjakan lebih daripada setengah bilion paun – tanpa keupayaan untuk menuntut sebarang wang yang sudah dihantar.”

Kementerian Dalam Negeri membela rancangan itu dan berkata ia akan memberi tumpuan memulakan penerbangan sebaik saha Rang Undang-Undang Keselamatan Rwanda diluluskan dan perjanjian antara kedua-dua negara berada di tempat.

“Ia adalah penting kita bertindak balas kepada migrasi haram dengan penyelesaian jangka panjang dan berani,” kata kenyataan itu. “Melainkan kita bertindak, kos pemberian tempat tinggal kepada pemohon suaka dijangka mencecah £13.9 bilion setahun menjelang 2026. Migrasi haram menelan nyawa dan mempertahankan perdagangan manusia, dan oleh itu adalah betul kita membiayai penyelesaian untuk memecahkan kitaran ini yang tidak mampan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.