Rakyat Singapura mengkritik soalan ‘tidak tahu’ senator AS kepada CEO TikTok semasa perbicaraan

(SeaPRwire) –   Selepas seorang senator AS menyoal ketua pegawai eksekutif Singapura TikTok tentang kewarganegaraannya dan mencadangkan beliau berkaitan dengan , warga Singapura menuduh pandangan yang tidak mengetahui — atau bahkan rasis — negara mereka.

Ketua Eksekutif TikTok Shou Chew dan eksekutif teknologi lain seperti Meta, X dan Snap memberi keterangan Rabu di hadapan tentang kesan buruk media sosial kepada kanak-kanak.

Semasa perbicaraan itu, Chew berulang kali soal tentang kewarganegaraannya dan kemungkinan afiliasi kepada Parti Komunis Cina oleh Sen. Tom Cotton, R-Ark.

TikTok, yang dikendalikan oleh syarikat Cina ByteDance, mempunyai lebih 150 juta pengguna di Amerika. Ahli politik AS telah melihat TikTok dengan syak wasangka yang besar sama ada data boleh diakses oleh kerajaan Cina dan sama ada aplikasi boleh digunakan untuk meluaskan pengaruh Cina. Syarikat Cina dikehendaki menubuhkan sel-sel Parti Komunis.

“Anda mengatakan hari ini, seperti yang sering anda katakan, bahawa anda tinggal di Singapura. Daripada negara manakah anda warganegara?” Cotton soal.

Chew mengesahkan bahawa beliau warganegara Singapura — yang tidak membenarkan warganegaranya memegang kewarganegaraan ganda — tetapi Cotton terus bertanya jika Chew adalah warganegara mana-mana negara lain, dan jika pernah memohon kewarganegaraan Cina. Cina juga tidak membenarkan kewarganegaraan ganda, dan jarang menerima permohonan kewarganegaraan.

Apabila Chew menjawab tidak kepada kedua-dua soalan, Cotton bertanya jika pernah menjadi ahli Parti Komunis Cina atau mempunyai sebarang afiliasi dengannya.

“Tidak Senator, sekali lagi, saya warganegara Singapura,” Chew menjawab, jelas bingung. Parti itu memerlukan ahlinya menjadi warganegara Cina.

Sorotan soalan Cotton digambarkan sebagai “McCarthy-esque” oleh The Washington Post. Klip pertukaran yang dimuat naik ke platform media sosial mencatat puluhan ribu tontonan.

Sebuah reel Instagram pertukaran itu dimuat naik oleh akhbar bendera Singapura The Straits Times menarik hampir 2,000 komen, kebanyakannya mengkritik atau mengejek Cotton kerana soalannya.

“Senator, adakah anda tahu di mana Singapura berada?” seorang bertanya. Yang lain menyatakan bahawa “hanya kerana dia kelihatan Cina, bukan bermakna dia Cina.”

Kira-kira 75% daripada kira-kira 5.9 juta penduduk Singapura secara etnik Cina, hasil daripada imigran Cina berpindah ke Singapura pada abad ke-19 dan awal abad ke-20. Ramai pemuda Singapura hari ini tidak mengenalpasti diri mereka dengan China sebagai tanah air budaya.

Persidangan Rabu merupakan kali kedua Chew muncul hadapan ahli politik AS. Beliau memberi keterangan buat kali pertama di hadapan ahli politik Mac 2023. Soal siasat itu berlangsung enam jam, dengan ahli politik menanya soalan tentang keselamatan data TikTok dan kandungan merosakkan di platform itu.

“Pada mulanya saya rasa bangga kerana ketua eksekutif syarikat sebesar itu sebenarnya orang Singapura,” katanya. “Tetapi saya cepat sedar betapa tidak mengetahui soalan senator itu.”

Choo berkata soalan Cotton bercampur rasis dan ia “sempit pandangan” untuk menganggap seseorang yang etnik Cina akan bersekutu dengan China.

Warga Singapura lain, Fian Fazlie, berkata beliau “benar-benar tercengang tetapi terhibur” dengan soal siasat senator.

“Dia hanya tidak mengetahui dan masih membenarkan (perkataannya) dalam posting Instagram terbarunya,” kata Fazlie, yang bekerja dalam sektor pengangkutan awam, tentang Cotton.

Cotton memuat naik klip memberi temubual di ke Instagram, menyatakan dalam keterangan bahawa Chew “mempunyai banyak penjelasan untuk dibuat.”

“Tentu saja, anda boleh bersekutu atau berkaitan dengan Parti Komunis Cina di mana-mana di dunia,” kata Cotton di , menambah bahawa mempunyai banyak kes terhadap warga AS disyaki bekerjasama atau bekerja dengan Parti Komunis Cina.

“Sayangnya Singapura adalah salah satu tempat di dunia yang mempunyai tahap penembusan dan pengaruh tertinggi oleh Parti Komunis Cina,” kata Cotton.

Tidak jelas apa dasar dakwaan Cotton tentang Singapura.

Chew berusia 41 tahun adalah warga asli Singapura, di mana beliau tinggal bersama isterinya Vivian Kao dan tiga anak mereka. Sebelum menyertai TikTok, Chew bekerja selama lima tahun di Xiaomi, syarikat telefon pintar Cina. Sebelum itu, beliau adalah rakan kongsi di firma modal ventura DST Global dan lebih awal bekerja di Goldman Sachs.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.