Rakyat Palestin Susah Untuk Melarikan Diri Ke Selatan Di Gaza Selepas Perintah Penempatan Semula Israel

DEIR AL-BALAH, Landas Gaza — Rakyat Palestin berjuang Sabtu untuk melarikan diri dari kawasan Gaza yang ditargetkan oleh tentera Israel sementara berjuang dengan krisis air yang semakin buruk selepas Israel menghentikan aliran sumber daya ke rantau itu sebelum perintah pemindahan tanah yang dijangka seminggu selepas serangan luas dan berdarah Hamas ke Israel.

Israel memperbaharui panggilan melalui media sosial dan risalah yang dilepaskan dari udara untuk penduduk Gaza berpindah ke selatan, sementara Hamas mendesak orang untuk tinggal di rumah mereka. PBB dan kumpulan bantuan menyatakan pelarian yang begitu cepat akan menyebabkan penderitaan manusia yang tak terkira untuk pesakit hospital, warga tua dan lain-lain yang tidak dapat berpindah.

Arahan pemindahan itu meliputi kawasan 1.1 juta penduduk, atau kira-kira separuh daripada populasi wilayah itu. Tentera Israel berkata “ratusan ribu” orang Palestin sudah mematuhi amaran dan bergerak ke selatan. Ia berkata penduduk Palestin boleh bergerak di dalam Gaza tanpa tercedera sepanjang dua laluan utama dari jam 10 pagi hingga 4 petang waktu tempatan.

Belum jelas berapa ramai penduduk yang tinggal di utara Gaza pada petang Sabtu, kata Juliette Touma, jurucakap agensi PBB untuk pelarian Palestin. “Apa yang kita tahu ialah ratusan ribu orang telah melarikan diri. Dan 1 juta orang telah dipindahkan secara keseluruhan dalam masa seminggu,” katanya.

Keluarga dalam kereta, trak dan gerabak unta penuh barang memenuhi jalan utama meninggalkan Bandar Gaza ketika serangan udara Israel terus menggempur wilayah seluas 40 kilometer (25 batu), di mana bekalan makanan, bahan api dan air minum semakin menipis kerana kepungan penuh Israel.

Air sudah berhenti mengalir dari paip di seluruh wilayah. Amal Abu Yahia, ibu hamil berusia 25 tahun di kem pelarian Jabaliya, berkata dia menanti dengan cemas beberapa minit setiap hari atau dua hari sekali apabila air tercemar mengalir dari paip di bawah tanahnya. Dia kemudiannya membataskannya, memberi keutamaan kepada anak lelakinya berusia 5 tahun dan anak perempuannya berusia 3 tahun. Dia berkata dia hanya membuang air kecil setiap dua hari kerana minum sangat sedikit.

Berhampiran pantai, satu-satunya air paip yang tercemar dengan air laut Mediterranean disebabkan kekurangan kemudahan sanitasi. Mohammed Ibrahim, 28, berkata jirannya di Bandar Gaza telah beralih kepada minum air masin.

Pemindahan tentera Israel akan memaksa seluruh populasi wilayah untuk berkumpul di separuh selatan Landas Gaza sementara serangan berterusan di seluruh wilayah, termasuk di selatan.

Rami Swailem berkata beliau dan sekurang-kurangnya lima keluarga di bangunannya memutuskan untuk kekal di apartmennya berhampiran Bandar Gaza. “Kami berakar dalam tanah kami,” katanya. “Kami lebih suka mati dengan bermaruah dan menghadapi takdir kami.”

Orang lain sedang mencari cara untuk melarikan diri dengan putus asa. “Kami memerlukan nombor pemandu dari Gaza ke selatan, ia perlu #bantuan,” baca satu posting media sosial. Orang lain menulis: “Kami memerlukan nombor bas, pejabat, atau apa-apa cara pengangkutan,” posting orang lain.

Agensi PBB untuk pelarian Palestin menyatakan kebimbangan untuk mereka yang tidak dapat meninggalkan lokasi semasa mereka, “terutamanya wanita hamil, kanak-kanak, warga tua dan orang kurang upaya,” menyatakan mereka perlu dilindungi. Agensi itu juga menyeru Israel untuk tidak menargetkan orang awam, sekolah, klinik dan lokasi PBB.

Jurucakap tentera Israel, Jonathan Conricus, berkata pemindahan bertujuan menjaga keselamatan awam dan menghalang Hamas menggunakan mereka sebagai perisai manusia. Beliau mendesak orang di kawasan sasaran untuk meninggalkan segera dan kembali “hanya apabila kami memberitahu mereka selamat untuk berbuat demikian.”

“Penduduk awam Palestin di Gaza bukan musuh kami. Kami tidak menilai mereka sedemikian, dan kami tidak menargetkan mereka sedemikian,” kata Conricus. “Kami cuba berbuat yang betul.”

Ribu orang berkumpul di sebuah sekolah PBB yang dijadikan tempat perlindungan di Deir al-Balah, sebuah bandar pertanian selatan zon pemindahan. Ramai tidur di luar tanpa tilam, atau di kerusi yang ditarik dari bilik darjah.

“Saya datang ke sini dengan anak-anak saya. Kami tidur di tanah. Kami tidak mempunyai tilam, atau pakaian,” kata Howeida al-Zaaneen, 63, dari bandar utara Beit Hanoun. “Saya mahu kembali ke rumah saya, walaupun ia musnah.”

Tentera Israel berkata pasukannya menjalankan serbuan sementara ke Gaza pada Jumaat untuk berperang dengan militan dan mencari petunjuk sesetengah 150 orang – termasuk lelaki, wanita dan kanak-kanak – yang diculik semasa serangan mengejut Hamas ke selatan Israel pada 7 Oktober.

Kementerian Kesihatan Gaza berkata Sabtu lebih 2,200 orang telah terbunuh di wilayah itu, termasuk 724 kanak-kanak dan 458 wanita. Serangan Hamas membunuh lebih 1,300 orang di pihak Israel, kebanyakannya orang awam, dan kira-kira 1,500 militan Hamas terbunuh semasa pertempuran, kata kerajaan Israel.

Pegawai Mesir berkata penyeberangan Rafah selatan akan dibuka kembali pada hari Sabtu untuk kali pertama dalam beberapa hari untuk membenarkan warga asing keluar. Satu pegawai berkata kedua-dua Israel dan kumpulan militan Palestin telah bersetuju untuk memudahkan keberangkatan dan rundingan masih berjalan tentang mendapatkan bantuan ke Gaza melalui penyeberangan yang sama. Pegawai-pegawai itu tidak diberi kuasa untuk berbual dengan wartawan dan berbual atas syarat anonim.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken bertemu dengan Menteri Luar Saudi Faisal bin Farhan di Riyadh pada hari Sabtu, dan kedua-dua memanggil Israel melindungi orang awam di Gaza.

“Semasa Israel mengejar hak sahnya untuk mempertahankan rakyatnya dan cuba memastikan ini tidak berlaku lagi, sangat penting bagi kita semua untuk menjaga kebajikan orang awam, dan kita bekerja bersama-sama untuk melakukan tindakan itu,” kata Blinken.

Hamas berkata serangan udara Israel membunuh 22 tebusan, termasuk warga asing. Ia tidak memberikan kewarganegaraan mereka. Tentera Israel menafikan dakwaan itu. Hamas dan militan Palestin lain berharap menukar tebusan untuk ribuan orang Palestin yang ditahan di penjara Israel.<