Rakyat Amerika Masih Membuang Terlalu Banyak Makanan Ke Tapak Pelupusan. Pegawai-pegawai Tempatan Minta Bantuan EPA

EPA Food Waste Reports

CHICAGO — Lebih daripada sepertiga makanan yang dihasilkan di A.S.tidak pernah dimakan. Banyak daripadanya berakhir di tapak pelupusan, di mana ia menghasilkan metana dalam jumlah besar yang mempercepat perubahan iklim. Inilah sebabnya lebih daripada 50 pegawai tempatan menandatangani surat pada Selasa untuk meminta Biro Perlindungan Alam Sekitar (EPA) membantu kerajaan tempatan mengurangkan sisa makanan di komuniti mereka.

Surat itu dikeluarkan berikutan dua laporan terbaru dari EPA mengenai skop masalah sisa makanan Amerika dan kesannya. Pegawai-pegawai tempatan menekankan agensi untuk memperluaskan pembiayaan geran dan bantuan teknikal untuk alternatif tapak pelupusan. Mereka juga mendesak agensi untuk mengemaskini piawaian tapak pelupusan untuk memerlukan pencegahan, pengesanan dan pengurangan metana yang lebih baik, walaupun saintis sudah mempunyai teknologi untuk melakukannya tetapi ia boleh menjadi cabaran untuk dilaksanakan kerana sisa makanan cepat terurai dan mula menghasilkan metana.

Menangani sisa makanan merupakan cabaran yang sukar yang A.S. telah hadapi sebelum ini. Pada tahun 2015, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat dan EPA menetapkan matlamat untuk mengurangkan sisa makanan setengahnya menjelang tahun 2030, tetapi negara itu membuat kemajuan yang sedikit, kata Claudia Fabiano, yang bekerja dalam pengurusan sisa makanan untuk EPA.

“Kami masih mempunyai jalan yang panjang,” kata Fabiano.

Penyelidik berkata laporan EPA memberikan maklumat yang sangat diperlukan. Satu laporan mendapati bahawa 58% daripada pelepasan metana dari tapak pelupusan berasal dari sisa makanan, isu utama kerana metana bertanggungjawab kepada kira-kira suku daripada pemanasan global dan mempunyai potensi pemanasan yang lebih tinggi berbanding karbon dioksida.

Dengan skop masalah jelas ditakrifkan, sesetengah pemimpin terpilih dan penyelidik berharap untuk mengambil tindakan. Tetapi mereka berkata ia memerlukan tidak hanya pelaburan sumber tetapi juga perubahan minda utama dari orang awam. Penanam mungkin perlu mengubah sesetengah amalan, pengeluar perlu meninjau semula cara mereka membungkus dan memasarkan barangan, dan individu perlu mencari cara untuk menghalang makanan daripada terbuang.

Jadi buat kali pertama sejak 1990-an, EPA mengemaskini penarafan strategi keutamaan untuk pengurangan sisa, daripada mencegah makanan terbuang sama sekali (dengan tidak menghasilkan atau membeli ia terlebih dahulu) kepada kompos atau pencernaan anaerobik, proses di mana sisa makanan boleh diubah menjadi biogas di dalam reaktor. Pencegahan masih merupakan strategi teratas, tetapi penarafan baharu termasuk lebih banyak nuans membandingkan pilihan supaya masyarakat boleh memutuskan bagaimana untuk mengutamakan pelaburan mereka.

Tetapi mengurangkan sisa memerlukan perubahan psikologi dan gaya hidup besar dari individu tidak kira apa pun. Penyelidik berkata isirumah bertanggungjawab kepada sekurang-kurangnya 40% sisa makanan di A.S.

Ini merupakan masalah yang lebih genting berbanding sebelumnya, kata Weslynne Ashton, profesor pengurusan alam sekitar dan kelestarian di Institut Teknologi Illinois yang tidak terlibat dengan laporan EPA. Orang Amerika telah terbiasa menjangkakan kelimpahan di pasar raya dan di pinggan makan mereka, dan ia mahal untuk mengeluarkan semua makanan itu dari aliran sisa.

“Saya fikir ia mungkin untuk tidak mempunyai sisa organik di tapak pelupusan,” kata Ashton. “Tetapi ia bermakna kita perlu infrastruktur untuk membolehkannya di pelbagai lokasi di dalam bandar dan kawasan luar bandar. Ia bermakna kita memerlukan insentif kedua-dua untuk isirumah serta untuk institusi komersial.”

Dengan masalah jelas ditakrifkan dan dikuantiti, masih belum jelas sama ada masyarakat dan negeri akan mendapat bantuan tambahan atau panduan dari peringkat persekutuan – dan berapa banyak perubahan yang boleh dilakukan sama ada cara. EPA baru-baru ini menyalurkan sebahagian wang dari Akta Pengurangan Inflasi ke arah menyokong kitar semula, yang termasuk sebahagian pembiayaan untuk sisa organik, tetapi ini merupakan program yang agak baru.

Beberapa kerajaan tempatan telah bekerja pada isu ini untuk sementara waktu. California mula memerlukan setiap bidang kuasa menyediakan perkhidmatan pengumpulan sisa organik bermula pada tahun 2022. Tetapi yang lain tidak mempunyai permulaan yang begitu awal. Chicago, misalnya, baru sahaja melancarkan program pengumpulan kompos bandar raya dua minggu lalu yang menyediakan titik serahan sisa makanan percuma di seluruh bandar. Tetapi pengguna berpotensi perlu mengangkut sisa makanan mereka sendiri.

Ning Ai, profesor bersekutu pengurusan bandar dan dasar di Universiti Illinois Chicago, berkata laporan itu boleh diperkukuh dengan maklumat lebih spesifik mengenai bagaimana masyarakat berbeza boleh menggunakan penyelesaian tertempatan, kerana mencegah sisa makanan mungkin kelihatan berbeza di kawasan luar bandar dan bandar atau di bahagian berbeza negara. Tetapi beliau juga terkesan laporan itu menekankan impak alam sekitar di udara, air dan tanah, sesuatu yang beliau kata jarang agresif didokumenkan.

“Dua laporan ini, serta beberapa yang lama, memang menunjukkan momentum kebangsaan untuk pengurangan sisa,” kata Ai, yang tidak terlibat dengan penyelidikan EPA.