Rakannya Memanggilnya ‘Vagina Whisperer’. Kini Setengah Juta Pengikut Juga.

Sara Reardon, seorang fisioterapis yang mengkhususkan diri dalam terapi lantai panggul, memulakan akaun Instagram

Kostum yang membuat Sara Reardon terkenal tidaklah semudah untuk dikenal pasti, sekurang-kurangnya bagi seorang kanak-kanak. Anak lelakinya menganggap bahawa pakaian kegemarannya, di mana dia merakamkan banyak video Instagramnya untuk lebih setengah juta pengikut, mungkin sejenis sandwich. “Mereka seperti, ‘Mama, kenapa mama memakai kostum hot dog itu sepanjang masa?'” Dia terpaksa menerangkan bahawa, sebenarnya, dia berpakaian sebagai vulva.

Terapis lantai panggul memberi tumpuan kepada bakul otot di dasar panggul yang mempengaruhi membuang air kecil, membuang air besar, haid, dan kesihatan seksual. Lebih kurang satu dalam empat wanita Amerika mempunyai gangguan lantai panggul, menurut Institut Kesihatan Kebangsaan. Walaupun wanita boleh menghadapi isu lantai panggul di sepanjang hayat mereka, kebanyakan pesakit menghadapi masalah buat pertama kali semasa mengandung dan selepas bersalin.

“Apabila anda mengandung, anda mendaftar untuk e-mel ini, seperti, ‘Bayi anda sebesar betik.’ Nah, lantai panggul anda pada dasarnya adalah hamak yang meregang untuk menyokong betik yang semakin membesar,” kata Reardon, 41. Wanita boleh mengalami komplikasi seperti kesakitan semasa berhubungan seks, ketidakselesaan kronik panggul, dan malah prolaps organ panggul—apabila organ dalaman seseorang runtuh ke dalam vaginanya. Mereka yang mencari bantuan sering melakukannya apabila isu ini telah berkembang ke tahap yang tidak dapat diteruskan.

“Kehamilan dan selepas bersalin adalah transformasi yang sangat besar untuk tubuh kita, dan kita tidak mendapat pendidikan langsung tentang bagaimana untuk menjaga tubuh ini,” kata Reardon. “Setiap terapis lantai panggul akan memberitahu anda, pesakit datang dan bertanya, ‘Kenapa tiada sesiapa memberitahu saya lebih awal?'”

Instagram adalah cara yang paling cepat untuk mencapai wanita sebelum mereka menghadapi masalah. “Saya melihat banyak wanita di klinik saya yang menjalani pembedahan jaringan untuk prolaps dan kehidupan serta vagina mereka benar-benar musnah kerana situasi jaringan ini benar-benar salah,” kata Reardon. “Dan saya seperti, ‘Saya sebenarnya tidak mahu menghabiskan kerjaya saya melakukan kawalan kerosakan untuk orang.’ Ada banyak yang boleh kita lakukan untuk mencegah ini.” (Pada tahun 2019, FDA menghentikan penjualan peranti jaringan pembedahan transvagina yang digunakan dalam pembedahan untuk merawat prolaps organ panggul; jaringan masih digunakan dalam pembedahan abdomen untuk merawat keadaan tersebut.)

Reardon telah menjadikan misinya untuk memaklumkan wanita tentang penyelesaian proaktif yang boleh mereka mulakan walaupun semasa mengandung. Dia jarang menggunakan istilah perubatan yang sukar dan cuba menyuntikkan humor ke dalam postingnya, sama ada ia melibatkan dia berjongkok di atas tandas dengan wajah yang dibuat-buat tertekan untuk menunjukkan apa yang tidak boleh dilakukan atau mempamerkan vulva rajutan aneh yang dia pesan secara dalam talian. Dia menari mengikut lagu pop viral terkini sambil menerangkan bagaimana membasuh vulva dengan betul (hanya dengan air!). Laman Instagramnya mengandungi banyak maklumat asas yang boleh mendedahkan: wanita yang sibuk, katanya, sering tergesa-gesa dan menolak untuk kencing, tanpa sengaja merosakkan lantai panggul mereka.

Kebanyakan wanita menganggap kesakitan dan ketidakupayaan menahan kencing sebagai akibat semula jadi daripada bersalin, hanya salah satu daripada banyak pengorbanan ibu apabila mereka menjadi ibu bapa. Yang lain hanya terlalu malu untuk meminta bantuan. Kesihatan wanita secara umumnya kurang dikaji dan kurang dibincangkan, tetapi ini terutamanya benar apabila datang ke bahagian paling intim tubuh.

Dr. Karen Tang, seorang ginekologis dan pakar bedah ginekologi, juga telah membina pengikut Instagram yang besar dengan berbicara tentang, antara lain, kesakitan kronik panggul. “Saya sebenarnya melalui keseluruhan latihan residen ob-gyn dan tidak belajar tentang fisioterapi lantai panggul,” katanya. “Agak keterlaluan.” Hanya sekali, ketika dia dalam fellowshipnya, seorang doktor menunjukkan kepadanya bahawa terapi lantai panggul boleh menjadi pilihan hebat dan tidak invasif untuk banyak pesakit sebelum beralih ke ubat-ubatan atau pembedahan. Tang, 44, berpendapat bahawa perkara telah banyak berubah sejak dia berada di sekolah perubatan, walaupun dia masih ingin melihat lebih banyak kesedaran. Dia kini melakukan pemeriksaan lantai panggul pada sesiapa sahaja yang datang kepadanya dengan aduan kesakitan kronik, isu seksual, atau ketidakupayaan menahan kencing, dan merujuk hampir setiap pesakit dengan kebimbangan ini kepada fisioterapi lantai panggul.

Perasaan bahawa maklumat disembunyikan dan bahawa pesakit berada di atas untuk mencarinya sendiri dikongsi secara meluas oleh pengikut Reardon. “Alangkah baik jika ini dibincangkan sebelum kelahiran!! Saya fikir ada sesuatu yang sangat salah dengan saya,” komen seseorang pada salah satu posting Reardon tentang kencing selepas bersalin. Pada posting tentang diastasis recti, ketika otot abdomen terpisah semasa mengandung, seorang ibu yang melahirkan tiga kali menulis bahawa dia mempunyai keadaan ini dan “mendapat tahu dengan terjumpa laman anda. Saya tidak pernah tahu dan doktor saya tidak pernah mencari itu selepas saya melahirkan anak.”

Sara Nicolas, 44 tahun, dari Tigard, Ore., hanya sedar secara samar-samar tentang konsep lantai panggulnya ketika dia menemui “The Vagina Whisperer.” “Ketika saya berusia 20-an, kegilaan adalah melakukan banyak kegels untuk ‘hubungan seks yang lebih baik,’ dan sangat membuka mata saya untuk melihat akunnya dan menyedari ahli terapi lantai panggul wujud dan fisioterapi jauh lebih halus daripada hanya kegels.” Nicolas tidak mempunyai anak tetapi mengetahui melalui kandungan Reardon bahawa wanita yang tidak pernah bersalin juga boleh berjuang dengan masalah lantai panggul. “Dia duduk di sana di atas tandas, dan ia boleh menjadi situasi di mana anda tidak percaya dia meletakkan ini di Internet, tetapi visual itu membantu,” katanya. “Saya jauh lebih selesa bercakap dengan ginekolog saya tentang sebarang masalah yang saya hadapi sekarang.” Nicolas berkata ibunya, yang berhijrah dari Mexico, tidak bercakap terbuka tentang masalah ini. “Dia dibesarkan sangat miskin dan berpindah ke Amerika Syarikat, dan dalam generasinya, anda hanya tidak membicarakan isu-isu ini,” katanya.

Reardon percaya lebih ramai wanita kini menentang kesunyian masyarakat tentang kesakitan wanita. “Saya rasa generasi wanita saya dibesarkan dengan, ‘Ini buku dan kotak tampon. Fikirkan sendiri’,” katanya. “Saya rasa generasi wanita yang lebih muda seperti, ‘Persetan ini. Saya tidak mahu berakhir memakai lampin. Bantu saya di sini.'”


Minat untuk melatih lantai panggul telah melambung tinggi dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Google Trends menunjukkan bahawa carian untuk “terapi lantai panggul” telah meningkat 244% sejak 2018. Selebriti seperti Ilana Glazer, Lena Dunham, dan