Rahsia Jimmy Carter Untuk Hidup Sampai 99, Menurut Cucunya

Jimmy and Rosalynn Carter Running

Apabila Jimmy Carter, presiden Amerika yang paling lama hidup, menyambut hari jadinya yang ke-99 pada 1 Oktober, cucunya berkongsi apa yang dia percaya sebagai rahsia kehidupan yang panjang datuknya: senaman.

“Jika dia tiba di sebuah bandar baru yang belum pernah dia kunjungi sebelum ini, sama ada ada Perkhidmatan Rahsia atau tidak, dia akan berkata, ‘Hei, adakah ada basikal?'” kata Jason Carter, seorang peguam dan bekas senator negeri Georgia, memberitahu TIME dalam sesi video pada 28 September. Dia berkata datuknya sentiasa meluangkan masa untuk berjoging di sekitar tempat yang dilawatinya, dan apabila dia tidak boleh berjoging lagi apabila menjadi lebih tua, dia beralih ke menunggang basikal. Jimmy Carter juga dahulunya bermain tenis setiap hari. “Kekal aktif,” kata Jason.

Jason bergurau bahawa satu-satunya sukan yang tidak cemerlang dimainkan oleh Presiden AS dan penerima Hadiah Keamanan Nobel itu ialah memancing, sambil mengingati satu ketika apabila mereka memancing ikan grouper dan datuknya tidak dapat menangkap sebarang ikan. Dia menyuruh cucunya bertukar sisi di atas bot untuk melihat sama ada itu akan mengubah nasibnya.

Tetapi walaupun Jason Carter mengaitkan kelonggaran hidup datuknya dengan gaya hidup aktif, dia percaya Jimmy Carter mungkin mempunyai jawapan yang berbeza. Jason berpendapat bahawa datuknya akan berkata bahawa rahsia kehidupan panjangnya adalah isterinya selama 77 tahun, Rosalynn Carter. Pada tahun 2015, bekas Presiden itu berkata, “Perkara terbaik yang pernah aku lakukan adalah berkahwin dengan Rosalynn. Itulah puncak hidupku.”

Kedua-dua jawapan itu mungkin berkaitan. Rosalynn adalah rakan berjoging utama Jimmy. TIME menggambarkan bagaimana pasangan itu akan meluangkan masa untuk berlari di sepanjang jalan raya semasa presidennya dalam isu majalah 23 April 1979:

Pasangan presiden, dalam pakaian joging, memulakan bersama-sama laluan mengelilingi Halaman Selatan Rumah Putih (diukur pada suatu petang yang diingati sepanjang suku batu oleh wartawan terengah-engah yang mengekori Lyndon Johnson untuk 18 pusingan dalam sidang akhbar mudah alih yang mustahil). Suku batu Johnson bukanlah satu-satunya larian keluarga Carter. Mereka berjoging berpasangan di Kaherah dan Jerusalem dalam lawatan luar negara baru-baru ini. Minggu lepas di Camp David, Rosalynn mencapai titik tertinggi berlari. Dikekori oleh dua kereta penuh ejen bersenjata shotgun berkembar, Wanita Pertama terengah-engah sejauh 4 1/2 batu. “Ini adalah jarak terjauh yang pernah dicapai Rosalynn,” umum suaminya yang bangga, sambil menambah, “Pada hari yang baik, saya suka pergi sepuluh.”

Bekas Panglima Tertinggi itu jauh lebih terhad secara fizikal selepas jatuh teruk pada tahun 2019. Dia telah mendapat rawatan hospis sejak Februari, tetapi akan meluangkan masa untuk menyambut hari jadinya dalam majlis keluarga kecil di rumahnya di Plains, Georgia, menurut Jason. (Tarikh beberapa perayaan hari jadi yang berkaitan di perpustakaannya di Atlanta, Georgia, telah dipindahkan dari 1 Oktober kerana penutupan kerajaan yang bakal tiba.)

Merefleksikan warisan datuknya, Jason menyebutnya sebagai “kepresidenan generasi milenium,” memandangkan semua isu yang ditangani datuknya yang menjadi perhatian utama generasi milenium. Dia berkata: “Jika kita mendengar kepresidenannya ketika mereka mula bercakap tentang perubahan iklim, ketika mereka mula bercakap tentang mengubah cara kita menggunakan tenaga, solar dan sumber alternatif – kita akan jauh lebih maju daripada kedudukan kita sekarang. Dalam cara itu – tentang alam sekitar, keadilan sosial, hak asasi manusia – kepresidenan itu sendiri jauh menjangkau zamannya.”