Qatar membebaskan 8 pegawai tentera laut India yang bersara yang sebelum ini dijatuhi hukuman mati kerana mengintip

(SeaPRwire) –   Qatar telah melepaskan lapan pegawai tentera laut India yang telah bersara yang hukuman mati mereka kerana didakwa mengintip telah dikurangkan tahun lepas, Kementerian Luar Negeri India berkata Isnin.

Lapan orang itu dituduh mengintip semasa bekerja di Al Dahra, sebuah syarikat perundingan di negara kaya minyak Teluk yang memberi nasihat kepada kerajaan Qatar tentang pembelian kapal selam. Mereka dipenjara pada 2022 dan dikenakan hukuman mati pada Oktober yang dikurangkan kepada hukuman penjara selepas India mengatakan ia sedang menyiasat dan mengemukakan rayuan.

“Kami menghargai keputusan oleh Amir Negeri Qatar untuk membolehkan pelepasan dan kedatangan semula warganegara ini,” kenyataan kementerian itu, menambah bahawa tujuh daripada lelaki itu telah kembali ke India.

Setiausaha Luar India Vinay Mohan Kwatra berkata kedua-dua kerajaan sedang bekerja untuk kepulangan pegawai tentera laut bersara yang kelapan.

Berita itu datang selepas Perdana Menteri India Narendra Modi bertemu Amir Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani di pinggiran perbualan COP28 iklim di Dubai pada Disember. Ia tidak jelas sama ada dua pemimpin itu membincangkan kes itu.

Jutaan orang India hidup dan bekerja di Teluk, banyak daripada mereka sebagai pekerja separa mahir atau tidak mahir. Mereka membentuk sumber pendapatan penting dan menyumbang kepada kejayaan ekonomi Teluk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.