Putin Sokong Tawaran India untuk Kerusi Tetap dalam Majlis Keselamatan PBB, Walaupun China Bantah

Russian President Putin Attends Annual Session Of The Valdai Discussion Club

Presiden Rusia Vladimir Putin memuji Perdana Menteri India Narendra Modi, dan menyokong penyertaan India dalam Majlis Keselamatan PBB yang diperbaharui, dalam ucapan yang penuh dengan keluhan di sebuah forum perbincangan tahunan.

Komen Putin datang ketika perang di Ukraine masih dalam kebuntuan dan pemimpin Rusia menggambarkan konflik sebagai perjuangan menentang hegemoni dan dominasi Barat.

Undang-undang antarabangsa mesti dipinda selaras dengan “keperluan dan tuntutan masa kini serta perubahan situasi di dunia,” kata Putin, sambil menambah bahawa beliau percaya negara seperti Brazil, India dan Afrika Selatan layak mendapat perwakilan yang lebih besar di PBB.

Dengan populasi 1.5 bilion orang, dan pertumbuhan ekonomi yang kukuh, India “adalah gergasi di dunia,” kata Putin, sambil menambah eksport teknologi tinggi India sedang berkembang secara eksponen, dan negara itu semakin kuat setiap tahun di bawah kepimpinan Perdana Menteri Narendra Modi.

Putin juga berkata bahawa Barat sedang “menggoda” India dan cuba menariknya ke dalam orbit mereka tetapi memuji kerajaan Modi kerana terus bertindak secara bebas.

India dan Rusia mengekalkan hubungan erat walaupun menghadapi tekanan dari Barat. India terus membeli minyak Rusia dalam jumlah rekod, dengan diskaun yang curam dan sudah lama bergantung kepada senjata Rusia untuk tentera mereka. India telah menahan diri daripada semua undian Perhimpunan Agung PBB yang mengutuk serangan Rusia ke atas Ukraine.

India telah berkempen untuk kerusi tetap di UNSC selama beberapa dekad. Sekutu diplomatik Rusia, China, sangat menentang cadangan itu. UNSC mempunyai lima anggota tetap – China, Perancis, Persekutuan Rusia, UK dan AS, dan 10 anggota bukan tetap yang dipilih untuk penggal dua tahun.

Penggal dua tahun India sebagai anggota bukan tetap Majlis Keselamatan berakhir pada tahun 2022.