Putin regime menyingkirkan lawan anti-perang daripada undi presiden kerana pertikaian tandatangan

(SeaPRwire) –   telah menyingkirkan lawan anti-perang dalam pilihan raya presiden akan datang, dengan menyatakan ketidakseragaman tandatangan.

Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat Rusia mengumumkan Khamis bahawa telah diketepikan daripada bertanding menentang Putin.

Pihak berkuasa mendakwa kira-kira 15% tandatangan sokongan yang dikeluarkan oleh kempen Nadezhdin adalah tidak teratur atau tidak dibenarkan, melanggar ambang 5% yang dibenarkan.

Nadezhdin sebelum ini melaporkan 158,000 tandatangan menyokong kempennya — 58,000 lebih daripada 100,000 yang diperlukan untuk layak, mengikut laporan dari media Rusia.

Calon anti-perang itu mengumumkan tanda aras bulan lepas, dengan menyatakan bahawa bertujuan untuk memastikan sebarang cubaan untuk mencari isu logistik dengan kebolehlayakannya. Walaupun begitu, Kremlin telah memutuskan untuk mengecualikan Nadezhdin daripada senarai calon.

“Satu perkara berlaku yang kebanyakan tidak dapat dipercayai: rakyat merasakan kemungkinan perubahan di Rusia,” tulis Nadezhdin dalam kenyataan selepas berakhirnya kempennya.

Beliau menambah, “Ia andalah yang beratur panjang untuk mengisytiharkan kepada seluruh dunia: ‘Rusia akan menjadi negara yang hebat dan merdeka.’ Dan saya mewakili setiap anda hari ini di dewan Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat.”

Putin mengemukakan kertas pencalonannya kepada Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat bulan lepas untuk pilihan raya 17 Mac, yang dijangka akan dimenanginya secara meluas. Bekas pegawai perisikan ini terus memegang kuasa politik yang amat besar di Rusia dan institusi-institusinya.

Putin memegang jawatan presiden berterusan sejak 1999. Beliau menjadi presiden sejak 2012, dengan tempoh pertama sebagai presiden berjalan dari 2000 hingga 2008.

Calon Parti Liberal Demokratik Leonid Slutsky dan calon Parti Rakyat Baru Vladislav Davankov telah diketepikan oleh pegawai-pegawai awal bulan ini.

Pilihan raya Mac dinilai secara meluas sebagai komedi luar Rusia, dengan pemerhati politik dan antarabangsa menunjuk kepada kawalan Putin yang mutlak terhadap kerajaan dan kesediaannya untuk menggunakan keganasan terhadap musuh-musuhnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.