Putin menjamin penggal kelima sebagai presiden Rusia dalam pilihan raya tanpa sebarang pembangkang yang sebenar, membincangkan kematian Navalny

(SeaPRwire) –   Presiden Rusia Vladimir Putin memenangi penggal kelima dalam pejabat pada Isnin, memenangi pilihan raya yang tidak menampilkan sebarang pembangkang sebenar.

dengan 87% undian, menurut suruhanjaya pilihan raya Rusia. Beliau meraikan kemenangannya ke atas calon-calon pembangkang yang sedikit pada Isnin pagi, mengatakan ia adalah bukti “kepercayaan” rakyat Rusia kepadanya.

“Tentu sahaja, kami mempunyai banyak tugas di hadapan. Tetapi saya mahu jelaskan kepada semua: Apabila kami bersatu, tiada siapa yang pernah dapat menakutkan kami, menindas kehendak dan kesedaran diri kami. Mereka gagal pada masa lalu dan mereka akan gagal pada masa depan,” kata Putin selepas

Rejim Putin telah berjaya secara meluas dalam menindas suara-suara pembangkang di tengah serangannya terhadap Ukraine. Alexei Navalny, aktivis yang paling dipercayai sebagai lawan yang paling berwibawa kepada Putin, meninggal dunia di penjara Rusia bulan lalu.

Putin, 71, telah memimpin Rusia selama hampir 25 tahun, dan kini beliau telah memenangi penggal enam tahun yang lain.

Suruhanjaya pilihan raya Rusia melaporkan bahawa Putin memenangi lebih 76 juta undian, menetapkan rekod baharu.

Kemenangan itu secara umumnya dilihat dengan tidak berminat di Barat, jika ia diakui sama sekali. belum membuat sebarang komen mengenai pilihan raya.

Setiausaha Luar British David Cameron menolak Putin dalam kenyataan pada X.

“Ini bukanlah apa yang kelihatan seperti pilihan raya bebas dan adil,” tulisnya.

Terdapat beberapa perhimpunan di luar stesen mengundi dan kedutaan Rusia di seluruh dunia pada Ahad, hari terakhir pilihan raya. Rakan-rakan Navalny dan isterinya, Yulia Navalnaya, menyeru perhimpunan itu. Yulia berkata beliau menulis nama suaminya yang telah meninggal dunia pada kertas undian yang beliau undi melalui kedutaan Rusia di Berlin.

Putin mengulas kematian Navalny buat kali pertama pada Isnin, mengatakan beliau telah menyokong rancangan untuk melepaskannya dalam pertukaran tahanan yang sepatutnya berlaku hanya beberapa hari selepas kematiannya.

“Ia berlaku. Tiada apa yang boleh anda lakukan tentangnya. Ia adalah kehidupan,” katanya.

Dalam ucapan berikutan kemenangannya, Putin cuba memalingkan perbualan ke arah isu-isu pilihan raya Amerika Syarikat. Beliau mengecam kes-kes jenayah yang dikenakan ke atas mengatakan “seluruh dunia sedang ketawa” ke atas Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.