Puluhan Terbunuh Selepas Letupan di Barat Daya Pakistan

Pakistan-Prophet-Birthday-Bomb-Attack

(QUETTA, Pakistan) – Sebuah bom yang kuat meletup berhampiran sebuah masjid di sebuah perarakan meraikan hari jadi Nabi Muhammad di barat daya Pakistan pada hari Jumaat, membunuh sekurang-kurangnya 52 orang dan mencederakan hampir 70 orang lain, kata polis dan seorang pegawai kerajaan.

Pengeboman berlaku di Mastung, sebuah daerah di wilayah Baluchistan, di mana kira-kira 500 orang telah berkumpul untuk perarakan bagi meraikan ulang tahun kelahiran nabi. Muslim mengadakan perarakan dan mengedarkan makanan percuma kepada orang ramai pada kesempatan itu, yang dikenali sebagai Mawlid an-Nabi.

Rakaman TV dan video di media sosial menunjukkan sebuah kawasan terbuka berhampiran sebuah masjid yang bersepah dengan kasut orang mati dan cedera selepas pengeboman itu. Sebahagian daripada mayat telah ditutup dengan cadar, dan penduduk serta penyelamat dilihat menghantar cedera ke hospital, di mana darurat telah diisytiharkan dan rayuan dikeluarkan untuk menderma darah.

Baluchistan telah menyaksikan puluhan serangan oleh pengganas dan militan, tetapi biasanya mereka menyasarkan pasukan keselamatan. Taliban Pakistan juga berulang kali mengatakan bahawa mereka tidak menyasarkan tempat ibadat dan awam.

Mereka yang cedera dalam letupan itu dibawa ke hospital berdekatan dan sebahagian daripada mereka dalam keadaan kritikal, pentadbir kerajaan Atta Ullah berkata. Abdul Rasheed, Pegawai Kesihatan Daerah di Mastung, berkata 30 mayat dibawa ke sebuah hospital dan 22 lagi dihitung di hospital kedua.

Seorang pegawai polis kanan, Mohammad Nawaz, termasuk antara yang terbunuh, kata Ullah. Pegawai sedang menyiasat untuk menentukan sama ada pengeboman itu adalah serangan bunuh diri, tambahnya.

Pengeboman Jumaat berlaku beberapa hari selepas pihak berkuasa meminta polis kekal dalam keadaan maksimum, dengan berkata militan boleh menyasarkan perarakan menyambut hari lahir nabi Islam.

Juga pada hari Jumaat, letupan memecah masuk ke dalam sebuah masjid yang terletak di premis sebuah balai polis di Hangu, sebuah daerah di wilayah barat laut Khyber Pakhtunkhwa, mencederakan tujuh orang, kata Shah Raz Khan, seorang pegawai polis tempatan.

Beliau berkata masjid batu bata lumpur itu runtuh kerana kesan letupan dan penyelamat sedang menyingkirkan runtuhan untuk menarik keluar jemaah dari timbunan. Polis berkata tidak jelas apa yang menyebabkan letupan itu apabila kira-kira 40 orang sedang bersembahyang di masjid itu. Kebanyakan jemaah adalah pegawai polis.

Presiden Pakistan Arif Alvi mengutuk serangan itu dan meminta pihak berkuasa untuk memberikan semua bantuan yang boleh kepada yang cedera dan keluarga mangsa.

Dalam kenyataan, Menteri Dalam Negeri sementara Sarfraz Bugti mengutuk pengeboman itu dan menyatakan kesedihan dan dukacita atas kehilangan nyawa. Beliau berkata ia adalah “tindakan keji” untuk menyasarkan orang dalam perarakan Mawlid an-Nabi.

Kerajaan telah mengisytiharkan cuti kebangsaan untuk ulang tahun kelahiran Nabi Muhammad, dan Presiden Alvi dan Perdana Menteri sementara Anwaarul-haq-Kakar dalam mesej berasingan telah menyeru untuk perpaduan dan agar orang mematuhi ajaran nabi Islam.

Tiada seorang pun yang dengan serta-merta mengaku bertanggungjawab atas pengeboman Jumaat itu, tetapi Taliban Pakistan dengan cepat menjauhkan diri daripadanya. Taliban Pakistan, dikenali sebagai Tehreek-e-Taliban Pakistan, atau TTP, adalah kumpulan yang berasingan tetapi sekutu rapat Taliban Afghanistan, yang merampas kuasa di negara jiran Afghanistan pada Ogos 2021 ketika tentera AS dan NATO berada dalam peringkat akhir penarikan mereka dari negara itu selepas 20 tahun perang.

Kumpulan Islamic State sebelum ini mengaku bertanggungjawab atas serangan maut lain di Baluchistan dan tempat lain.

Juga pada hari Jumaat, tentera berkata dua askar terbunuh dalam tembak-menembak dengan Taliban Pakistan selepas pengganas cuba menyelinap masuk ke daerah barat daya Zhob di wilayah Baluchistan. Tiga militan terbunuh dalam pertukaran itu, menurut kenyataan tentera.

Wilayah Baluchistan di sempadan Afghanistan dan Iran yang kaya dengan gas telah menjadi tempat pemberontakan peringkat rendah oleh nasionalis Baluchistan selama lebih daripada dua dekad. Nasionalis Baluchistan pada mulanya menuntut bahagian sumber wilayah, tetapi kemudian melancarkan pemberontakan yang menuntut kemerdekaan.

– Penulis bersekutu Riaz Khan dari Peshawar, Pakistan dan Munir Ahmed menyumbang kepada cerita ini dari Islamabad.