Puluhan Ribu Bantah Untuk Pengakhiran Bahan Api Fosil Ketika Pemimpin Dunia Berkumpul di New York

Oliver Moore, 7, dari Montpelier, Vermont, mendengar pembicara semasa perhimpunan untuk mengakhiri penggunaan bahan api fosil, di New York, 17 September 2023.

(NEW YORK) – Berteriak bahawa masa depan dan kehidupan mereka bergantung kepada pengakhiran bahan api fosil, puluhan ribu penunjuk perasaan pada Ahad memulakan minggu di mana para pemimpin akan cuba sekali lagi untuk mengawal perubahan iklim yang sebahagian besarnya disebabkan oleh arang batu, minyak dan gas asli.

Tetapi penunjuk perasaan berkata ia tidak akan cukup. Dan mereka menghalakan kemarahan mereka secara langsung kepada Presiden AS Joe Biden, mendesaknya untuk menghentikan kelulusan projek minyak dan gas baru, menghapuskan projek semasa dan mengisytiharkan kecemasan iklim dengan kuasa eksekutif yang lebih besar.

“Kami memegang kuasa rakyat, kuasa yang anda perlukan untuk memenangi pilihan raya ini,” kata Emma Buretta, 17 tahun, dari Brooklyn kumpulan protes belia Jumaat untuk Masa Depan. “Jika anda mahu menang pada 2024, jika anda tidak mahu darah generasi saya di tangan anda, akhiri bahan api fosil.”

Perarakan untuk Mengakhiri Bahan Api Fosil menampilkan ahli politik seperti Rep. Alexandria Ocasio-Cortez dan pelakon Susan Sarandon, Ethan Hawke, Edward Norton, Kyra Sedgewick dan Kevin Bacon. Tetapi tindakan sebenar di Broadway adalah di mana penunjuk perasaan memenuhi jalan, merayu untuk masa depan yang lebih baik tetapi tidak terlalu panas. Ia adalah tembakan pembuka ke Minggu Iklim New York, di mana pemimpin dunia dalam perniagaan, politik dan seni berkumpul untuk mencuba menyelamatkan planet ini, yang diserlahkan oleh sidang khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang baru pada hari Rabu.

Ramai pemimpin negara yang menyebabkan pencemaran karbon paling banyak tidak akan hadir. Dan mereka tidak akan bercakap di persidangan yang dianjurkan oleh Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres dengan cara di mana hanya negara yang berjanji tindakan konkrit baru yang dijemput bercakap.

Penganjur menganggarkan 75,000 orang berarak pada hari Ahad.

“Kami mempunyai orang di seluruh dunia di jalanan, muncul, menuntut penghentian apa yang membunuh kami,” kata Ocasio-Cortez kepada orang ramai yang bersorak. “Kami perlu menghantar mesej bahawa sebahagian daripada kami akan hidup di planet ini 30, 40, 50 tahun dari sekarang. Dan kami tidak akan menerima tidak sebagai jawapan.”

Protes ini jauh lebih fokus kepada bahan api fosil dan industri daripada perarakan sebelum ini. Perhimpunan Ahad menarik sebahagian besar, 15%, penunjuk perasaan kali pertama dan secara besar didominasi oleh wanita, kata ahli sosiologi American University Dana Fisher, yang mengkaji pergerakan alam sekitar dan meninjau peserta perarakan.

Daripada orang yang Fisher bercakap, 86% baru-baru ini mengalami haba melampau, 21% banjir dan 18% kemarau teruk, katanya. Mereka kebanyakannya melaporkan berasa sedih dan marah. Bumi baru sahaja melalui musim panas terpanas yang pernah dicatatkan.

Antara penunjuk perasaan adalah Athena Wilson berusia 8 tahun dari Boca Raton, Florida. Dia dan ibunya Maleah, terbang dari Florida untuk protes Ahad.

“Kerana kami prihatin tentang planet kami,” kata Athena. “Saya benar-benar mahu Bumi berasa lebih baik.”

Orang di Selatan, terutamanya di mana industri minyak, dan selatan global, “tidak berasa didengar,” kata Alexandria Gordon, 23 tahun, asalnya dari Houston. “Ia membuat frustrasi.”

Penganjur bantahan menekankan betapa kecewanya mereka bahawa Biden, yang banyak daripada mereka sokong pada 2020, telah menyelia peningkatan pengeboran minyak dan bahan api fosil.

“Presiden Biden, kehidupan kami bergantung pada tindakan anda hari ini,” kata aktivis alam sekitar Louisiana Sharon Lavigne. “Jika anda tidak menghentikan bahan api fosil darah kami ada pada tangan anda.”

Hampir sepertiga daripada pengeboran minyak dan gas dunia yang dirancang antara sekarang dan 2050 adalah oleh kepentingan AS, aktivis alam sekitar mengira. Selama 100 tahun lalu, Amerika Syarikat telah melepaskan lebih banyak karbon dioksida pemanasan bumi ke atmosfera daripada negara lain, walaupun China kini melepaskan lebih banyak pencemaran karbon setiap tahun.

“Anda perlu menghapuskan bahan api fosil untuk terus hidup planet kita,” kata Jean Su, penganjur perarakan dan pengarah keadilan tenaga Pusat Biologi Keanekaragaman.

Para penunjuk perasaan dan pembicara bercakap tentang peningkatan kecemasan dan ketakutan akan masa depan. Pelakon yang dikenali sebagai V, sebelum ini Eve Ensler, memperkenalkan lagu tema “Panik” dari muzikal baru berorientasikan perubahan iklim yang dijadualkan tahun depan. Korusnya berbunyi: “Kami mahu anda panik. Kami mahu anda bertindak. Anda mencuri masa depan kami dan kami mahu kembali.”

Tanda-tanda termasuk “Santa pun tahu Arang Batu Buruk” dan “Bahan api fosil membunuh kami” dan “Saya mahu masa depan bebas fosil” dan “simpan ia di dalam tanah.”

Itu kerana para pemimpin tidak mahu mengakui “gajah di dalam bilik,” kata aktivis iklim Uganda Vanessa Nakate. “Gajahnya adalah bahawa bahan api fosil bertanggungjawab atas krisis ini. Kita tidak boleh makan arang batu. Kita tidak boleh minum minyak, dan kita tidak boleh ada sebarang pelaburan bahan api fosil baru.”

Tetapi para pegawai industri minyak dan gas berkata produk mereka penting untuk ekonomi.

“Kami berkongsi kecemasan untuk menangani perubahan iklim bersama-sama tanpa berlengah; namun berbuat demikian dengan menghapuskan pilihan tenaga Amerika adalah pendekatan yang salah dan akan menjadikan keluarga dan perniagaan Amerika bergantung kepada rantau asing yang tidak stabil untuk tenaga yang lebih mahal dan jauh kurang boleh diharapkan,” kata Naib Presiden Kanan Industri Minyak Amerika Megan Bloomgren.

Aktivis sama sekali tidak menerima apa-apa daripadanya.

“Industri bahan api fosil memilih untuk memerintah dan menakluk dan mengambil dan mengambil tanpa had,” kata Rabbi Stephanie Kolin dari Congregation Beth Elohim di Brooklyn. “Dan jadi air naik dan langit berubah jingga (dari asap kebakaran liar) dan haba mengambil nyawa. Tetapi anda Tuan Presiden boleh memilih jalan lain, untuk menjadi pelindung Bumi ini.”