Protes anti-kerajaan Slovakia menarik ribuan selepas peguam khas dibuang

(SeaPRwire) –   Ribuan orang berkumpul di hadapan Parlimen Slovakia pada hari Rabu untuk mengutuk rancangan kerajaan baru Perdana Menteri populis Robert Fico, Robert Fico untuk menghapuskan pejabat pendakwa khas yang menangani rasuah dan rasuah.

Perhimpunan itu berlangsung ketika ahli-ahli parlimen menamatkan perbahasan mengenai pindaan itu dan perubahan yang dicadangkan kepada kod jenayah. Pertubuhan kerajaan, yang mempunyai majoriti di Parlimen, menangguhkan undian akhir sehingga Khamis.

Beberapa individu yang berkaitan dengan parti perdana menteri menghadapi pendakwaan dalam skandal rasuah. mempersoalkan perubahan yang dicadangkan, yang juga termasuk mengurangkan hukuman bagi rasuah dan penyingkiran jangka masa had tempoh yang signifikan.

“Ini adalah fakta bahawa mereka takut kepada anda,” kata Michal Šimečka, yang memimpin parti liberal Progressive Slovakia, parti pembangkang terkuat, kepada orang ramai yang aman. “Mereka berharap ia akan selesai esok, tetapi ini hanyalah permulaan.”

Presiden Zuzana Čaputová berkata beliau bersedia untuk melaksanakan veto terhadap pindaan itu dan membawa cabaran perlembagaan jika pertubuhan kerajaan tiga parti mengatasi vetonya. Parti-parti pembangkang juga merancang cabaran.

Tidak jelas bagaimana Mahkamah Perlembagaan mungkin membuat keputusan.

Protes sebegini bermula dua bulan lalu dan telah merebak dari ibu negara, Bratislava, ke lebih 30 bandar dan kampung, bahkan di luar negara.

Fico kembali berkuasa untuk kali keempat tahun lalu selepas menang pada pilihan raya parlimen pada 30 September atas platform pro-Russia dan anti-Amerika. Pengkritiknya bimbang Slovakia mungkin meninggalkan laluan pro-Barat dan mengikut arah Hungary di bawah Perdana Menteri Viktor Orbán.

Di bawah rancangan yang diluluskan oleh kerajaan pertubuhan Fico, jenayah seperti rasuah, jenayah terancang dan ekstremisme akan diambil alih oleh pendakwa di pejabat-pejabat wilayah, yang tidak menangani jenayah sedemikian selama 20 tahun.

Pertubuhan kerajaan memaksa prosedur perbincangan pantas di parlimen untuk meluluskan pindaan, bermakna draf undang-undang tidak dikaji oleh pakar dan pihak lain yang biasanya terlibat dalam proses itu. Pertubuhan kerajaan juga mengehadkan masa untuk perbahasan parlimen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.