Presiden Peru menggantikan 6 menteri kerana ahli parlimen desak Parlimen untuk menyingkirkannya

(SeaPRwire) –   Presiden Peru Dina Boluarte menggantikan enam menteri selepas mereka meletak jawatan kerana kerajaannya digoncangkan oleh kebangkitan yang dibakar oleh skandal peningkatan harta yang tidak sah yang melibatkan jam tangan mewah.

Perombakan kabinet Isnin itu datang ketika ahli parlimen mengemukakan permintaan kepada Parlimen untuk menyingkirkannya dari jawatan kerana “ketidakupayaan moral kekal” tiga hari selepas polis menghancurkan pintu depan kediamannya untuk mencari jam tangan sebagai sebahagian daripada siasatan.

Permintaan itu dikemukakan dari pelbagai parti termasuk Peru Libre yang pernah disertai Boluarte. Untuk menyingkirkan Boluarte, langkah itu memerlukan 87 undi daripada 130 kerusi Parlimen berseorangan, dan sehingga kini, lima parti yang bersama-sama mempunyai 54 undi menyatakan sokongan untuk presiden berikutan serbuan itu.

Boluarte sedang disiasat secara awal kerana didakwa memperoleh koleksi jam tangan mewah yang tidak diisytiharkan sejak menjadi naib presiden dan menteri sosial dan inklusi pada Julai 2021 dan kemudian presiden pada Disember 2022.

Ahli parlimen dalam permintaan mereka untuk menyingkirkannya dari jawatan mencadangkan siasatan terhadap Boluarte serta masalah negara seperti jenayah yang meningkat.

Dia menafikan tuduhan peningkatan harta yang tidak sah.

Pada hari Jumaat lewat, pegawai polis bersenjata memecahkan pintu depan rumah Boluarte dengan pemalu untuk mencari jam tangan Rolex. Serbuan itu menandakan kali pertama dalam sejarah Peru rumah seorang presiden bertugas diserbu secara paksa.

Siasatan itu bermula pada pertengahan Mac selepas rancangan TV memperincikan Boluarte memakai jam tangan Rolex bernilai sehingga $14,000 di Peru. Rancangan TV lain kemudian menyebut sekurang-kurangnya dua lagi Rolex.

Boluarte, seorang peguam berusia 61 tahun, adalah pegawai daerah biasa sebelum memasuki kerajaan Presiden Pedro Castillo pada gaji bulanan $8,136 pada Julai 2021. Boluarte kemudian mengambil alih jawatan presiden dengan gaji lebih rendah $4,200 setiap bulan. Kemudian, beliau mula mempamerkan jam tangan mewah.

dia tidak senaraikan tiga jam tangan itu dalam borang pengisytiharan aset wajib.

Pada Isnin, Boluarte pada mulanya kehilangan tiga anggota kabinet apabila menteri dalam negeri, pendidikan dan wanita meletak jawatan secara tiba-tiba.

Menteri Dalam Negeri Víctor Torres memberitahu pemberita bahawa peletakan jawatannya adalah kerana perkara keluarga manakala ketua Kementerian Wanita, Nancy Tolentino, dan Pendidikan, Miriam Ponce, tidak memberikan sebab dalam pengumuman yang mereka kongsi di media sosial.

Penyertaan mereka diikuti oleh menteri pertanian, pengeluaran dan perdagangan luar meletak jawatan.

Apabila meletak jawatan, Torres memberi amaran jika Boluarte meninggalkan kuasa “negara akan tenggelam.”

Boluarte kemudian bersumpah enam menteri baru termasuk Walter Ortiz, seorang bekas pegawai polis yang pernah menjadi pengarah terhadap jenayah, sebagai menteri dalam negeri. Kabinet mempunyai 18 kementerian, selain jawatan perdana menteri dipegang oleh Gustavo Adrianzén.

Dia juga bersumpah Elizabeth Caldo, bekas eksekutif di gergasi telekomunikasi Telefónica, sebagai menteri perdagangan luar negaranya, dan Morgan Quero sebagai menterinya pendidikan.

Boluarte menjadi presiden pada Disember 2022, apabila dia menggantikan Castillo, yang dibuang oleh Parlimen dan kini dipenjara ketika disiasat atas tuduhan rasuah dan pemberontakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.