Presiden Peru hadir untuk memberi keterangan kepada pendakwa di tengah siasatan ‘Rolexgate’ yang meluas

(SeaPRwire) –   LIMA, Peru (AP) – telah memberikan keterangan kepada para penyiasat di belakang pintu tertutup Jumaat ketika pihak berkuasa menyiasat sama ada beliau secara haram menerima ratusan ribu dolar tunai, jam tangan mewah dan perhiasan.

Para penyiasat telah menyiasat pemimpin yang sangat tidak popular ini atas tuduhan kaya-raya haram dan kegagalan untuk mengisytiharkan aset. Boluarte tiba Jumaat pagi dalam kereta berjendela gelap dikelilingi oleh polis bersenjata, melalui orang ramai wartawan dan beberapa penunjuk perasaan.

Seorang wanita menjerit “Dina, pembunuh, rakyat menolak anda, Dina, pencuri, rakyat menolak anda.” Tak lama kemudian, Pejabat Penyiasat mengesahkan bahawa mereka telah memulakan pengambilan keterangan presiden.

Skandal yang berkembang adalah kekeliruan terbaru yang telah menggoncangkan sistem politik Peru dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Pada pagi Jumaat, Boluarte tidak memberikan sebarang petunjuk awam mengenai apa yang dirancang untuk dikatakan dalam keterangannya.

Siasatan bermula pada pertengahan Mac selepas program berita digital La Encerrona menonjolkan Boluarte memakai jam tangan yang bernilai sehingga $14,000 di Peru. Program TV lain kemudian menunjukkan bahawa pemimpin itu dilihat memakai sekurang-kurangnya dua Rolex lain serta rantai emas dan berlian Cartier yang dianggarkan bernilai lebih daripada $54,000. Kontroversi itu dengan cepat diberi jolokan “Rolexgate” di media sosial.

Undang-undang Peru memerlukan pegawai untuk mengisytiharkan perhiasan yang harganya melebihi $2,791, dan masih belum jelas darimana jam tangan dan ratusan ribu dolar dalam pemindahan bank datang.

Boluarte telah memberikan maklumat terhad tentang transaksi mencurigakan dan perhiasan itu, yang tidak dilaporkan kepada pihak berkuasa, tetapi mengatakan bahawa Rolex pertama yang ditunjukkan dalam foto adalah “buah usaha” bekerja sejak berusia 18 tahun.

“Dia tidak mempunyai tadbir urus yang baik, dia ditolak oleh majoriti, masalahnya dengan rakyat (Peru) sangat serius,” kata Alonso Cárdenas, profesor sains politik di Universiti Antonio Ruiz de Montoya Peru.

Malam Jumaat, pegawai polis bersenjata memecah masuk pintu depan rumah Boluarte dengan penumbuk dan memasuki hartanah untuk mencari jam tangan. Mereka tidak menemui jam tangan itu, dan bergerak ke istana presiden, di mana mereka juga tidak ditemui.

Penyiasat utama Juan Villena mengatakan Selasa bahawa pejabatnya memperluas skop siasatan, memandangkan penyiasat percaya Boluarte mempunyai lebih banyak aset yang tidak diisytiharkan daripada yang disangka semula.

Pejabat itu menganggarkan perhiasannya, termasuk rantai Cartier dan jam tangan, mungkin bernilai sehingga $500,000, dan mengatakan beliau menerima lebih daripada $400,000 dalam “deposit sumber tidak diketahui” ke dalam akaun banknya.

Boluarte, seorang peguam berusia 61 tahun, adalah pegawai daerah biasa sebelum memasuki kerajaan Presiden Pedro Castillo sebagai naib presiden dan menteri sosial dan penyertaan dengan gaji bulanan keseluruhan $8,136 pada Julai 2021. Beliau menjadi presiden pada Disember 2022 – selepas Parlimen memecat Castillo – dengan gaji $4,200 setiap bulan. Kemudian, beliau mula memakai jam tangan itu di awam.

Serbuan Jumaat merupakan kali pertama dalam sejarah Peru rumah presiden yang bertugas secara paksa dimasuki oleh polis. Ia berlaku selepas Boluarte meminta lebih masa untuk menjawab saman mahkamah untuk memberikan keterangan mengenai kes itu, yang ditolak kerana penyiasat utama Villena menekankan kewajipan Boluarte untuk bekerjasama dengan siasatan.

Negara Andes ini tidak asing dengan kekeliruan politik. Peru telah mempunyai enam presiden dalam enam tahun, berikutan gelombang kontroversi politik. Ini tidak bermakna Boluarte segera akan dikeluarkan dari jawatan presiden; para ahli analisis memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa dia tidak mungkin menghadapi sebarang akibat yang sebenar – sekurang-kurangnya dalam jangka pendek. Presiden duduk di Peru tidak boleh didakwa dengan jenayah semasa berkhidmat, dan Kongres akan enggan maju dengan prosiding pemecatan.

Perikatan Boluarte dengan gabungan pemimpin Kongres bermakna dia kemungkinan akan kekal dalam jawatan sehingga 2026, kata Will Freeman, felo kajian Amerika Latin untuk Majlis Hubungan Luar Negara. Freeman mengatakan Boluarte adalah “boneka” yang telah membolehkan para ahli perundangan meluluskan pindaan yang secara beransur-ansur “menghancurkan demokrasi” supaya mereka boleh kekal berkuasa.

Kongres Peru pada Khamis menolak dua permintaan oleh beberapa ahli parlimen untuk mengeluarkan Boluarte dari jawatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.