Presiden Peru akan menjawab soalan mengenai pemilikan jam tangan mewah, kata peguamnya

(SeaPRwire) –   LIMA, Peru (AP) — Dia Jumaat, Presiden Peru akan menjawab soalan mengenai pemilikan jam mewah mewahnya, kata peguamnya.

Perombakan Kabinet Isnin datang ketika ahli parlimen mengemukakan permintaan kepada Parlimen untuk mengeluarkan Boluarte dari jawatan kerana “ketidakupayaan moral kekal”. Permintaan itu datang tiga hari selepas polis memecah masuk ke rumahnya untuk mencari jam tangan sebagai sebahagian daripada siasatan.

Firma guaman Mateo Castañeda, peguam Boluarte, berkata pada hari Selasa bahawa Pejabat Peguam Negara menolak permintaan kliennya untuk memindahkan tarikh temu bual dan bahawa para penyiasat berkata “mereka tidak bertanggungjawab terhadap kegemparan politik” di Peru.

Para penyiasat juga mengarahkan Boluarte untuk memaparkan jam Jumaat.

Perombakan itu datang ketika Boluarte berjuang untuk memerintah di tengah-tengah kepopularan yang merosot, siasatan terhadapnya dan skandal kerap yang melibatkan pegawai kanan. Perlantikan terbaru adalah untuk menteri dalaman, pendidikan, wanita, pertanian, pengeluaran dan perdagangan luar.

Semua menteri keluar mengemukakan perletakan jawatan Isnin. Menteri Dalam Negeri Víctor Torres berkata perletakannya adalah kerana hal keluarga manakala ketua Kementerian Wanita, Nancy Tolentino, dan Pendidikan, Miriam Ponce, tidak memberikan sebab dalam pengumuman yang dikongsi mereka di Twitter.

Benjamin Gedan, pengarah program Amerika Latin di Wilson Center, sebuah pemikir di Washington, berkata perubahan “tidak akan menggerakkan jarum pada pendapat awam atau mengurangkan peluang pemecatan atau protes.”

“Sukar membayangkan apa-apa selain pilihan raya baru yang mungkin mencegah krisis politik lagi, walaupun presiden dan sekutunya yang tidak kurang popular di Kongres akan cuba melepasinya,” katanya Selasa.

Syarikat penyelidikan pasaran Ipsos mengukur kadar ketidaksukaan Boluarte pada 88% pada Mac.

Boluarte sedang disiasat awal kerana didakwa memperoleh koleksi jam mewah yang tidak diisytiharkan sejak menjadi naib presiden dan menteri sosial dan penyertaan pada Julai 2021 dan kemudian presiden pada Disember 2022. Beliau tidak senaraikan tiga jam tangan itu dalam borang pengisytiharan aset wajib.

Boluarte menafikan tuduhan pengayaan haram.

Permintaan ahli parlimen untuk mengeluarkannya dari jawatan menyatakan siasatan itu serta masalah seluruh negara, seperti jenayah yang meningkat. Permintaan itu dikemukakan oleh ahli parlimen dari pelbagai parti termasuk Peru Libre yang pernah diperjuangkan Boluarte.

Ahli parlimen dijangka mempertimbangkan permintaan itu Khamis. Langkah itu perlu mendapat 52 undian supaya Parlimen menerimanya dan membuka perbahasan. Untuk mengeluarkan Boluarte, langkah itu memerlukan 87 undian daripada 130 kerusi Parlimen tunggal, dan sehingga kini, lima parti yang bersama-sama mempunyai 54 undian menyatakan sokongan untuk presiden berikutan serbuan.

Akhir minggu lalu, pegawai polis bersenjata memecah masuk ke rumah Boluarte dengan pemalu dan memasuki hartanah untuk mencari jam tangan. Mereka tidak menemui.

Siasatan itu bermula pada pertengahan Mac selepas rancangan TV menonjolkan Boluarte memakai jam Rolex bernilai sehingga $14,000 di Peru. Rancangan TV lain kemudian menyebut sekurang-kurangnya dua lagi Rolex. Tiada Boluarte atau peguamnya menjawab soalan dari wartawan mengenai jam tangan, termasuk sama ada mereka asli atau tidak.

Boluarte, 61, adalah pegawai daerah biasa sebelum menyertai kerajaan Pedro Castillo pada gaji bulanan $8,136 pada Julai 2021. Beliau menjadi presiden pada Disember 2022 – ketika Parlimen memecat Castillo – dengan gaji lebih rendah $4,200 sebulan dan mula memakai jam tangan tidak lama selepas itu.

Jika para penyiasat akhirnya mendakwa Boluarte dengan pengayaan haram, mereka perlu menangguhkan pendakwaan sehingga selepas penggalnya berakhir pada 2026.

Boluarte juga sedang disiasat awal kerana didakwa memainkan peranan dalam protes maut yang mengikuti pemecatan Castillo. Castillo kini dipenjara ketika disiasat atas dakwaan rasuah dan pemberontakan.

Peru tidak asing dengan krisis presiden. Tiada presiden yang menamatkan penggal penuh sejak 2016, dan negara Amerika Selatan itu beralih tiga dalam masa seminggu pada 2020, ketika ahli parlimen memanfaatkan kuasa pemecatan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.