Presiden Perancis Macron tidak menolak tentera Barat di darat di Ukraine

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis, yang berkumpul dengan pemimpin Eropah lain di Paris Isnin, berkata menghantar tentera Barat ke Ukraine tidak “ditolak.”

“Tiada persetujuan hari ini untuk menghantar secara rasmi, disahkan tentera di atas tanah. Tetapi dari segi dinamik, tiada apa yang boleh ditolak,” kata Macron dalam sidang akhbar di istana kepresidenan Elysee, menambah bahawa Ukraine memerlukan tentera untuk memastikan Rusia tidak menang dalam perang.”

Presiden Perancis enggan memberikan butiran tentang negara mana yang sedang mempertimbangkan menghantar tentera, dengan berkata beliau lebih suka mengekalkan “keraguan strategik.”

Perjumpaan itu, yang menjadi panas pada waktu tertentu, termasuk Jerman dan Presiden Poland, Andrzej Duda serta pemimpin dari negara Baltik, yang dianggap sebagai sasaran kemungkinan ekspansionisme Rusia masa depan, dan kekal sebagai penyokong kuat Ukraine.

Amerika Syarikat diwakili oleh diplomat teratasnya untuk Eropah, James O’Brien, dan UK oleh Setiausaha Luar Negeri David Cameron.

Duda berkata perbincangan paling panas adalah sama ada untuk menghantar tentera ke Ukraine dan “tiada persetujuan mengenainya. Pendapat berbeza di sini, tetapi tiada keputusan sedemikian.”

Presiden Poland berkata beliau berharap “dalam masa terdekat, kami akan dapat bersama-sama menyediakan penghantaran peluru yang besar ke Ukraine. Ini paling penting sekarang. Ini adalah sesuatu yang Ukraine benar-benar memerlukan.”

Dalam ucapan video, Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy menyeru pemimpin yang berkumpul di Paris untuk “memastikan Putin tidak dapat memusnahkan pencapaian kami dan tidak dapat meluaskan agresinya ke negara lain.”

Selain itu, satu gabungan baru akan dilancarkan untuk terus “memobilisasi” negara-negara dengan keupayaan untuk menghantar peluru jarak sederhana dan jauh, kata Macron sebagai Perancis mengumumkan bulan lepas penghantaran 40 peluru krus Skalp tambahan.

Perjumpaan Isnin itu datang ketika negara Eropah bimbang terhadap sokongan AS yang merosot dalam menyokong Ukraine. Kebimbangan itu telah diburukkan dengan prospek Trump kembali ke Rumah Putih dan mengubah haluan dasar AS di benua itu.

Konferensi Paris itu datang selepas Perancis, Jerman dan UK baru-baru ini menandatangani perjanjian dwihurufan selama 10 tahun dengan Ukraine untuk menghantar isyarat sokongan jangka panjang yang kuat ketika Kyiv bekerja untuk memperkukuh sokongan Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.