Presiden Perancis Macron mengutuk antisemitisme dalam penghormatan kepada mangsa serangan Hamas

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis Emmanuel Macron membayar penghormatan pada hari Rabu kepada mangsa serangan Hamas pada 7 Oktober dalam upacara kebangsaan dan mengutuk apa yang digambarkannya sebagai “pembunuhan beramai-ramai antisemitisme terbesar abad kami.”

Empat puluh dua orang meninggal dunia dalam serangan itu, dan tiga tebusan masih dipercayai ditahan oleh Hamas dan militan lain di Gaza. Tiga kerusi kosong melambangkan ketidakhadiran mereka.

Upacara itu datang selepas Menteri Luar Baru Stéphane Séjourné membuat lawatan pertamanya ke Timur Tengah, termasuk Israel dan wilayah Palestin, di mana beliau menekankan pembebasan tebusan.

Empat tebusan Perancis lain telah dibebaskan. Secara keseluruhan kira-kira 250 orang diculik dalam serangan Hamas dan kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, terbunuh.

Penjaga kehormat memegang gambar setiap mangsa di hadapan skrin raksasa menunjukkan nama depan mereka di halaman bermonumen Invalides di Paris.

“Banyak daripada mereka yang terbunuh ‘tidak akan menjangkau usia 30 tahun,’ kata Macron. ‘Suara mereka masih bergema dalam bahasa Ibrani dan Perancis.’

Presiden Perancis mengutuk kekejaman dengan kuat “yang menyuburkan antisemitisme dan menyebarkannya.” Beliau berkata “tiada apa yang boleh membenarkan atau memaafkan keganasan ini. Tiada.”

Peningkatan tindakan antisemitik dilaporkan di Perancis selepas serangan 7 Oktober. Data dari Kementerian Dalam Negeri dan pengawasan Layanan Perlindungan Komuniti Yahudi menunjukkan bahawa 1,676 tindakan antisemitik dilaporkan pada 2023, berbanding 436 tahun sebelumnya.

Orkestra Pengawal Republik memainkan “Kaddish” oleh penggubah Perancis Maurice Ravel, ditulis pada 1914 berdasarkan melodi tradisional Ibrani.

Yashay Dan, seorang ahli keluarga tebusan Perancis-Israel Ofer Kalderon, berkata sebelum upacara itu beliau berharap ia “boleh bergaung di seluruh dunia, bukan sahaja di Perancis.”

Ayla Yahalomi Luzon, adik tebusan Perancis-Israel Ohad Yahalomi, berkata: “Kami tidak perlu orang berharap untuk kami. Saya mempunyai harapan. Kami memerlukan bantuan. Ohad ialah warganegara Perancis, dan saya meminta Perancis untuk membuat semua usaha untuk melepaskannya dan semua orang.”

Keluarga tebusan Israel telah bekerja selama berbulan-bulan untuk mengekalkan penderitaan tawanan dalam sorotan global.

Macron berkata Perancis akan terus “bekerja tanpa lelah untuk memenuhi aspirasi untuk keamanan dan keselamatan semua di” dan menekankan bahawa nyawa Israel “bukan satu-satunya yang terus dicabut.”

Perancis menekan untuk gencatan senjata segera dan aliran bantuan kemanusiaan besar-besaran ke Gaza. Séjourné menggambarkan kematian dan kemusnahan di wilayah Palestin sebagai “tragedi.”

“Bombardmen adalah berterusan, dan dalam beberapa hari yang lalu ia semakin mendekati hospital,” doktor kecemasan Raphael Pitti memberitahu Agensi Berita Associated Press. “Serpihan menyentuh hospital.”

Pitti berkata keadaan di tanah tampak “sama sekali tidak berharap”, dengan sesetengah pesakit kembali beberapa minggu kemudian dengan luka dijangkiti kerana bekalan perubatan berkurangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.