Presiden Mesir dilantik untuk penggal ketiga selepas memenangi pilihan raya Disember dengan kemenangan besar

(SeaPRwire) –   Presiden Abdel-Fattah el-Sissi dari Mesir telah dilantik untuk penggal ketiga enam tahun pada Selasa selepas dipilih semula dalam undian Disember di mana beliau tidak menghadapi pesaing yang serius.

El-Sissi mengambil sumpah jawatan di hadapan parlimen, yang bersidang di ibu negara pentadbiran baru di padang pasir luar Kaherah.

El-Sissi menang 89.6% undian pada , dengan keluar mengundi 66.8% lebih 67 juta pengundi berdaftar. Beliau bertanding menentang tiga lawan yang hampir tidak dikenali.

Undian itu diliputi bayang-bayang di sempadan timur Mesir, yang telah mengancam untuk meluas ke dalam kekacauan serantau yang lebih luas.

pertama kali dipilih sebagai presiden pada pertengahan 2014, kemudian dipilih semula pada 2018. Setahun kemudian, pindaan perlembagaan, diluluskan dalam referendum umum, menambah dua tahun kepada penggal kedua el-Sissi, dan membenarkannya bertanding untuk penggal ketiga enam tahun.

Kemenangannya dalam pilihan raya terkini secara umumnya dianggap tidak terelak. Tiga lawannya adalah tokoh politik pinggiran yang jarang dilihat semasa kempen pilihan raya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.