Presiden Macron berkata Perancis dan sekutunya ‘boleh menghentikan’ pembunuhan besar-besaran Rwanda 1994

(SeaPRwire) –   PARIS (AP) — Presiden Macron mengatakan pada hari Khamis bahawa Perancis dan sekutunya boleh menghentikan genosid Rwanda 1994, tetapi mereka tidak mahu berbuat demikian, satu kenyataan kuat menjelang ulang tahun ke-30 negara Afrika itu mengenai pembunuhan beramai-ramai yang mengorbankan lebih 800,000 orang.

Pejabat Macron mengatakan dalam kenyataan bahawa presiden Perancis akan mengeluarkan video di media sosial pada hari Ahad apabila Rwanda menandakan peringatan berkabung yang mulia terhadap genosid.

Dalam video itu, Macron mengatakan bahawa “Perancis, yang boleh menghentikan genosid dengan sekutu Barat dan Afrikanya, gagal mahu berbuat demikian.”

Pada tahun 2021 semasa lawatan ke negara Afrika tengah itu, Macron mengakui “tanggungjawab” Perancis terhadap genosid yang mengorbankan lebih 800,000 nyawa, terutamanya etnik Tutsi dan Hutu yang cuba melindungi mereka.

Beliau tidak meminta maaf secara rasmi, tetapi menunjukkan satu muka baru telah dibuka dalam hubungan Perancis-Rwanda, berikutan beberapa usaha Perancis untuk memperbaiki hubungan antara kedua-dua negara.

Kerajaan Rwanda lama menuduh Perancis “membolehkan” genosid.

Sejak dipilih buat kali pertama pada tahun 2017, Macron telah memerintahkan satu laporan mengenai peranan Perancis sebelum dan semasa genosid dan memutuskan untuk membuka arkib negara dari tempoh itu kepada awam.

Dalam video Ahad ini, Macron akan mengingatkan bahawa apabila genosid bermula, “komuniti antarabangsa mempunyai cara untuk mengetahui dan bertindak” berdasarkan pengetahuan mengenai genosid yang didedahkan oleh mangsa-mangsa genosid Armenia dan Holocaust, kata pejabatnya.

Macron akan mengesahkan semula bahawa “Perancis berdiri bersama Rwanda dan rakyat Rwanda, dalam kenangan satu juta kanak-kanak, wanita dan lelaki yang syahid kerana dilahirkan Tutsi,” menurut pejabatnya.

Pejabat Macron mengatakan Perancis akan diwakili oleh Menteri Luar Negeri Stéphane Séjourné pada peringatan genosid yang dijadualkan pada hari Ahad di Kigali, presiden Perancis sendiri terhalang di Perancis oleh peringatan Perang Dunia II pada hari itu.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Perancis juga meningkatkan usaha untuk menangkap suspek genosid dan menghantar mereka ke mahkamah.

Seorang doktor Rwanda dijatuhi hukuman pada bulan Disember oleh mahkamah Paris selama 24 tahun penjara dalam kes keenam yang berkaitan dengan genosid Rwanda yang datang ke mahkamah di Perancis, semuanya dalam dekad terakhir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.