Presiden Korea Selatan menyeru tindakan mogok doktor ‘ancaman serius terhadap masyarakat kami,’ menolak untuk mengalah

(SeaPRwire) –   Presiden Korea Selatan mengancam Isnin lalu bahawa beliau tidak akan berundur daripada protes keras oleh doktor yang cuba menghalang rancangannya untuk meningkatkan pengambilan pelajar perubatan secara drastik, kerana beliau menggelar mogok mereka sebagai “tindakan berkumpulan haram” yang membahayakan “masyarakat kita”.

Kira-kira 12,000 intern perubatan dan pesakit di Korea Selatan telah mogok selama enam minggu, menyebabkan ratusan pembedahan dan rawatan lain dibatalkan di hospital universiti. Untuk menyokong tindakan mereka, banyak doktor kanan di sekolah pengajian mereka walaupun mereka tidak berhenti merawat pesakit.

Pegawai-pegawai berkata mereka mahu meningkatkan had tahunan pengambilan pelajar perubatan daripada 3,058 kepada 2,000 untuk menghasilkan lebih doktor bagi menangani populasi yang semakin menua di negara itu. Doktor berpendapat bahawa sekolah tidak dapat menangani peningkatan mendadak dalam bilangan pelajar dan ia akan menjejaskan perkhidmatan perubatan negara pada masa hadapan. Tetapi pengkritik berkata doktor, salah satu profesion bergaji tertinggi di Korea Selatan, hanya bimbang bahawa bekalan lebih doktor akan menyebabkan pendapatan masa depan mereka lebih rendah.

Kajian awam menunjukkan majoriti rakyat Korea Selatan menyokong rancangan kerajaan. Tetapi pemerhati berkata ramai orang semakin bosan dengan pertembungan berlarutan antara kerajaan dan doktor, yang boleh menjejaskan calon parti pemerintah minggu hadapan dalam pilihan raya parlimen.

Dalam ucapan disiarkan seluruh negara, Presiden Yoon Suk Yeol berkata menambah 2,000 pelajar perubatan adalah peningkatan minimum yang diperlukan untuk menangani kekurangan doktor di kawasan luar bandar, tentera dan bidang yang penting tetapi bergaji rendah seperti pediatrik dan kecemasan. Yoon berkata nisbah doktor kepada pesakit Korea Selatan – 2.1 doktor bagi setiap 1,000 orang – jauh lebih rendah daripada purata 3.7 di dunia maju.

“Meningkatkan bilangan doktor adalah projek negara yang tidak boleh ditangguhkan lebih lama,” kata Yoon.

Yoon menggesa doktor mogok untuk kembali bekerja, dengan berkata mereka mempunyai tanggungjawab untuk melindungi nyawa manusia mengikut undang-undang perubatan tempatan. Beliau juga berkata kerajaan masih terbuka untuk rundingan jika doktor hadirkan cadangan bersatu yang menerangkan panggilan mereka untuk peningkatan kuota pengambilan pelajar perubatan yang lebih kecil.

“Saya tidak dapat menoleransi cubaan untuk mencapai matlamat mereka dengan paksaan tanpa logik dan asas yang sepatutnya,” kata Yoon. “Tindakan berkumpulan haram oleh sesetengah doktor telah menjadi ancaman serius kepada masyarakat kita.”

Yoon berkata rancangan perekrutan tidak akan menyebabkan pendapatan doktor lebih rendah, dengan merujuk pendapatan kebangsaan dijangka meningkat dan permintaan perkhidmatan perubatan dalam masyarakat yang semakin menua. Beliau berkata purata pendapatan doktor Korea Selatan adalah tertinggi di dunia maju.

Kemudian Isnin, Persatuan Perubatan Korea, yang mewakili doktor di Korea Selatan, mengkritik Yoon kerana mengulangi apa yang sudah dibentangkan kerajaannya untuk menyokong rancangan perekrutan.

“Ia adalah ucapan yang membawa kecewa lebih besar kerana kami mempunyai harapan tinggi” terhadap sesetengah perubahan dalam pendirian kerajaan, kata Kim Sung-geun, jurucakap jawatankuasa kecemasan KMA kepada wartawan.

Yoon berkata kerajaan sedang mengambil tindakan pentadbiran akhir terhadap pemogok tetapi ditambah beliau tidak mahu menghukum doktor muda. Ini membayangkan kerajaannya bersedia melembutkan langkah hukuman terhadap pemogok jika mereka kembali bekerja segera.

Yoon baru-baru ini mengarahkan pegawai-pegawai untuk menimbang “langkah fleksibel” untuk menyelesaikan pertikaian dan mencari perundingan konstruktif dengan doktor atas permintaan pemimpin parti pemerintah Han Dong-hoon.

Masih tidak jelas sama ada kerajaan dan doktor dapat mencari jalan keluar untuk menyelesaikan pertelingkahan mereka dalam masa terdekat. Minggu lepas, KMA memilih Lim Hyun-taek, seorang pembela keras yang menyeru pengurangan had pengambilan pelajar perubatan, sebagai ketuanya yang baharu.

Selepas dipilih Selasa, Lim berkata doktor boleh duduk bersama kerajaan untuk rundingan jika Yoon memohon maaf dan memecat pegawai kesihatan terlibat dalam rancangan perekrutan. Lim juga mengancam melancarkan perjuangan semua atau tiada jika sebarang doktor menerima langkah hukuman kerana protes terbaru mereka.

Doktor muda yang mogok mewakili sebahagian kecil daripada jumlah keseluruhan doktor – dianggarkan 115,000 oleh Yoon dan 140,000 oleh persatuan doktor. Tetapi di sesetengah hospital utama, mereka mewakili kira-kira 30% hingga 40% doktor, membantu doktor berkelayakan dan ketua jabatan semasa pembedahan dan rawatan lain sambil menjalani latihan.

Doktor berkata rancangan kerajaan tidak mengandungi langkah untuk menangani isu perubatan utama seperti bagaimana meningkatkan bilangan doktor dalam beberapa bidang penting tetapi kurang popular. Mereka berkata pelajar baharu juga akan cuba bekerja di kawasan ibu negara dan bidang bergaji tinggi seperti pembedahan plastik dan dermatologi. Mereka berkata rancangan kerajaan juga mungkin menyebabkan doktor melakukan rawatan tidak perlu disebabkan persaingan yang meningkat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.