Presiden Iran mengugut membalas serangan udara Israel ke atas konsulat Syria di Syria: ‘Tidak akan tidak terjawab’

(SeaPRwire) –   Presiden Iran Ebrahim Raisi mengancam membalas Israel selepas serangan udara ke atas konsulat Iran di Syria pada Selasa.

Raisi memanggil serangan – yang bertanggungjawab – sebagai “jenayah pengecut” dan berkata ia “tidak akan dibalas.” Ayatollah Ali Khamenei, juga berjanji bahawa “Israel akan dihukum.” Pemimpin Iran juga mengatakan mereka memegang Amerika Syarikat bertanggungjawab atas serangan kerana sokongannya terhadap Israel.

Serangan Isnin itu membunuh hampir 10 pegawai Iran, termasuk Mohammed Reza Zahedi, komander kanan dalam Pengawal Revolusi Iran elit, dan komander senior Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Zahedi adalah anggota tertinggi tentera Iran yang terbunuh sejak bekas Presiden Trump mengarahkan pembunuhan Jeneral IRGC Gen. Qassem Soleimani dalam serangan drone 2020.

Pakar berkata kepada Digital bahawa Iran tidak mungkin membalas terus terhadap negara Yahudi tetapi sebaliknya menggunakan proksi untuk melakukan kerja.

“Memandangkan sasaran dan lokasi serangan – di bangunan bersebelahan dengan konsulat – saya mengharapkan Iran akan membalas,”

“Sukar untuk mengatakan bagaimana Iran akan membalas,” Bill Roggio, pengarah pengurusan Long War Journal berkata. “Iran mungkin cuba menargetkan orang Israel di luar negara, dan juga menggunakan milisinya – Hezbollah, Houthis, dan milisi Iraq dan Syria, untuk menyerang sasaran di dalam Israel.”

Hezbollah sudah menjanjikan “hukuman dan membalas dendam” untuk serangan Israel, memanggil mereka yang terbunuh dalam serangan itu “martir.”

Yigal Carmon, bekas penasihat kepada dua perdana menteri Israel mengenai menentang keganasan dan pengasas dan presiden Institut Penyelidikan Media Timur Tengah (MEMRI), berkata kepada Digital bahawa, “Dasar-dasar Khamenei selama tahun-tahun ini mencerminkan kepengecutan. Corak tindak balas Iran adalah seperti itu bahawa beliau meningkatkan apabila beliau merasakan pihak lain takut kepadanya, dan mengurangkan apabila pihak lain menunjukkan pencegahan.”

Carmon berkata penilaian beliau ialah “Khamenei tidak akan bertindak balas terhadap peningkatan Israel dengan meningkatkan terhadap sasaran Israel SENDIRI. Sebaliknya, beliau akan terus dengan permainan proksi, menargetkan Israel melalui Houthis, Hezbollah dan mungkin oleh pengganas di Barat. Beliau tidak perlu dan belum bersedia untuk perang secara menyeluruh dengan Israel pada masa ini.”

Menanggapi serangan semasa sidang akhbar pada Isnin, jurucakap Matt Miller berkata Amerika Syarikat tidak mempunyai pengesahan sasaran atau pihak yang bertanggungjawab, tetapi mencatat kebimbangan jabatan itu bahawa serangan dilaporkan boleh dianggap “eskalatori” dan mungkin “menyebabkan peningkatan konflik di rantau ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.