Presiden Hungary meletak jawatan selepas balasan terhadap pengampunan dalam kes penderaan seks kanak-kanak

(SeaPRwire) –   Presiden Hungary meletak jawatan selepas kecaman terhadap pengampunan dalam kes penderaan seks kanak-kanak.

Katalin Novák, 46, menyampaikan mesej siaran televisyen pada Sabtu bahawa beliau akan meletak jawatan selepas protes jalanan Jumaat terhadap keputusan pengampunannya.

“Saya telah memberikan pengampunan yang menyebabkan kekeliruan dan kegelisahan bagi banyak orang,” kata Novák pada Sabtu.

Novák telah berkhidmat sebagai presiden sejak 2022 dan merupakan bekas menteri keluarga di bawah Perdana Menteri konservatif Viktor Orbán.

“Saya telah membuat keputusan untuk memberikan pengampunan pada April tahun lalu, dengan yakin bahawa pesalah itu tidak menyalahgunakan kelemahan kanak-kanak yang dia telah pengawasi. Saya telah membuat kesilapan kerana pengampunan dan kekurangan alasan yang sesuai untuk menimbulkan keraguan terhadap sifar toleransi yang terpakai terhadap pedofilia,” kata Novák.

Menurut Reuters, sekurang-kurangnya 1,000 orang menyertai protes di ibu negara Hungary, Budapest, pada Jumaat menuntut peletakan jawatan Novák atas keputusannya untuk mengampunkan lelaki yang disabitkan sebagai rakan kongsi untuk membantu menyembunyikan kes penderaan seks di rumah anak-anak.

Novák berada di Doha ketika protes berlangsung, di akaun X nya.

Beliau memaparkan mesej di X kepada lebih 121,000 pengikutnya mengenai mesyuaratnya di Doha mengenai Kejohanan Akuatik Dunia. Novák tidak menangani pengampunan di X. Beliau terpaksa memotong lawatan ke Qatar dan kembali ke Budapest untuk menangani skandal yang semakin merebak.

Novák telah memutuskan untuk mengampunkan kira-kira dua puluh empat orang pada April 2023, menjelang lawatan Paus Francis, antaranya timbalan pengarah rumah anak-anak yang telah membantu pengarah rumah anak-anak tersebut menyembunyikan jenayahnya.

Pengarah itu dijatuhkan hukuman lapan tahun penjara kerana mendera secara seks beberapa kanak-kanak di bawah umur dari 2004 hingga 2016. Timbalan pengarah telah dijatuhkan hukuman lebih tiga tahun.

Permintaan Digital untuk komen kepada kerajaan Hungary tidak segera dibalas.

Parti pembangkang Hungary juga menuntut peletakan jawatan Novák. Pengdemo memegang tanda-tanda menyatakan “Letak Jawatan” semasa demonstrasi Jumaat.

“Peletakan jawatan akan menjadi perkara yang sangat betul untuk dilakukan,” kata Bela Sedan, 53, yang bekerja sebagai tukang kayu.

“Seseorang yang membuat kesilapan seperti ini seharusnya pergi dan tidak mewakili saya sebagai presiden Republik Hungary.”

Dalam usaha mengawal kesan politik skandal itu, Orban, yang parti Fidesznya memulakan kempen bagi pilihan raya Parlimen Eropah pada Jun, mengemukakan pindaan perlembagaan ke parlimen pada Khamis malam menafikan hak presiden untuk mengampunkan jenayah yang dilakukan terhadap kanak-kanak.

“Keputusan pengampunan presiden republik telah memicu perdebatan. Perdebatan ini mesti ditutup dengan cara yang menenangkan semua rakyat Hungary,” kata teks rang undang-undang itu.

Pada Sabtu, bekas menteri kehakiman Orban, Judit Varga – yang dijangka akan memimpin senarai Fidesz bagi pilihan raya itu, dan yang juga menandatangani pengampunan – berkata di Facebook bahawa beliau akan meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen Fidesz, mengambil tanggungjawab atas keputusan itu.

Orban dan Fidesz memenangi kejayaan mengejutkan dalam pilihan raya 2022.

“Seluruh dunia boleh melihat bahawa jenis politik demokratik Kristian, konservatif dan patriotik kami telah memenangi,” kata Orbán kepada penyokongnya selepas kemenangan 2022. Beliau menambah, “Kami menghantar mesej kepada Eropah bahawa ini bukan masa lalu – ini masa depan.”

Pada Oktober, Orban membandingkan keahlian Hungary dalam Kesatuan Eropah dengan pemerintahan tentera Soviet Hungary. Orban, yang menyokong nilai-nilai tradisional, mempromosikan dasar imigresen terhad dan menentang penyerapan pendatang dan pelarian dari Timur Tengah dan Afrika Utara.

AP dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.