Presiden Hungary Berdepan Desakan Undur Diri Selepas Keluarkan Pengampunan Dalam Kes Salah Guna Seksual Kanak-Kanak

(SeaPRwire) –   Tekanan semakin meningkat ke atas ketua negara Hungary untuk meletak jawatan selepas mendedahkan bahawa beliau telah memberikan pengampunan kepada seorang lelaki yang dijatuhkan hukuman sebagai rakan kongsi dalam kes penderaan seksual kanak-kanak.

Parti-parti pembangkang Hungary menyatakan bahawa Presiden Katalin Novák, bekas menteri keluarga Hungary dan sekutu rapat Perdana Menteri Viktor Orbán, tidak lagi sesuai memegang jawatan selepas beliau memberikan pengampunan kepada bekas timbal pengarah rumah anak yatim negeri yang dijatuhkan hukuman lebih tiga tahun penjara pada tahun 2018 kerana membantu menutup kes penderaan seksual yang dilakukan oleh pengarah institusi itu, yang dijatuhkan hukuman lapan tahun penjara kerana mendera sekurang-kurangnya 10 kanak-kanak antara tahun 2004 dan 2016.

Novák, yang memberikan pengampunan bersama kira-kira dua puluh empat orang lagi pada majlis lawatan Paus Francis ke Hungary pada April 2023, menafikan bahawa beliau bertindak dengan salah dan menolak seruan untuk penjelasan rasmi keputusannya.

“Di bawah presiden saya, tidak pernah dan tidak akan ada pengampunan untuk pedofil, seperti dalam kes ini,” katanya semasa sidang akhbar pada Selasa.

Pejabat Novák tidak menjawab permintaan komen daripada Associated Press.

Semua parti pembangkang Hungary telah menyeru Novák meletak jawatan. Gabungan Demokratik, parti terbesar, telah memulakan prosiding etika terhadap beliau di parlimen.

Pada Khamis, seorang ahli parlimen Gabungan Demokratik telah menyerahkan surat kepada wakil-wakil Gereja Katolik di Hungary untuk disampaikan kepada Paus Francis, menyatakan bahawa Novák telah “melayani dosa” dengan memberikan pengampunan pada majlis lawatan pontif.

Ahli parlimen itu, Olga Kálmán, berkata pengampunan itu telah memadam rekod jenayah bekas timbal pengarah rumah anak yatim dan membenarkannya bekerja semula bersama kanak-kanak.

“Pengampunan ini bermakna mulai sekarang, dia tidak mempunyai rekod jenayah dan tidak dilarang melaksanakan panggilannya. Dari saat pengampunannya, dia boleh kembali bekerja di pusat jagaan kanak-kanak yatim,” kata Kálmán kepada Associated Press.

Dalam satu kenyataan di Facebook pada Selasa, salah seorang mangsa penderaan seks, Mert Pop, menulis dalam satu komen bahawa keputusan Novák “menafikan mangsa keadilan yang sewajarnya,” dan bahawa “ketidakjelasan mengenai pesalah yang diampuni itu menimbulkan kebimbangan mendalam di kalangan mereka yang menderita, dan masyarakat secara umum.”

“Berhadapan dengan keparahan jenayah yang dilakukan, keputusan untuk memberi pengampunan adalah tidak diduga dan tidak dapat dijelaskan, menyebabkan kesakitan dan kekecewaan mendalam kepada mereka yang terlibat, dan semakin memasyarakatkan kehidupan mereka,” tulis Pop. Beliau mengharapkan penjelasan daripada Novák bagi pihak mangsa.

Ketika kontroversi semakin meningkat pada Khamis, Orbán berkata dalam satu video bahawa beliau telah mencadangkan pindaan kepada perlembagaan Hungary yang akan menghalang mereka yang dijatuhkan hukuman atas kesalahan terhadap kanak-kanak daripada menerima pengampunan presiden.

“Tidak ada rahmat bagi pesalah pedofil, itu kepercayaan peribadi saya,” kata Orbán. “Sudah tiba masanya untuk menyelesaikan isu ini.”

Bekas menteri kehakiman Hungary, Judit Varga, juga dalam kritikan kerana pengesahan beliau diperlukan bagi pengampunan itu menjadi sah menurut undang-undang. Varga dijangka akan memimpin senarai calon Parlimen Eropah daripada parti Fidesz Hungary ketika pilihan raya diadakan musim panas ini.

Kálmán, ahli parlimen pembangkang, berkata beliau berpendapat Novák dan Varga “tidak sepatutnya mewakili saya atau rakyat Hungary, sama ada di Hungary atau luar negara.”

Satu protes terhadap keputusan Novák telah dipanggil pada Jumaat di hadapan istana presiden di Budapest.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.