Politisi Jerman sayap kanan akan diadili karena tuduhan penggunaan slogan Nazi

(SeaPRwire) –   Salah satu tokoh paling terkenal di parti kanan jauh Jerman Alternative for Germany akan didakwa pada April atas tuduhan penggunaan slogan yang digunakan oleh pasukan penggempur SA Nazi, kata Jumaat.

Björn Höcke, 51, adalah ketua parti di negeri timur Thuringia dan tokoh berpengaruh di sayap kanan keras Alternative for Germany, atau AfD. Beliau dijadualkan akan memimpin kempen parti dalam pilihan raya negeri yang ditetapkan pada 1 September.

Dalam kes yang dijadualkan untuk perbicaraan di mahkamah negeri di Halle pada 18 April, Höcke didakwa menggunakan simbol-simbol yang tidak berperlembagaan dan . Beliau dituduh mengakhiri ucapan berhampiran Merseburg pada Mei 2021 dengan kata-kata “Semuanya untuk Jerman!”

Penyiasat mendakwa beliau sedar asal-usul ungkapan itu sebagai slogan SA. Mereka telah menyatakan peguam Höcke menafikan bahawa perkataannya mempunyai sebarang “kepentingan jenayah”.

Mahkamah menetapkan empat sesi sehingga 14 Mei.

Höcke juga akan dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan menghasut dalam kes berasingan yang berkaitan dengan pos Telegram 2022. Mahkamah di Muehlhausen, terletak di negeri asalnya, belum menetapkan tarikh.

Cawangan AfD di Thuringia mempunyai reputasi yang sangat radikal dan dipandang oleh agensi perisikan dalaman Jerman sebagai kumpulan “ekstremis kanan terbukti”.

Höcke pernah memanggil tugu peringatan Holocaust di Berlin sebagai “monumen malu” dan memanggil untuk melakukan “putaran 180 darjah” bagaimana negara itu mengingati masa lalunya.

Kajian pendapat awam kebangsaan dalam bulan-bulan kebelakangan ini menunjukkan AfD di tempat kedua di belakang pembangkang konservatif arus perdana, dan parti itu khususnya kuat di timur negara yang dahulu komunis.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, terdapat siri protes besar-besaran terhadap kanan jauh berikutan laporan bahawa ekstrimis bertemu untuk membincangkan pengusiran berjuta-juta pendatang, termasuk sesetengah yang mempunyai kerakyatan Jerman, dan bahawa sesetengah ahli AfD hadir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.