Polis Yunani tangkap 10 orang dalam pertelingkahan dadah yang membawa maut antara geng Balkan

(SeaPRwire) –   Polis Yunani pada hari Jumaat mengumumkan hasil daripada siasatan berterusan bertahun-tahun, serantau ke atas kumpulan jenayah Balkan yang bersaing di sebalik beberapa pembunuhan di seluruh Eropah. Siasatan itu, dibantu oleh agensi polis Interpol dan Europol, telah membawa kepada penangkapan 10 orang suspek.

Pegawai polis di telah terlibat dalam penangkapan. Menurut Mejar Jeneral Fotis Douitsis, permusuhan selama satu dekad antara kumpulan-kumpulan itu, kebanyakannya terlibat dalam pengedaran dadah, telah membunuh 60 ahli kumpulan yang didakwa di beberapa negara Eropah.

Pembunuhan itu termasuk dua tembakan di Yunani pada tahun 2020, apabila empat ahli satu kumpulan, yang hidup dengan identiti palsu, ditembak mati. Dua suspek geng dibunuh di sebuah restoran berhampiran Athens dan dua lagi dalam sebuah kereta di tempat letak kereta di pulau Corfu.

Dalam sidang akhbar di Athens, polis Yunani juga menyatakan mereka telah mengenal pasti jumlah keseluruhan 39 ahli didakwa kumpulan-kumpulan yang bersaing itu berpangkalan di Serbia dan Montenegro.

“Satu organisasi jenayah berpecah kepada dua organisasi musuh secara berasingan pada tahun 2014 apabila 200 kilogram (440 paun) kokain hilang,” kata Doutsis kepada wartawan.

Constantia Dimoglidou, jurucakap polis Yunani, berkata seorang ahli geng didakwa ditangkap di Yunani awal minggu ini, tujuh di Serbia dan dua di Sepanyol. Beliau berkata 17 ahli geng lain adalah tahanan di pelbagai penjara Eropah, termasuk di Serbia dan Montenegro, serta .

Penjenayah itu menggunakan laluan penyeludupan pendatang untuk memasuki dan meninggalkan Yunani, kata Dimoglidou, serta topeng dan rambut palsu untuk menyorok identiti mereka semasa serangan.

Jaringan jenayah itu mempunyai struktur yang canggih, mudah mendapatkan sumber wang yang banyak, kenderaan, senjata, peluru dan peralatan, katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.