Polis Yunani cedera parah dalam serangan oleh peminat semasa perlawanan bola tampar di Athens

(SeaPRwire) –   ATHENS, Greece (AP) — Seorang polis telah cedera parah pada malam Khamis apabila beramai-ramai penyokong bola tampar keluar daripada arena dan menyerang polis rusuhan di luar.

Stesen TV negara ERT berkata sebuah nyalaan yang dilancarkan oleh seorang rusuhan telah memotong arteri paha seorang pegawai berusia 30 tahun, yang dilaporkan dalam keadaan kritikal di hospital.

Kekerasan itu berlaku semasa perlawanan bola tampar antara pesaing tempatan Olympiakos dan Panathinaikos. Perlawanan itu dibatalkan apabila berlakunya pergaduhan di luar arena.

ERT berkata kira-kira 150 orang meninggalkan arena semasa perlawanan untuk menyerang polis rusuhan yang ditempatkan di luar dengan nyalaan, bom bahan kimia dan batu, dan kemudian kembali ke venue.

Polis menggunakan gas pemedih berat, kebanyakannya bertebaran ke dalam gelanggang sukan tertutup. Pegawai juga mencegah penonton meninggalkan arena di tengah usaha mengenal pasti orang yang menembak nyalaan itu.

Keselamatan telah tinggi untuk perlawanan itu kerana penyokong kedua-dua kelab mempunyai sejarah permusuhan yang kuat. bola sepak dilanda keganasan penyokong yang kronik, yang sering merebak ke sukan lain di mana kelab utama menyertai pasukan, seperti bola keranjang dan bola tampar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.