Polis Switzerland membunuh mati lelaki Iran yang merampas tebusan di atas kereta api dengan parang dan pisau

(SeaPRwire) –   berkata seorang lelaki Iran berusia 32 tahun yang memohon suaka telah ditembak mati oleh polis selepas dia menggunakan kapak dan pisau untuk mengambil lebih daripada sedozen tebusan selama beberapa jam di atas kereta api di barat Switzerland. Tiada penumpang yang cedera.

Lelaki itu mengambil tebusan awal petang Khamis dan polis, diperingatkan oleh penumpang, menyegel kawasan semasa kereta api berhenti di bandar Essert-sous-Champvert, polis berkata di kawasan berbahasa Perancis Vaud Jumaat.

Lelaki itu, bercakap dalam bahasa Parsi dan Inggeris, menuntut supaya jurutera kereta api menyertai 15 tebusan.

Hampir empat jam selepas insiden bermula, polis menyerbu selepas cuba rundingan dengan lelaki itu melalui penterjemah. Lebih daripada 60 polis terlibat.

“Semua tebusan telah dibebaskan selamat dan sihat,” kata seorang wakil. “Penculik telah cedera parah semasa operasi.”

Vincent Derouand, jurucakap pejabat pendakwa raya Vaud, berkata satu siasatan sedang dijalankan sebahagiannya untuk menentukan motif lelaki itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.