Polis: Serangan tikaman terhadap rakyat Amerika Palestin berhampiran universiti Texas boleh dikelaskan sebagai jenayah kebencian

(SeaPRwire) –   Serangan terhadap seorang warganegara Palestin Amerika berusia 23 tahun yang menurut penyokongnya diserang berhampiran kampus semasa menaiki trak yang menunjukkan sokongan untuk Palestin layak diberi label sebagai jenayah kebencian, polis Austin mengumumkan Rabu.

Bert James Baker, 36, telah ditahan berikutan serangan Ahad malam terhadap Zacharia Doar, yang dimasukkan ke hospital. Baker didakwa dengan serangan dengan senjata maut yang berbahaya. Polis mengatakan Rabu bahawa Jawatankuasa Kajian Jenayah Kebencian mereka telah menentukan bahawa serangan itu memenuhi takrifan . Mereka telah memberikan maklumat itu kepada pendakwa raya, yang akan membuat keputusan muktamad sama ada untuk meningkatkan kesalahan tersebut.

Pejabat Peguam Daerah Travis juga mengatakan Rabu bahawa mereka sedang dalam proses menerima bukti daripada polis dan “berharap dapat bekerjasama dengan mereka.”

Doar adalah antara empat Muslim Amerika yang berada di dalam trak itu, menurut Majlis Hubungan Islam Amerika (CAIR), yang mengatakan Baker didakwa cuba merobek tiang bendera dengan kain kepala keffiyeh bertulis “Bebaskan Palestin” daripada kenderaan mereka. CAIR mengatakan empat orang itu sebelumnya menghadiri protes pro-Palestin.

Sumpah mendakwa mengatakan bahawa Baker, yang berada di atas basikal, menunggang ke trak Doar dan tiga orang lain berada di dalamnya, membuka pintu belakang dan pintu dan berteriak kata-kata perkauman kepada mereka. Kumpulan itu keluar dari trak dan menghampiri Baker, yang memukul Doar di bahu, sumpah mendakwa berkata. Pergaduhan berlaku, dengan Baker akhirnya mengeluarkan pisau dan menikam Doar di rusuk, sumpah mendakwa berkata.

Apabila Baker ditemuramah oleh polis, beliau berkata beliau seorang alkoholik dan minum lebih banyak pada hari itu daripada biasanya, sumpah mendakwa berkata.

Baker sedang ditahan di penjara dengan jaminan AS$100,000. Rekod penjara tidak menyenaraikan peguam untuknya.

Ancaman terhadap masyarakat Yahudi, Muslim dan Arab meningkat semasa peperangan Israel-Hamas. Israel menyerang Gaza selepas serangan Oktober 7 oleh militan Hamas terhadap Israel.

Pada November di Vermont, tiga pelajar kolej keturunan Palestin cedera parah semasa berjalan-jalan malam di serangan yang ditimbang sebagai jenayah kebencian yang mungkin. Pada Oktober, seorang pemilik tanah di Illinois didakwa membunuh seorang budak lelaki Muslim berusia 6 tahun dan mencederakan ibunya. Beliau didakwa dengan jenayah kebencian selepas polis dan sanak saudara mengatakan beliau menyasarkan mangsa kerana iman mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.