Polis Perancis membunuh lelaki bersenjata disyaki menyalakan kebakaran di sebuah kesynagogan

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki bersenjata yang disyaki menyelak api ke sebuah kesynagogan telah ditembak mati oleh polis pada hari Jumaat.

Pegawai di Rouen menjawab satu amaran awal pada hari Jumaat pagi yang menyatakan asap sedang meningkat dari sebuah kesynagogan di bandar itu, mengikut The Associated Press. Apabila tiba di bangunan itu, mereka bertembung dengan seorang lelaki tidak dikenal yang bersenjata dengan pisau dan batang logam.

Maklumat polis kebangsaan menyatakan lelaki itu, yang disyaki meninggalkan kesynagogan, menerkam ke arah pegawai dengan senjatanya. Dia kemudiannya ditembak mati oleh salah seorang pegawai.

Datuk Bandar Rouen Nicolas Mayer-Rossignol memberitahu pemberita tempatan lelaki itu memanjat kesynagogan dan masuk ke bilik solat utamanya, yang memulakan api dan menyebabkan “kerosakan yang besar.” Tiada seorang pun cedera semasa insiden itu.

“Apabila komuniti Yahudi diserang, ia adalah serangan ke atas komuniti kebangsaan, serangan ke atas Perancis, serangan ke atas semua warganegara Perancis,” katanya, menambah bahawa “ia adalah ketakutan untuk seluruh negara.”

Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin mengucapkan terima kasih kepada pegawai atas tindak balas mereka terhadap tindakan itu dan kerana menghapuskan ancaman itu.

“Di Rouen, pegawai polis kebangsaan telah menetralkan awal pagi ini seorang individu bersenjata jelas mahu X I mengucapkan tahniah kepada mereka atas kereaktifan dan keberanian mereka,” tulisnya di X.

Peguam Daerah di Rouen sedang menyiasat keadaan sekitar kebakaran di kesynagogan dan lelaki yang ditembak mati oleh polis, mengikut The AP.

Perancis, yang mempunyai populasi Yahudi dan Muslim terbesar di Eropah barat, telah menyaksikan peningkatan X berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober di selatan Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.