Polis penguatkuasa undang-undang India membersihkan merpati pengintip Cina yang disyaki

(SeaPRwire) –   membersihkan seekor merpati curiga sebagai mata-mata Cina selepas lapan bulan ditahan dan melepaskannya ke alam liar Selasa, laporan agensi Berita Press Trust of India.

Kisah merpati itu bermula Mei lalu apabila ia ditangkap berhampiran sebuah pelabuhan di Mumbai dengan dua cincin terikat pada kakinya, membawa perkataan yang kelihatan . Polis curiga ia terlibat dalam pengintipan dan menahan ia, kemudian menghantarnya ke Hospital Haiwan Bai Sakarbai Dinshaw Petit Mumbai.

Akhirnya, ia terbukti merpati lumba terbuka yang melarikan diri dan berjaya ke India. Dengan kebenaran polis, burung itu dipindahkan ke Persatuan Bombay untuk Pencegahan Kekejaman terhadap Haiwan, yang doktornya melepaskannya Selasa.

Polis Mumbai tidak dapat dihubungi untuk ulasan.

Ia bukan kali pertama burung menjadi curiga polis di India.

Pada 2020, polis di Kashmir di bawah kawalan India melepaskan seekor merpati milik nelayan Pakistan selepas siasatan mendapati bahawa burung itu, yang terbang merentasi sempadan bersenjata berat antara negara nuklear, bukan mata-mata.

Pada 2016, seekor merpati lagi ditahan selepas ia dijumpai dengan nota yang mengancam Perdana Menteri India Narendra Modi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.