Polis, pelajar penunjuk perasaan bertembung di ibu negara Yunani kerana undang-undang universiti menimbulkan ketegangan

(SeaPRwire) –   Polis dan mahasiswa penunjuk perasaan bertembung di pusat ibu negara Yunani pada hari Khamis selepas satu perhimpunan menentang rancangan kerajaan untuk membenarkan universiti swasta.

Penunjuk perasaan di Athens menyerang kawalan polis, menyala kotak sampah dan melemparkan batu kepada polis rusuhan berhampiran parlimen dan kemudian semasa pertembungan sepanjang jalan sempit ibu negara itu. Polis menangani dengan gas pemedih mata dan membuat beberapa tangkapan.

Kerajaan ingin menghalalkan universiti swasta yang dikendalikan secara persendirian dalam satu rang undang-undang yang dijadual akan dibentangkan di parlimen bulan ini, dengan menghujahkan bahawa pembaharuan itu akan mencegah orang berkemahiran meninggalkan negara dan menjadikan pendidikan tinggi lebih relevan dengan pasaran buruh.

Tetapi rancangan itu telah mencetuskan beberapa perhimpunan, termasuk kempen sedang berlangsung untuk menduduki bangunan universiti sebagai bantahan, yang telah mengganggu kelas dan memaksa beberapa pihak akademik untuk menjadual semula peperiksaan akan datang.

Di bandar utara Thessaloniki pada hari Khamis lewat, polis disertai oleh pegawai dari unit pasukan khas memasuki kawasan universiti awam bandar itu di mana penunjuk perasaan telah menduduki pejabat ketua.

Penunjuk perasaan meninggalkan bangunan dengan aman, tetapi pergaduhan meletus antara polis dan kerumunan yang berkumpul di luar.

Perdana Menteri konservatif Kyriakos Mitsotakis telah mendesak pentadbiran universiti untuk meminta bantuan polis bagi menangani apa yang digambarkannya sebagai “tindakan haram” oleh penunjuk perasaan pelajar.

“Ia seolah-olah 10 orang berkumpul dan mengambil undian untuk merompak kedai runcit bersebelahan,” katanya dalam temubual radio awal minggu ini.

Lawan rancangan pembaharuan itu menghujahkan bahawa perubahan itu akan menggugat universiti negeri dan akhirnya mengehadkan akses kepada pendidikan tinggi bagi orang dari keluarga berpendapatan rendah.

Parti pembangkang utama sayap kiri, Syriza, berkata bahawa rang undang-undang universiti akan menjadi “batu nisan” untuk pendidikan awam, dengan mencatatkan bahawa Yunani tidak mempunyai universiti awam berbayar seperti banyak negara lain.

Satu parti pembangkang sosialis kecil menyatakan bahawa ia sedang menuntut jaminan lebih kukuh untuk memastikan status bukan untung universiti baru datang dengan perlindungan kuat.

Perhimpunan diadakan pada hari Khamis di beberapa bandar Yunani dan lebih banyak dirancang minggu hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.