Polis Paris alih keluar berpuluh-puluh pendatang dari Balai Bandaraya Paris 100 hari sebelum Sukan Olimpik.

(SeaPRwire) –   Polis Perancis pada Rabu mengusir puluhan pendatang, termasuk keluarga dengan kanak-kanak kecil, dari halaman Dewan Bandaraya Paris 100 hari sebelum Sukan Olimpik.

Polis tiba pada subuh untuk mengusir kira-kira 50 orang, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak berumur 3 bulan hingga 10 tahun, yang dibungkus dalam kereta sorong, selimut atau dilindungi dengan lembaran plastik untuk melindungi daripada hujan semasa tidur di plaza. Barang-barang milik mereka dimuatkan ke dalam bas ke penginapan sementara kerajaan tempatan di bandar Besançon di timur Perancis.

Pekerja bantuan bimbang bahawa tindakan Rabu ini adalah permulaan usaha lebih luas oleh pihak berkuasa Paris untuk membersihkan pendatang dan orang lain tidur di jalanan di ibu negara sebelum Sukan Olimpik musim panas tanpa menyediakan pilihan perumahan jangka panjang.

“Mereka membersihkan jalan untuk Sukan Olimpik,” kata Yann Manzi, ahli kumpulan bantuan pendatang Utopia 56, kepada Agensi Berita Associated Press semasa operasi polis Rabu di pusat Paris. “Apa yang berlaku tidak lain daripada pembersihan sosial bandar.”

Penganjur Olimpik telah menyatakan mereka bekerja dengan kumpulan bantuan untuk mencari penyelesaian bagi mereka yang berada di jalanan, termasuk banyak orang yang datang dari seluruh dunia mencari perlindungan atau pekerjaan.

Kebanyakan keluarga berasal dari negara Afrika berbahasa Perancis, termasuk Burkina Faso, Guinea, Pantai Gading dan Senegal. Mereka telah tidur di bawah fasad berhias Dewan Bandaraya Paris selama beberapa hari, minggu dan sesetengah bahkan selama berbulan-bulan. Kumpulan bantuan seperti Utopia 56, telah mengedar makanan, selimut dan popok dan membantu sesetengah daripada mereka mencari tempat tinggal sementara untuk satu malam atau dua.

Fatoumata, ibu dua anak dari Guinea, menghabiskan sebulan tidur di jalanan Paris dengan dua anaknya, berusia 3 bulan dan 3 tahun.

“Ia bukan cara untuk hidup, ia mengerikan,” kata Fatoumata sambil memegang bayi dan memeluk kanak-kanak lelaki kepadanya. Dia naik bas dengan harapan hidup akan lebih baik di luar ibu negara.

“Mereka memberitahu kami kami akan pergi ke wilayah, yang lebih baik daripada tidur di luar dengan kanak-kanak,” kata Fatoumata. Dia bercakap dengan syarat nama penuhnya tidak diterbitkan kerana dia tidak mempunyai kertas penduduk.

Sukan Paris akan berjalan dari 26 Julai hingga 11 Ogos, diikuti Paralimpik dari 28 Ogos hingga 8 September.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.