Polis menjalankan serbuan di seluruh Jerman terhadap mereka yang didakwa mengirim ucapan kebencian misoginis dalam talian

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa pada Khamis melaksanakan serbuan di seluruh Jerman terhadap orang yang disyaki memposting ujaran kebencian misoginistik secara dalam talian sebagai sebahagian daripada usaha bersepadu untuk menarik perhatian terhadap keganasan dalam talian terhadap wanita.

Polis menyerbu rumah dan menginterogasi 45 orang disyaki di 11 negeri awal Khamis. Tiada daripada orang disyaki ditahan, kata Pihak Berkuasa Polis Jenayah Persekutuan Jerman dalam kenyataan. 37 orang disyaki lagi dicari dan diinterogasi dalam minggu dan bulan sebelumnya.

Serbuan itu adalah sebahagian daripada “memerangi misoginisme di internet” hari tindakan, yang datang sehari sebelum Hari Wanita Antarabangsa.

“Kami menyedari bagaimana platform dalam talian semakin menjadi tapak kebencian, gangguan dan diskriminasi, juga menyasarkan terutamanya wanita,” kata Holger Muench, ketua Pihak Berkuasa Polis Jenayah Persekutuan Jerman.

“Hari tindakan hari ini jelas: kami secara sedar masuk ke ruang kebencian, mengenal pasti tindakan dan pelaku, mengeluarkan mereka daripada kerahsiaan dan membawa mereka ke pertanggungjawaban.”

Muench berkata inisiatif itu berpunca daripada projek bersama oleh penyiasat dan peguam dua tahun lalu yang bekerja “secara intensif terhadap penguatkuasaan misoginisme dalam talian.”

Sebelum serbuan Khamis, penyiasat telah bekerja untuk waktu yang lama untuk mengenal pasti suspek yang bersembunyi di sebalik kerahsiaan yang ditawarkan oleh internet.

Di Jerman, ujaran kasar terhadap wanita boleh didakwa sebagai menghasut kebencian.

Dalam persiapan untuk serbuan, pihak berkuasa menyusuri internet untuk memposting yang mungkin melanggar undang-undang anti-misoginisme dan cuba mengenal pasti penulis. Nama suspek kemudian akan dirujuk kepada pejabat peguam awam di negeri di mana mereka tinggal untuk memutuskan sama ada untuk terus atau tidak dengan .

Menteri Dalam Negeri Jerman Nancy Faeser berkata wanita dan gadis lebih cenderung menjadi mangsa jenayah kebencian dan buli dalam talian. “Kami perlu tanda yang sangat jelas untuk berhenti di sini. Jenayah kebencian misoginistik mesti membawa kepada tuduhan dan hukuman, dan berita harus tersebar,” kata Faeser.

Komunikasi yang dianggap haram termasuk pos di mana wanita difitnah dan dihina secara seksual, atau secara terbuka digalakkan untuk menghantar gambar bogel. Pihak berkuasa juga menyenaraikan pos yang menganjurkan rogol atau serangan seksual atau yang mengedarkan video penyiksaan atau pembunuhan.

Serbuan memberi tumpuan kepada suspek yang menyasarkan wanita terkenal seperti ahli politik wanita – sering menjadi sasaran kebencian misoginistik dalam talian. Penyiasat juga cuba mencari suspek yang mengancam wanita yang tidak terkenal.

Walaupun , pos dalam talian yang merendahkan atau mengancam wanita sering tidak dihukum, dan banyak wanita berkata mereka mengelakkan perhatian awam kerana takut diserang dalam talian.

Menteri Dalam Negeri Faeser menggalakkan wanita melaporkan semua insiden untuk membawa mereka yang bertanggungjawab ke muka pengadilan.

“Apabila polis tiba di pintu, ia ialah isyarat yang sangat berkesan: bagi pelaku yang merasa selamat dalam kerahsiaan yang didakwa, tetapi terutamanya bagi wanita yang terkesan,” kata Faeser.

Serbuan dilaksanakan dalam usaha bersepadu oleh Pejabat Pusat Jerman untuk Memperangi Siberjenayah di Frankfurt, Pihak Berkuasa Polis Jenayah Persekutuan, dan beberapa agensi penguatkuasaan undang-undang negeri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.