Polis Las Vegas Tangkap Lelaki Berkaitan Penembakan Tupac Shakur pada 1996

1994 Source Awards

Polis Las Vegas telah menangkap seorang lelaki dalam penembakan maut pada tahun 1996 terhadap Tupac Shakur, satu perkembangan yang dinantikan sejak lama dalam kes yang telah mengecewakan penyiasat dan menarik minat orang ramai sejak ikon hip-hop itu ditembak di Las Vegas Strip 27 tahun yang lalu.

Duane “Keffe D” Davis ditangkap awal pagi Jumaat, walaupun tuduhan sebenar tidak jelas serta-merta, menurut dua pegawai yang mengetahui penangkapan itu. Mereka tidak dibenarkan bercakap secara terbuka menjelang dakwaan yang dijangka kemudian pada hari Jumaat.

Davis sudah lama diketahui oleh penyiasat dan dia sendiri mengaku dalam temu bual dan memoir pendedahan 2019 beliau, “Compton Street Legend,” bahawa dia berada di dalam Cadillac di mana tembakan meletus semasa penembakan memandu secara mengejut pada September 1996. Shakur berusia 25 tahun ketika dia ditembak.

Penangkapan ini berlaku dua bulan selepas polis Las Vegas menyerbu rumah isterinya pada 17 Julai di Henderson berdekatan. Dokumen menyatakan polis mencari barangan “berkaitan dengan pembunuhan Tupac Shakur.”
Polis melaporkan mengumpul beberapa komputer, telefon bimbit dan pemacu keras, majalah Vibe yang menampilkan Shakur, beberapa peluru .40 kaliber, dua “baldi mengandungi gambar” dan salinan memoir pendedahan Davis 2019, “Compton Street Legend.”

Dalam buku itu, Davis berkata dia memecah kesunyian mengenai pembunuhan Tupac pada tahun 2010 semasa mesyuarat tertutup dengan pihak berkuasa persekutuan dan tempatan. Pada masa itu, dia berusia 46 tahun dan menghadapi hukuman penjara seumur hidup atas tuduhan dadah ketika dia bersetuju untuk bercakap dengan pihak berkuasa.

“Mereka berjanji mereka akan menghapuskan dakwaan dan menghentikan juri agung jika saya membantu mereka,” tulisnya.

Dia menggambarkan dirinya sebagai salah seorang saksi hidup terakhir untuk penembakan itu.

Shakur berusia 25 tahun ketika dia ditembak dalam penembakan memandu secara mengejut berhampiran Las Vegas Strip pada malam 7 September 1996. Penyanyi rap itu berada di BMW yang dipandu oleh pengasas Death Row Records Marion “Suge” Knight dalam konvoi kira-kira 10 kereta. Mereka sedang menunggu lampu merah ketika Cadillac putih berhenti di sebelah mereka dan tembakan dilepaskan.

Shakur ditembak beberapa kali dan meninggal seminggu kemudian.

Pada tahun 2018, selepas diagnosis kanser, Davis mengaku secara terbuka dalam temu bual untuk rancangan BET bahawa dia berada di dalam Cadillac semasa serangan itu. Dia melibatkan anak saudaranya, Orlando “Baby Lane” Anderson, dengan mengatakan dia adalah salah satu daripada dua orang di tempat duduk belakang di mana tembakan dilepaskan.

Penembakan itu berlaku tidak lama selepas pergaduhan kasino awal malam yang melibatkan Anderson, Shakur dan yang lain.

Anderson menafikan sebarang penglibatan dalam penembakan Shakur. Dia meninggal dua tahun kemudian dalam penembakan di Compton, California.

Kematian Shakur berlaku ketika album solo keempatnya, “All Eyez on Me,” kekal dalam carta, dengan sekitar 5 juta salinan terjual. Dinominasikan enam kali untuk Anugerah Grammy, Shakur sebahagian besarnya dianggap sebagai salah satu penyanyi rap paling berpengaruh dan serba boleh sepanjang masa.

Shakur sedang bermusuhan pada masa itu dengan saingan rap Biggie Smalls, juga dikenali sebagai Notorious B.I.G., yang ditembak mati pada bulan Mac 1997. Pada masa itu, kedua-dua penyanyi rap berada di tengah-tengah persaingan Pantai Timur-Pantai Barat yang sebahagian besarnya mentakrifkan adegan hip-hop pada pertengahan 1990-an.

Greg Kading, detektif Los Angeles yang bersara yang menghabiskan bertahun-tahun menyiasat pembunuhan Shakur dan menulis buku tentangnya, berkata dia tidak akan terkejut dengan dakwaan dan penangkapan Davis.
“Ia terlalu lama tertangguh,” kata Kading kepada Associated Press dalam temu bual baru-baru ini. “Orang telah merindui penangkapannya sejak lama. Ia tidak pernah tidak terselesaikan dalam fikiran kami. Ia tidak pernah dituntut.”

Kading berkata dia mewawancara Davis pada 2008 dan 2009, semasa siasatan polis Los Angeles tentang pembunuhan Shakur di Las Vegas dan pembunuhan Biggie Smalls.

Kading berkata juga bahawa dia bercakap dengan detektif polis Las Vegas tentang kes itu, termasuk selepas serbuan SWAT pada bulan Julai di rumah di Henderson.

Bekas detektif polis Los Angeles itu berkata dia percaya siasatan mendapat momentum baru dalam beberapa tahun kebelakangan ini berikutan deskripsi awam Davis tentang peranannya dalam pembunuhan itu, termasuk memoir pendedahan 2019 beliau, “Compton Street Legend.”

“Peristiwa-peristiwa itulah yang memberi Las Vegas peluru dan leverage untuk maju,” kata Kading. “Sebelum pengakuan Keefe D secara terbuka, kes-kes itu tidak boleh dituntut seperti yang berdiri.”

“Dia meletakkan dirinya tepat di tengah-tengah konspirasi,” kata Kading tentang Davis dan pembunuhan Shakur. “Dia telah memperoleh senjata, dia telah memberikan senjata kepada penembak dan dia hadir dalam kenderaan ketika mereka memburu dan mengesan kedua-dua Tupac dan Suge (Knight).”

Kading mencatat bahawa Davis adalah orang hidup terakhir di antara empat orang yang berada di dalam kenderaan di mana tembakan dilepaskan ke arah Shakur dan penyanyi rap Marion “Suge” Knight. Yang lain adalah anak saudara Davis, Orlando “Baby Lane” Anderson, Terrence “Bubble Up” Brown dan DeAndre “Freaky” Smith.

“Ia adalah usaha bersubahat,” kata Kading, sambil menambah bahawa dia percaya kerana pembunuhan itu dirancang, Davis boleh menghadapi tuduhan pembunuhan tingkat satu.

“Semua konspirator atau peserta langsung yang lain sudah mati,” kata Kading. “Keefe D adalah orang terakhir yang masih hidup di kalangan individu yang berkomplot untuk membunuh Tupac.”