Polis Israel gagalkan plot keganasan dipercayai ISIS ke atas stadium Jerusalem dan balai polis

(SeaPRwire) –   Agensi keselamatan Israel, Shin Bet, menyatakan ia telah menggagalkan rancangan oleh tiga pengganas ISIS untuk melakukan serangan di Jerusalem.

Pihak berkuasa menyatakan dua daripada lelaki itu mempunyai rancangan untuk menggunakan bahan letupan dan tembakan senjata kecil dalam serangan terhadap stesen polis dan di stadium di Kedua-dua lelaki telah mengaku sokongan untuk ISIS dan menerima latihan daripada pengganas ISIS ketiga, yang pakar mengatur serangan di dalam Israel, polis Israel berkata.

Pengganas ketiga telah menerima latihan di luar negara dan mendesak lelaki lain untuk melakukan yang sama sebelum serangan, mengikut polis. Ketiganya telah ditangkap bulan lepas sebelum mereka boleh meninggalkan negara, bagaimanapun.

Pihak berkuasa menyatakan ketiga-tiga lelaki berusia 20-an, walaupun mereka tidak memberikan apa-apa butiran mengenai identiti mereka.

“Sebelum mereka ditangkap, dua individu telah memulakan persiapan untuk melaksanakan serangan pengganas, memperoleh pengetahuan dalam mencipta bahan letupan dan melaksanakan serangan. Siasatan teliti yang dijalankan oleh Polis Daerah Jerusalem dan Shin Bet mendedahkan niat mereka untuk mengatur letupan dan serangan tembakan terhadap stesen polis di Jerusalem dan kawasan Stadium Teddy,” Shin Bet menulis dalam kenyataan bersama dengan polis Jerusalem pada Khamis.

“Semasa proses soal siasat, ia telah terdedah bahawa individu-individu ini telah bersumpah setia kepada ISIS dan merancang beberapa serangan menyasar kawasan utama di dalam Jerusalem, menggunakan pelbagai kaedah, termasuk rancangan untuk melaksanakan letupan dan senjata api,” kenyataan itu terus.

Pengumuman itu datang hanya seminggu selepas Israel menyatakan ia telah menggagalkan operasi penyeludupan besar-besaran Iran bertujuan untuk menyeludup senjata ke dalam Tebing Barat.

menyatakan siasatan ke atas Munir Makdah yang dikenali sebagai ejen Hezbollah dan Iran akhirnya mendedahkan skim penyeludupan itu. Makdah telah bekerja untuk merekrut “ejen di Judea dan Samaria untuk melaksanakan serangan,” IDF berkata dalam kenyataan.

“Dalam bulan-bulan kebelakangan ini, ejen Iran telah cuba menyeludup senjata, termasuk senjata maju asal Iran, ke dalam Judea dan Samaria dengan niat untuk melaksanakan tindakan pengganas terhadap Israel,” kenyataan itu membaca.

Bekalan yang dirampas termasuk 2 BTB15 cas berongga pinggiran, 5 periuk api anti-kereta kebal model YM-2 Iran dan 5 detonator, ⁠4 pelancar bom tangan M203, ⁠15 kg bahan letupan C4, 10 kg bahan letupan Semtex, 13 pelancar roket anti-kereta kebal berbahu, ⁠15 pelancar RPG, ⁠16 roket RPG-7 ditambah bahan letupan, 25 bom tangan, ⁠33 raifal M4 dan 50 pistol, pihak berkuasa Israel berkata.

Tentera Israel kekal dalam keadaan berjaga-jaga tinggi terhadap serangan pengganas yang berpotensi serta balas dendam daripada Iran selepas Israel dipercayai telah membunuh tujuh panglima tentera mereka dalam serangan ke atas konsulatnya di Syria minggu ini. Israel tidak menuntut tanggungjawab untuk serangan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.