Polis Indonesia akan mengambil tindakan terhadap suspek letupan loji nikel yang mengorbankan banyak nyawa

(SeaPRwire) –   Polis Indonesia pada Isnin menamakan dua orang sebagai suspek dalam letupan tiub pencair di loji peleburan nikel milik China di Pulau Sulawesi yang mengorbankan 21 pekerja dan mencederakan puluhan lagi.

Empat pekerja Cina dan sembilan pekerja Indonesia mati serta-merta pada 24 Disember apabila tiub pencair di PT Indonesia Tsingshan Stainless Steel, atau PT ITSS, meletup ketika mereka sedang membaikinya. Lapan lagi mati dalam beberapa hari semasa dirawat di hospital, menjadikan jumlah kematian kepada 21 termasuk lapan pekerja dari China.

Tiub pencair terletak di dalam kawasan perindustrian berasaskan nikel di bawah pengurusan PT Indonesia Morowali Industrial Park, dikenali sebagai PT IMIP, di daerah Morowali, wilayah Sulawesi Tengah.

Berikutan siasatan mereka, polis mempunyai bukti mencukupi untuk menamakan dua warganegara Cina, hanya dikenali dengan inisial, ZG dan Z, sebagai suspek, kata Djoko Wienartono, jurucakap polis Sulawesi Tengah.

ZG adalah penyelia tiub pencair dan Z adalah timbalannya, kata Wienartono.

“ZG dan Z adalah orang yang bertanggungjawab terhadap tiub pencair ketika letupan berlaku,” kata Wienartono dalam sidang media di Palu, ibu negeri wilayah Sulawesi Tengah, “Mereka telah melanggar piawaian operasi syarikat.”

Beliau berkata polis akan mendakwa kedua-dua orang dengan tuduhan kecuaian yang menyebabkan kematian atau kecederaan serius. Hukuman maksimum di bawah tuduhan itu adalah lima tahun penjara.

Siasatan polis menunjukkan bahawa tiub pencair sedang dalam proses baik pulih dan tidak beroperasi ketika berlakunya letupan, yang dipicu oleh api daripada “sisa slag dalam tiub pencair” yang mengalir keluar, menyebabkan letupan apabila api itu bersentuhan dengan silinder oksigen berhampiran yang digunakan untuk kerja las, kata Wienartono.

Letupan itu merupakan insiden terbaru dalam siri kematian di loji peleburan nikel di Indonesia yang merupakan sebahagian daripada program pembangunan lintas negara China yang berambisi dikenali sebagai Inisiatif Sabuk dan Laluan.

Nikel adalah komponen utama bateri bagi kenderaan elektrik.

Dua pemandu trak sampah terbunuh pada April lalu apabila mereka ditenggelami oleh tembok bahan hitam licin selepas runtuhnya tapak pelupusan sisa nikel di wilayah Sulawesi Tengah, yang mempunyai simpanan nikel terbesar di Indonesia.

Pada Januari 2023, dua pekerja, termasuk warganegara Cina, terbunuh dalam rusuhan yang melibatkan pekerja dari kedua-dua negara di loji berhampiran di daerah Morowali Utara.

Pada 2022, trak pengangkut terlanggar dan membunuh seorang pekerja Cina ketika sedang membaiki jalan di kawasan perlombongan PT IMIP, dan seorang lelaki Indonesia terbakar mati apabila tiub pencair di kilang syarikat meletup.

Kira-kira 50% saham PT IMIP dimiliki oleh syarikat pegangan Cina, dan baki dimiliki oleh dua syarikat Indonesia. Ia memulakan operasi peleburan pada 2013 dan kini merupakan kawasan perindustrian berasaskan nikel terbesar di Indonesia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.