Polis Greek tangkap 12 penunjuk perasaan sayap kiri yang menutup peperiksaan berikutan bil universiti swasta

(SeaPRwire) –   Pelajar menduduki sebuah sekolah undang-undang semasa tempoh peperiksaan sebagai protes terhadap rancangan kerajaan untuk membenarkan universiti swasta telah dikeluarkan dari bangunan oleh polis di utara Greece. Sepuluh orang telah ditahan.

Kenyataan polis menyatakan bahawa operasi itu mengikut permintaan bantuan dari pihak berkuasa universiti di bandar Komotini. Tiada pergaduhan dilaporkan.

Ia menyatakan mereka yang menganjurkan penempatan di sekolah undang-undang telah menghalang kira-kira 400 pelajar untuk mengambil peperiksaan pada Isnin daripada memasuki bangunan, serta staf universiti.

Kumpulan kiri menganjurkan protes di Komotini dan Thessaloniki terhadap operasi polis.

Kerajaan tengah kanan mahu mewujudkan universiti swasta dalam satu rang undang-undang yang dijadualkan akan dibentangkan di parlimen bulan ini. Ia mendakwa bahawa pembaharuan akan mencegah orang berkemahiran daripada meninggalkan negara untuk belajar di luar negara dan membuat pendidikan tinggi lebih relevan dengan pasaran buruh.

Lawan menyatakan rang undang-undang yang dicadangkan akan mengancam universiti negeri – yang menyediakan yuran percuma – dan secara efektif menghadkan pendidikan tinggi kepada golongan kaya.

dan pelajar di seluruh Greece telah menganjurkan siri menduduki bangunan – mencegah kuliah dan peperiksaan – dan protes terhadap pembaharuan, beberapa yang telah berubah ganas. Demonstrasi baru dirancang untuk Khamis.

Kerajaan telah menggesa pihak berkuasa universiti untuk mencari bantuan polis dalam mengakhiri penempatan, dan untuk mengadakan peperiksaan dalam talian di jabatan yang kini dikawal oleh penunjuk perasaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.