Polis Bahamas meningkatkan usaha untuk mengurangkan peningkatan pembunuhan berikutan amaran keselamatan

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa di mengatakan mereka mengambil tindakan keras terhadap jenayah selepas Kedutaan AS mengeluarkan amaran keselamatan mengenai kepulauan itu telah melaporkan sekurang-kurangnya 18 pembunuhan sejak tahun ini.

Bilangan pembunuhan dilaporkan meningkat ke 19 pada akhir minggu, mengadakan sidang akhbar pada Ahad untuk berbicara mengenai operasi terkini yang membawa kepada penyitaan senjata, peluru dan dadah. Tiada pembunuhan menyasarkan mana-mana warga asing.

Kedutaan AS menyatakan kebanyakan jenayah berlaku di pulau New Providence dan Grand Bahama, dengan “keganasan balas dendam kumpulan” di sebalik kebanyakan pembunuhan.

“Pembunuhan berlaku pada semua waktu, termasuk di tengah siang hari di jalanan,” katanya dalam kenyataan minggu lepas.

Pegawai-pegawai AS mengatakan penduduk tempatan ialah yang terutamanya terjejas oleh kadar pembunuhan yang tinggi.

Bilangan dilaporkan di kepulauan berjumlah kira-kira 400,000 orang tahun lepas tidak dapat diperolehi dengan segera, tetapi pembunuhan meningkat 8% daripada 2021 ke 2022, dengan 128 pembunuhan dilaporkan, naik daripada 119, mengikut Pasukan Polis Diraja Bahamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.