Police Sepanyol tangkap bekas pengerusi persekutuan bola sepak Rubiales sekembalinya ke negara itu di tengah-tengah siasatan rasuah

(SeaPRwire) –   BARCELONA, Sepanyol (AP) — , bekas presiden yang tercalar Persatuan Bola Sepak Sepanyol yang mencium pemain wanita tanpa keizinannya semasa Akhir Piala Dunia Wanita di tangkap Rabu ini oleh polis Sepanyol sebagai sebahagian daripada siasatan rasuah berasingan sebelum dibebaskan.

Pasukan Pengawal Awam menyatakan bahawa Rubiales ditanya polis di lapangan terbang Madrid selepas ditahan ketika keluar dari pesawat yang membawanya pulang dari Republik Dominica. Beliau dibebaskan beberapa jam kemudian. Hakim siasatan dijangka memanggilnya untuk lebih soal siasat dalam beberapa hari akan datang.

Rubiales pulang ke Sepanyol di tengah siasatan mahkamah ke atas perjanjian perniagaan ketika beliau mengetuai persatuan, termasuk keputusan terbesarnya untuk memindahkan Piala Super Sepanyol ke Arab Saudi.

Rubiales berada di dua minggu lalu apabila polis menggeledah harta miliknya di bandar Granada, Sepanyol selatan dan pejabat Persatuan Bola Sepak Sepanyol di Madrid. Tujuh orang ditahan sebelum dibebaskan dan Rubiales dikenal pasti sebagai salah seorang daripada lima individu tambahan yang disiasat.

Siasatan rasuah dan pencucian wang itu menyiasat kontrak untuk Piala Super Sepanyol dan kaitan persatuan dengan Stadium La Cartuja Seville, yang menjadi tuan rumah Akhir Piala Raja dan beberapa perlawanan antarabangsa, antara perjanjian lain.

Rubiales meletak jawatan sebagai presiden persatuan September lalu selepas menimbulkan skandal antarabangsa dengan mencium Jenni Hermoso, pemain Sepanyol tanpa keizinannya semasa Akhir Piala Dunia Wanita. Beliau akan dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan menyerang seksual Hermoso. Beliau menafikan sebarang salah laku dalam kes itu.

Rubiales memendekkan tempoh lawatannya tiga hari. Beliau sebelum ini memberitahu mahkamah bahawa beliau akan pulang Sabtu.

Semasa menjadi presiden bola sepak Sepanyol, Rubiales mengubah suai format Piala Super Sepanyol 2020, mencipta kejohanan mini empat pasukan dan memindahkan pertandingan itu ke Arab Saudi sebagai sebahagian daripada perjanjian dilaporkan bernilai 40 juta euro (ketika itu $42 juta) setiap kejohanan untuk persatuan.

Pendakwaan membuka siasatan itu pada 2022 berikutan rakaman audio bocor antara Rubiales dan bekas pemain Barcelona Gerard Piqué mengenai jutaan dolar komisen. Syarikat hiburan sukan Piqué, Kosmos terlibat dalam perjanjian dengan persatuan dan Arab Saudi. Seorang pegawai syarikat memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa tiada pekerja Kosmos ditahan atau dikenakan siasatan dan tiada harta syarikat diserbu.

“Saya tidak tahu apa yang dikatakan hakim atau apa yang disiasat Pasukan Pengawal Awam,” katanya. “Wang di akaun bank saya hasil kerja dan simpanan saya.”

Rubiales, 46 tahun, bekas pemain yang memimpin gabungan pemain utama Sepanyol sebelum dipilih untuk mengetuai persatuan pada 2018 menggantikan Ángel Maria Villar, yang berkuasa hampir tiga dekad sebelum disiasat atas rasuah. Rubiales memperkukuh sokongan dalaman dengan meningkatkan hasil untuk persatuan dan membagikannya.

Beliau bekerja untuk menjadi naib presiden UEFA dan memainkan peranan dalam tawaran bersama Sepanyol, Portugal dan untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia lelaki 2030.

Menteri Keadilan Sepanyol Félix Bolaños berkata beliau tidak bimbang tentang kerosakan imej berkemungkinan kepada Sepanyol menjadi tuan rumah Piala Dunia.

“Kewujudan operasi ini menunjukkan institusi demokratik dan kehakiman Sepanyol berfungsi dan itu membantu menjamin penganjuran semua acara antarabangsa seperti Piala Dunia,” kata Bolaños.

Persatuan mengurus pasukan bola sepak kebangsaan lelaki dan wanita Sepanyol, Piala Raja, dan liga bola sepak separuh profesional dan amatur negara. Ia juga menguruskan pengadil. Kerajaan mengekalkan sesetengah pengawasan entiti tetapi tidak boleh melantik atau menyingkirkan eksekutifnya.

Keputusan terbesar Rubiales ialah membawa Piala Super Sepanyol ke Arab Saudi. Kelab dan persatuan menyukai pendapatan tetapi langkah itu dikritik kumpulan hak wanita dan manusia atas layanan Arab Saudi terhadap wanita dan minoriti.

Beliau kelihatan tidak tersentuh, bagaimanapun, sehingga menjadi malu negara atas ciumannya kepada Hermoso semasa Piala Dunia Wanita. Pemain juara dunia membantah pasukan dan selepas Rubiales awalnya mendakwa menjadi mangsa “feminis palsu”, beliau akhirnya meletak jawatan di bawah tekanan besar.

Beberapa jam selepas Rubiales ditahan, penggantinya dan presiden persatuan sementara, Pedro Rocha, meletak jawatan selepas menyeru pilihan raya persatuan pada 6 Mei untuk memilih kepimpinan baharu.

Dalam kenyataan mengumumkan pilihan raya, persatuan berkata ia akan bekerjasama dengan siasatan undang-undang supaya institusi itu dapat “meninggalkan tempoh konvulsi yang telah menjejaskan imej bola sepak Sepanyol dengan serius.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.