Poland menanamkan seorang wanita Belarus yang telah diserang, dirogol di pusat Warsaw

(SeaPRwire) –   Seorang wanita muda yang meninggal dunia selepas diserang dan diperkosa di pusat bandar Warsaw telah dikebumikan pada hari Khamis, dengan kedua-dua orang tersayang dan orang asing yang hadir untuk berkabung atas kehilangan seorang wanita muda yang melarikan diri daripada kehidupan keluarga yang sukar untuk mencari masa depan yang lebih baik.

Lizaveta Hertsen, 25, dikenang sebagai seorang wanita yang tidak pernah naik kapal terbang sehingga dia meninggalkan Belarus beberapa tahun yang lalu dan memulakan kehidupan baru di Poland, dari mana dia bepergian dan mendapatkan rakan kongsi yang penuh kasih sayang.

Pada upacara pengebumian di kubur, abang dan kawan-kawan Hertsen membayar penghormatan senyap, enggan berbual dengan ramai wartawan yang hadir untuk melaporkan kisah ini yang telah menggamit ramai orang. Sebuah teks yang telah disediakan dibaca untuk memberi penghormatan kepada wanita yang dirujuk sebagai Liza, seorang pakar bulu mata yang telah memulakan pembuatan topi rajut yang dijualnya.

Jenayah itu telah menyebabkan kejutan dan kemarahan di kalangan orang Poland dan ramai Belarus dan Ukraine yang telah mencari perlindungan di Poland dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Bagi banyak orang, jenayah itu telah memaparkan bagaimana hak-hak wanita masih tidak sepenuhnya dilindungi di negara Katolik Roman tradisional.

Pembawa mayat wanita berpakaian putih mengangkut peti mati putih mengandungi Hertsen ke tempat peristirahatan terakhirnya di sebuah tanah perkuburan di Warsaw. Penziarah menangis dan melemparkan mawar putih dan kelopak mawar putih ke atas peti mati putih di atas tanah.

Hertsen meninggal dunia di hospital pada 1 Mac, beberapa hari selepas diserang dalam perjalanan pulang pada waktu malam.

Polis Warsaw menyatakan penyerang itu menghampiri mangsa dari belakang dan meletakkan pisau ke lehernya. Mengkoyak wanita itu dan menutup mulutnya, dia menyeret wanita itu dengan paksa ke pintu gerbang berhampiran.

Media Poland melaporkan terdapat saksi-saksi yang tidak berhenti untuk membantu. Dia dijumpai telanjang dan tidak sedarkan diri awal pagi 25 Februari.

Jenayah itu khususnya mengejutkan ramai kerana berlaku di kawasan eksklusif di bandar di mana jenayah sebegini sangat jarang berlaku.

Seorang lelaki berusia 23 tahun telah ditahan oleh polis atas serangan itu pada hari yang sama berlaku. Dia telah didakwa atas cubaan membunuh, serangan seksual dan perampasan.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ibu negara Poland telah menjadi pusat bagi orang Belarus yang melarikan diri daripada penindasan dan Ukraine yang melarikan diri daripada peperangan.

Minggu lepas, aktivis hak wanita dari ketiga-tiga negara itu menganjurkan perarakan kenangan untuk Hertsen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.