Pingat Olimpik 2024 Paris dibuat daripada potongan Menara Eiffel

(SeaPRwire) –   Sebuah pingat Olimpik yang dilapisi dengan sebahagian Menara Eiffel. Betapa hebatnya hadiah itu!

Sekeping heksagonal, dipoles dari besi yang diambil dari tanda ikonik itu sedang dimasukkan ke dalam setiap pingat emas, perak dan gangsa yang akan digantung di leher atlet pada Sukan Olimpik Paris dari 26 Julai hingga 11 Ogos dan Paralimpik yang mengikutinya.

Penganjur Sukan telah mendedahkan reka bentuk revolusi mereka pada Khamis.

Simone Biles mempunyai tujuh pingat dari dua Sukan Olimpik terdahulu dan LeBron James mempunyai dua emas dan satu gangsa dari London, Beijing dan Athens. Tetapi tiada atlet yang menyasarkan Sukan Paris atau mana-mana daripada kira-kira 36,600 pemenang pingat lain di 29 Sukan Olimpik Panas Musim Panas sebelum ini sejak 1896 pernah memiliki satu yang begitu unik.

Dengan membuat sejarah di Sukan, pemenang pingat Paris akan membawa pulang sedikit daripada Perancis dan sejarahnya juga.

Berikut adalah pendedahan mendalam mengenai pingat yang pasti akan menakjubkan:

Ya. Menara setinggi 1,083 kaki itu terbuat daripada 18,038 bahagian besi. Tetapi ia juga agak tua. Dibina untuk Pameran Sedunia 1889 — yang menyambut ulang tahun ke-100 Revolusi Perancis — jurutera Gustave Eiffel bertujuan agar menara itu berdiri selama 20 tahun sahaja.

Sebaliknya, ia terus berjalan — berkat sedikit pembedahan pemulihan dari semasa ke semasa dan penjagaan yang konsisten. Menara berusia 135 tahun ini pernah menjadi tuan rumah dua Sukan Olimpik terdahulu — pada tahun 1900 dan 1924, yang terakhir diadakan di Paris.

Kepingan besi yang dimasukkan di tengah-tengah pingat Olimpik setiap satunya berat kira-kira dua pertiga ounce.

Ia dipotong dari girder dan bahagian lain yang ditukar keluar semasa kerja pemulihan dan disimpan untuk keselamatan, menurut Joachim Roncin, ketua reka bentuk Jawatankuasa Penganjur Sukan Paris.

“Konsep itu timbul selepas beberapa perbincangan. Kami menyedari bahawa terdapat satu simbol yang dikenali di seluruh dunia, iaitu Menara Eiffel,” kata Roncin. “Kami berkata kepada diri sendiri, ‘Hei, bagaimana kalau kita mendekati Syarikat Pengoperasian Menara Eiffel untuk melihat sama ada mungkin mendapatkan sedikit Menara Eiffel untuk dimasukkan ke dalam pingat?'”

Syarikat itu bersetuju, dan “impian itu menjadi kenyataan,” katanya. “Ia benar-benar sedikit logam dari Menara Eiffel.”

Ia dibersihkan cat, dipoles dan dilindungi untuk kehidupan kedua mereka.

Ia ditanda dengan “Paris 2024” dan logo Sukan — yang kelihatan seperti nyalaan atau wajah seorang wanita dengan gaya rambut bob yang modis. Lima cincin Olimpik juga ditanda pada besi pingat Olimpik. Logo Paralimpik tiga gelombang, dikenali sebagai Agitos, ditanda pada pingat untuk Paralimpik dari 28 Ogos hingga 8 September.

Bentuk heksagonal kepingan besi mewakili Perancis. Kadang-kadang merujuk negara mereka sebagai “L’Hexagone” — heksagon — kerana bentuknya.

Rumah perhiasan Paris Chaumet mereka bentuk pingat itu. Enam klip kecil yang memegang kepingan besi dalam pingat adalah sindiran kepada 2.5 juta rivet yang mengikat Menara Eiffel bersama.

Di sekeliling kepingan besi adalah cakera emas, perak atau gangsa. Ia berkerut untuk memantulkan cahaya, membuat pingat bersinar. Penganjur Sukan menyatakan logam itu kesemuanya dikitar semula, bukan ditambang baru.

Ya. Pingat Olimpik cenderung agak serius. Sebagai yang pertama, pingat untuk Sukan Olimpik Beijing 2008 mengandungi cakera giok masuk. Tetapi Paris adalah satu-satunya tuan rumah yang menyertakan kepingan monumen terkenal.

“Mempunyai pingat emas sudah pasti sesuatu yang luar biasa. Tetapi kami mahu menambah sentuhan Perancis ini dan kami fikir Menara Eiffel akan menjadi ceri di atas kuih,” kata Roncin.

“Mempunyai sebahagian daripadanya adalah sebahagian sejarah.”

Dewi kemenangan Yunani purba, Nike, terdapat pada bahagian lain pingat Olimpik — seperti yang telah dilakukan pada setiap Sukan sejak 1928. Tetapi Paris juga menambah sedikit representasi Menara Eiffel pada bahagian itu, dalam satu pecah tradisi lain.

Bahagian lain pingat Paralimpik menunjukkan pandangan menara itu seolah-olah dilihat ke atas dari bawah. Bagi orang yang kurang upaya visual, “Paris 2024” ditulis dalam Braille dan tepi mempunyai celah: satu untuk emas, dua untuk perak, tiga untuk gangsa.

Paris Mint membuat 5,084 pingat — kira-kira 2,600 untuk Olimpik dan 2,400 untuk Paralimpik. Ini mungkin lebih daripada yang diperlukan. Beberapa akan disimpan jika pingat perlu dialihkan semula selepas Sukan, yang boleh berlaku apabila pemenang pingat kemudian dicabut anugerahnya kerana doping. Beberapa pergi ke muzium. Apa-apa sisa boleh dimusnahkan.

Pingat emas berat 529 gram dan bukan emas tulen. Ia dibuat daripada perak dan dilapisi dengan 6 gram emas.

Perak berat 525 gram.

Gangsa berat 455 gram dan merupakan aloi tembaga, timah dan zink.

Pingat berukuran 85 milimeter di seluruh dan 9.2 milimeter tebal.

Ia akan datang dalam kotak biru gelap dari Chaumet dan sijil dari Syarikat Pengoperasian Menara Eiffel bahawa kepingan besi itu berasal dari monumen itu. Penganjur Paris tidak memberikan nilai wang untuk pingat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.