Pindaan perlembagaan Ireland untuk menakrif semula keluarga, peranan wanita ditolak: Perdana Menteri

(SeaPRwire) –   Leo Varadkar telah mengakui kekalahan dalam undian mengenai dua pindaan perlembagaan yang akan memperluaskan definisi keluarga dan peranan wanita.

Varadkar sebelum ini memberitahu pengundi bahawa referendum ini adalah peluang untuk membuang “bahasa lama, sangat seksis tentang wanita.”

Pindaan perlembagaan pertama meminta rakyat memperluaskan definisi keluarga daripada yang diasaskan pada perkahwinan untuk juga termasuk “hubungan yang kekal” seperti pasangan yang hidup bersama dan anak-anak mereka.

Pindaan kedua akan menggantikan bahasa mengenai “tugas di rumah” ibu untuk mengiktiraf penjaga.

Siobhán Mullally, profesor undang-undang dan pengarah Pusat Hak Asasi Manusia Ireland di Universiti Galway, berkata bahawa referendum ini adalah “peluang yang terlepas” untuk memberikan definisi yang lebih menyeluruh tentang penjaga.

Mullally berkata bahawa beberapa hak kecacatan dan menentang langkah itu kerana ia terlalu terhad dalam mendefinisikan penjaga.

“Ini adalah peluang yang sangat terlepas,” kata Mullally. “Kebanyakan orang pasti mahu bahasa seksis itu dikeluarkan dari perlembagaan. Ada panggilan untuk itu selama bertahun-tahun, dan ia mengambil masa yang sangat lama untuk mempunyai referendum mengenainya. Tetapi mereka mencadangkan menggantikannya dengan peruntukan yang sangat terhad, lemah tentang penjaga.”

Varadkar, yang memperjuangkan undian itu, berkata bahawa pengundi telah memberikan “dua tamparan keras”.

“Jelas kita silap,” katanya. “Walaupun pepatah lama ialah kejayaan mempunyai banyak bapa dan kegagalan menjadi anak yatim, saya fikir apabila anda kalah dengan jenis margin ini, terdapat banyak orang yang silap, dan saya tentu salah satunya.”

Pembangkang pindaan perlembagaan mendakwa konsep “hubungan yang kekal” tidak ditakrifkan dan membingungkan dan bahawa wanita dan ibu-ibu sedang “dibatalkan” dari perlembagaan.

“Ia terlalu tergesa-gesa,” kata Una Ui Dhuinn, seorang jururawat di Dublin. “Kami tidak mendapat masa yang cukup untuk memikirkannya dan membaca mengenainya. Jadi saya rasa, untuk menjadi lebih selamat, ‘tidak, tidak’ – tiada perubahan.”

Caoimhe Doyle, pelajar ijazah kedoktoran, berkata bahawa dia mengundi ‘ya’ untuk menukar , tetapi ‘tidak’ untuk pindaan penjaga kerana “Saya tidak fikir ia dijelaskan dengan baik.”

“Ada kebimbangan bahawa mereka menghapuskan beban ke atas kerajaan untuk menjaga keluarga,” katanya.

Pindaan yang dicadangkan telah perlahan-lahan berubah dari negara Katolik konservatif ke masyarakat yang semakin sosial liberal.

Peratusan penduduk yang beragama Katolik jatuh dari 94.9% pada tahun 1961 ke 69% pada tahun 2022, menurut Pejabat Statistik Pusat.

Negara 5.3 juta orang memilih untuk mengakhiri sekatan perlembagaan terhadap perkahwinan sama jantina pada tahun 2015 dan pengguguran pada tahun 2018.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.