Pilot Luar Tugas Didakwa Mencuba Mematikan Enjin Jet Horizon Air Mid Penerbangan

PORTLAND, Ore. — Seorang juruterbang yang tidak bertugas yang duduk di tempat duduk tambahan di kokpit kapal terbang penumpang Horizon Air cuba menutup enjin semasa penerbangan, menurut laporan juruterbang yang terbang kapal terbang itu kepada pengawal trafik udara.

Pihak berkuasa di Oregon mengenal pasti lelaki itu sebagai Joseph David Emerson, 44. Beliau ditahan Isnin atas 83 tuduhan cuba membunuh dan 83 tuduhan mengancam keselamatan dan satu tuduhan mengancam kapal terbang, menurut Pejabat Sherif Daerah Multnomah.

Penerbangan ke arah San Francisco pada Ahad ditunda ke Portland, Oregon, di mana Emerson ditahan oleh pegawai Port of Portland. Beliau akan didakwa pada Selasa.

Alaska Airlines yang berpangkalan di Seattle, yang memiliki Horizon, sebuah syarikat penerbangan serantau, tidak menamakan Emerson, tetapi menyatakan pada Isnin bahawa ancaman itu datangnya daripada salah seorang juruterbangnya yang tidak bertugas tetapi dibenarkan menduduki tempat duduk loncatan di kokpit.

Syarikat penerbangan itu menyatakan dalam kenyataan bahawa kapten dan juruterbang kedua “bertindak balas dengan cepat, kuasa enjin tidak hilang dan anak kapal mengawal kapal terbang tanpa insiden.” Alaska menyatakan tiada senjata yang terlibat.

Salah seorang juruterbang memberitahu pengawal trafik udara bahawa lelaki yang menimbulkan ancaman itu telah dikeluarkan dari kokpit dan diikat tangan di belakang kapal terbang.

“Kami dapat lelaki yang cuba menutup enjin itu keluar dari kokpit. Dan dia – tidak kedengaran dia menimbulkan masalah di belakang sekarang, dan saya fikir dia telah ditakluk,” kata salah seorang juruterbang dalam rakaman audio yang ditangkap oleh LiveATC.net. “Selain itu, kami mahu pihak penguatkuasa secepat mungkin apabila kami mendarat dan berlabuh.”

Bailey Beck, yang berada di atas penerbangan itu, menerangkan kepada SFGate tentang kekeliruan dan tekanan yang dialami penumpang.

“Ia agak pelik kerana tiada kegaduhan di atas yang menarik perhatian penumpang. Lelaki itu berjalan dari kokpit ke belakang kapal terbang sendirian, di mana beliau kemudian diikat tangan ke tiang dan tidak membuat gangguan dari belakang,” kata Beck kepada akhbar itu.

Insiden Ahad berlaku di atas kapal terbang Embraer 175 Horizon Air membawa 80 penumpang, termasuk kanak-kanak berusia 2 tahun atau lebih muda, dan empat anak kapal. Kapal terbang itu berlepas dari Everett, Washington, pada pukul 5.23 petang waktu tempatan dan mendarat di Portland setengah jam kemudian. Alaska menyatakan penumpang meneruskan perjalanan ke San Francisco dalam penerbangan selanjutnya.

Pejabat FBI di Portland menyatakan sedang menyiasat insiden itu.

Lembaga Penerbangan Persekutuan (FAA), dalam amaran kepada syarikat penerbangan, menyatakan penumpang tempat duduk loncatan cuba mengaktifkan sistem pemadaman kebakaran enjin dengan mengeluarkan sistem itu. Agensi itu menyatakan sedang membantu siasatan pihak berkuasa, tetapi enggan berkomentar lanjut.

Rekod FAA menunjukkan Emerson mempunyai lesen sah untuk terbang kapal terbang syarikat penerbangan. Rekod hartanah menunjukkan beliau memiliki rumah di Pleasant Hill, California, kira-kira 50 kilometer timur laut San Francisco. AP cuba tetapi tidak dapat menghubungi ahli keluarganya.

Pejabat sherif Daerah Multnomah, pejabat pendakwa raya dan pejabat pengacara awam tidak segera menjawab pertanyaan sama ada Emerson mempunyai peguam untuk memberikan komen bagi pihaknya.

John Cox, juruterbang penerbangan berpencen yang kini merupakan perunding keselamatan, berkata tidak sukar untuk mengaktifkan pemegang api di atas kapal terbang jet. “Anda mahu ia mudah diakses jika berlaku kebakaran enjin,” katanya.

Beliau berkata mungkin untuk memulakan semula enjin selepas pemegang api dikembalikan ke kedudukan biasa.

“Ini merupakan peristiwa yang sangat jarang berlaku. Dalam 53 tahun, saya belum pernah mendengar penumpang tempat duduk loncatan cuba menutup enjin,” kata Cox. Beliau berkata juruterbang ketiga boleh bernilai apabila anak kapal perlu menangani situasi kompleks.

Jeffrey Price, pakar keselamatan penerbangan dari Metropolitan University of Denver, berkata syarikat penerbangan perlu meluluskan orang yang duduk di tempat duduk loncatan, tetapi juruterbang yang mengendalikan penerbangan boleh menolak akses.

Pemeriksaan ahli krew berdasarkan kepercayaan, katanya, dan garis pertahanan terakhir ialah apa yang berlaku di atas kapal terbang Horizon – “ahli krew secara fizikal menghalang seseorang daripada mengambil alih kawalan kapal terbang. Sistem itu berfungsi, untunglah.”

Syarikat penerbangan menggunakan tempat duduk ketiga untuk menampung juruterbang yang perlu berada di kedudukan untuk terbang penerbangan selanjutnya, mengelakkan keperluan menurunkan penumpang dari kapal terbang. Banyak syarikat penerbangan AS akan membenarkan juruterbang dari syarikat penerbangan lain menduduki tempat duduk ketiga, sekurang-kurangnya untuk penerbangan domestik.

“Untuk jumlah kali insiden jenis ini berlaku – hampir tidak pernah – prosedur ini mungkin tidak perlu dihapuskan,” kata Price. Beliau menambah bagaimanapun bahawa ancaman yang digagalkan Ahad akan membawa kepada analisis sama ada prosedur diikuti dan sama ada langkah keselamatan tambahan diperlukan.

Price hanya boleh mengingati satu insiden serupa – pada 1994, apabila juruterbang FedEx yang dihadapkan kemungkinan pemecatan cuba membunuh anak kapal dan menyebabkan kapal terbang jatuh. Anak kapal menundukkan pembajak, yang dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup.

Pada 2018, juruterbang di tempat duduk loncatan Boeing 737 Max yang dioperasikan oleh Lion Air Indonesia muncul sebagai wira selepas membantu anak kapal menghalang hidung kapal terbang daripada terus menunjuk ke bawah. Bencana itu dihindari – atau ditangguhkan sehingga penerbangan seterusnya kapal terbang itu, yang terhempas, membunuh semua 189 orang di atas kapal.

Terdapat kemalangan yang penyiasat percaya disebabkan secara sengaja oleh juruterbang. Pihak berkuasa menyatakan bahawa juruterbang kedua kapal terbang Germanwings yang terhempas di Pergunungan Alps Perancis pada 2015 telah melatih menurunkan kapal terbang ke dalam lajun.

Pada 2018, pekerja darat Horizon Air di Lapangan Terbang Antarabangsa Sea-Tac, Seattle, mencuri kapal terbang kosong dan terhempas ke pulau kecil di Teluk Puget selepas dikejar oleh jet tentera yang dipanggil untuk menghalang kapal terbang itu. Lelaki itu memberitahu pengawal trafik udara bahawa dia “tidak benar-benar merancang untuk mendarat” dan menggambarkan dirinya sebagai “orang yang rosak”.