Pihak-pihak Telah Bertukar Dalam Perjuangan Terhadap Daerah Kongres Majoriti-Minoriti

Mahkamah Agung Mendengar Kes Hak Mengundi Alabama

Pada 26 September, Mahkamah Agung menolak satu lagi percubaan oleh badan perundangan dikawal Republikan Alabama untuk mengelakkan pembuatan daerah kongres majoriti kulit hitam yang kedua. Awal tahun ini, badan perundangan itu menjadi berita kebangsaan apabila enggan mematuhi perintah mahkamah rendah untuk berbuat demikian. Tetapi Mahkamah kini nampaknya menolak percubaan terakhir mereka untuk mengelakkan peta yang dipaksakan ke atas mereka.

Pertempuran ini menyerlahkan bagaimana peruntukan, pemilihan daerah, dan pembuatan peta, walaupun remeh, sentiasa menjadi alat penting untuk mengawal politik dan mencairkan undi kulit hitam. Ironinya, bagaimanapun, pernah ada masa apabila konservatif kulit putih Parti Republikan berhujah untuk mewujudkan daerah majoriti minoriti di Selatan. Taktik ini membantu Republikan mendapatkan kuasa di rantau itu – kuasa yang kini mereka enggan melepaskan dengan melukis peta yang memaksimumkan perwakilan kulit hitam.

Daerah majoriti minoriti dimaksudkan untuk memberi peluang politik kepada mereka yang secara bersejarah dilarang memilih ahli politik pilihan mereka. Daerah-daerah ini berasal daripada perubahan kepada Akta Hak Mengundi (VRA) 1965 yang bersejarah yang berlaku akibat keputusan Mahkamah Agung Mobile v. Bolden pada tahun 1980.

Dalam kes itu, penduduk kulit hitam di Mobile, Ala., telah berhujah bahawa sistem pengundian seluruh bandar itu menghalang mereka daripada memilih calon pilihan mereka. Oleh kerana semua pengundi membuang undi mereka untuk semua calon – dengan pengundi teratas yang dipilih – penduduk kulit hitam tidak akan pernah dapat memilih calon minoriti selagi warganegara mengundi mengikut garis kaum dan parti. Dan ini disengajakan: ahli politik kulit putih konservatif secara khusus telah mewujudkan sistem ini untuk mencairkan pengaruh pengundi kulit hitam.

Bagaimanapun, Mahkamah Agung memutuskan menyebelahi Mobile. Pendapat majoriti mencadangkan bahawa oleh kerana penduduk kulit hitam mengundi “tanpa halangan,” tidak ada diskriminasi dalam amalan dan prosedur mengundi bandar itu seperti yang ditakrifkan oleh Seksyen Dua VRA.

Baca Lagi: Penindasan Pengundi Masih Salah Satu Halangan Terbesar kepada Amerika yang Lebih Adil

Hasil ini mendorong Kongres untuk meminda Seksyen Dua pada tahun 1982 untuk membolehkan warganegara, dengan bukti, untuk mencabar undang-undang dan prosedur mengundi yang mengakibatkan diskriminasi terhadap kumpulan minoriti. Perubahan ini membuka pintu untuk litigasi yang mencabar daerah pilihan raya dan sistem pengundian.

Sementara itu cabaran terhadap daerah multimember North Carolina sedang berjalan melalui mahkamah, dengan plaintif warganegara kulit hitam berhujah bahawa daerah ini juga tidak akan membolehkan orang kulit hitam memilih wakil pilihan mereka. Sekali lagi, kes itu dibawa ke Mahkamah Agung dan pada tahun 1986, dalam Thornburg v. Gingles, Mahkamah menetapkan kriteria untuk mewujudkan daerah majoriti minoriti.

Apa yang dikenali sebagai “ujian Gingles” menetapkan bahawa tiga syarat mesti dipenuhi untuk membuktikan bahawa daerah multimember atau seluruh bandar itu mencairkan undi minoriti. Pertama, komuniti minoriti perlu cukup besar dan padat secara geografi untuk membentuk daerah anggota tunggal majoriti. Kedua, mereka perlu menunjukkan kesatuan politik, dan ketiga, plaintif memerlukan bukti bahawa pengundian berpolarisasi kaum oleh orang kulit putih menjamin kekalahan calon minoriti.

Pembuat undang-undang pertama menguji kriteria Gingles semasa proses peruntukan semula selepas Banci 1990.

Mungkin mengejutkan, ia adalah Republikan kulit putih konservatif yang menyokong penciptaan daerah majoriti minoriti. Mereka membina perikatan yang tidak mungkin dengan kumpulan hak sivil dan ahli politik minoriti melalui organisasi seperti Keadilan untuk 90an.

Dikendalikan oleh Bill Crump, bekas bantuan kepada pengerusi Jawatankuasa Kebangsaan Republikan yang berpecah belah secara perkauman Lee Atwater, Keadilan untuk 90an berfungsi sebagai perantara antara RNC, kumpulan berorientasikan konservatif, dan beberapa organisasi hak sivil, termasuk NAACP, ACLU, Dana Pertahanan dan Pendidikan Undang-Undang Meksiko Amerika (MALDEF). Kumpulan itu mengumpul dana untuk menyediakan peralatan komputer kepada organisasi hak sivil dan kumpulan minoriti yang ingin mewujudkan peta kongres dan dewan perundangan negeri untuk dipertimbangkan semasa peruntukan semula di negeri mereka.

Beberapa kumpulan disokong GOP meniru strategi ini di peringkat negeri.

GOP juga bekerja untuk membentuk “perikatan yang tidak mungkin” dengan ahli undangan negeri kulit hitam dan Hispanik.

Republikan memerlukan sekutu ini kerana Demokrat masih mengawal majoriti badan perundangan negeri. Dengan bekerja dengan ahli undangan kulit hitam dan Hispanik, ahli perundangan Republikan juga boleh mendesak campur tangan mahkamah persekutuan – di mana pelantikan oleh Ronald Reagan dan George H.W. Bush memberi mereka kelebihan – di bawah kedok bahawa mereka bimbang bahawa badan perundangan yang diketuai Demokrat tidak bekerja untuk menegakkan VRA atau memastikan komuniti minoriti boleh memilih ahli politik pilihan mereka.

Sebenarnya, Republikan ini memahami bahawa mewujudkan daerah majoriti minoriti yang besar akan memasukkan Demokrat kulit hitam ke dalam beberapa daerah, yang akan meningkatkan peratusan pengundi Republikan di daerah sekitarnya.

Ahli politik Demokrat kulit hitam dan penyokong mereka tahu daerah ini akan merugikan parti mereka. Namun, mereka memasuki perikatan ini dengan pembangkang Republikan konservatif kerana mewujudkan daerah majoriti minoriti membolehkan mereka mencapai aspirasi yang telah diusahakan oleh komuniti mereka selama lebih seabad. Beberapa negeri selatan tidak memilih seorang pun ahli Kongres kulit hitam sejak Rekonstruksi berakhir.

Tambahan pula, beberapa ahli undangan negeri Demokrat kulit hitam di Selatan kecewa dengan apa yang mereka rasakan sebagai kurang sokongan daripada parti di peringkat negeri dan kebangsaan. Mereka tidak boleh bergantung kepada Demokrat kulit putih untuk menyokong atau memilih mereka – terutamanya apabila mereka bertanding menentang penyandang Demokrat kulit putih.

Perikatan yang luar biasa ini terbukti sangat berjaya. Banyak negeri berusaha untuk melindungi peta mereka daripada cabaran di bawah VRA dengan mewujudkan daerah majoriti minoriti. Di negeri lain, seperti Florida, pakar bebas melukis daerah sedemikian selepas badan perundangan negeri tidak dapat bersetuju tentang peta kongres yang termasuk daerah majoriti minoriti. Di Selatan, daerah majoriti kulit hitam meningkat daripada enam hingga 20.

Pilihan raya 1992 membuktikan bahawa perikatan antara Demokrat kulit hitam dan Republikan kulit putih konservatif memberi manfaat kepada kedua-dua belah pihak. Selepas penciptaan daerah majoriti minoriti di Alabama, Earl Hillard menjadi ahli Kongres kulit hitam pertama dari negeri itu dalam lebih 115 tahun. Di Florida, peruntukan semula juga mencipta tiga daerah majoriti minoriti, membolehkan ketiga-tiga calon minoriti pertama dipilih ke Kongres dari negeri itu.